”Nu există tractor mai uşor de condus ca Massey Ferguson” - Revista Ferma
6 minute de citit

”Nu există tractor mai uşor de condus ca Massey Ferguson”

Iacsa George alaturi de familia ”Nu există tractor mai uşor de condus ca Massey Ferguson”
George Iacşa şi familia lui, bucuroşi de noul tractor Massey Ferguson 5S

Tânărul fermier George Iacşa e convins ”că nu există model de tractor mai uşor de condus şi cu vizibilitate mai bună ca Massey Ferguson 5S”. Cu primul tractor Massey Ferguson din ferma sa, modelul 7616, a lucrat deja 9.000 de ore.

Fermierul din Benic, comuna Galda de Jos, judeţul Alba, a preluat ferma familiei de la vârsta de 18 ani. Acum, 12 ani mai târziu, creşte 250 de oi Ţurcane, 30 de vaci din rasa Bălţată Românească, pe care le exploatează pentru carne, şi lucrează 250 de hectare de teren agricol, din care 50 de hectare sunt păşune.

Activitatea de bază în fermă este cultivarea cerealelor, iar creşterea animalelor este ”mai mult de drag”, afirmă tânărul fermier. Pe 200 de hectare de teren arabil cultivă porumb, orzoaică de bere, floarea-soarelui, lucernă şi grâu.

Statul dă cu o mână şi ia cu două

În 2013, când a devenit şef de exploataţie, a accesat un proiect cu fonduri europene pentru instalarea tinerilor fermieri. A luat 40.000 de euro, din care a construit hala în care astăzi depozitează cereale. ”Am dezvoltat şi ferma, nu pot să spun că nu, dar banii aceia i-am dat înapoi sută la sută prin taxele pe care le plătim statului”, afirmă tânărul fermier.

Foto 3 rezerva spread C1562.00 00 03 21.Still005 ”Nu există tractor mai uşor de condus ca Massey Ferguson”

Tractoare fiabile, uşor de manevrat şi cu consum mic

Când părinţii săi s-au apucat mai serios de agricultură, acum 20 de ani, lucrau terenul cu un tractor românesc U650. Prin 2011, tatăl său a reuşit să cumpere un tractor nou, de 95 CP, cu încărcător, freză şi plug.

În 2015, George Iacşa şi-a cumpărat primul tractor Massey Ferguson, modelul 7616. În 2023, şi-a luat, de la Sigma România, al doilea tractor Massey Ferguson, modelul 5S, un tip nou, din 2022, care a câştigat câteva premii importante, atât pentru performanţe şi funcţionalitate, cât şi pentru design.

”Massey Ferguson mi s-a părut cel mai fiabil tractor, este uşor de manevrat şi am un consum de combustibil destul de mic. Mi s-a părut cel mai bun tractor pentru ferma noastră”, spune tânărul fermier.

MASSEY FERGUSON 7616 pentru lucrările grele din fermă

Cu tractorul Massey Ferguson 7616, de 165 CP, face lucrările grele din fermă:

  • La scarificat, cu un scarificator de 2,5 metri lăţime de lucru, într-un sol greu, la adâncimea de lucru de 30 de centimetri, consumul de combustibil este până în 20 de litri pe hectar, în condiţii normale de lucru. Dacă este secetă, consumul de motorină ajunge la 25-30 de litri pe hectar.
  • La pregătit terenul cu un combinator greu, cu lăţimea de lucru de 4,5 metri, tractorul Massey Ferguson consumă maxim 6-7 litri de motorină pe hectar, explică George Iacşa.

Cel mai greu în agricultură este că nu ştii cât o să fie preţurile cerealelor şi nu ai predictibilitate, nu poţi să-ţi faci un plan de investiţii. GEORGE IACȘA, tânăr fermier din jud. Alba

9.000 de ore de lucru fără defecţiuni

”Tractorul ăsta a dus singur 200 de hectare şi, două veri, am mai făcut şi prestări de servicii cu el. Are deja 9.000 de ore de lucru şi am schimbat doar consumabilele. Am schimbat un senzor care s-a defectat, curelele, filtrele, astea sunt uzabile, nu e ceva care să se strice. Din punctul meu de vedere, asta te poate face să-ţi cumperi un tractor Massey Ferguson”, adaugă tânărul fermier, care a lucrat chiar el 6.000 de ore pe tractor.

MF 5S pentru lucrările uşoare

Dacă pentru achiziţia primului tractor Massey Ferguson tânărul fermier s-a bazat pe recomandări, pentru a-şi lua cel de-al doilea tractor a mers la sigur: ”Pentru că ne mai trebuia un tractor cu care să facem lucrările mai uşoare din fermă, am decis să luăm un Massey Ferguson 5S. Am mai văzut şi alte tractoare la colegi fermieri şi la târguri, dar având deja un tractor Massey Ferguson în curte, clar că am luat tot un Massey. Adevărul e că sunt fan Massey Ferguson”, spune George Iacşa.

George Iacşa (stg.) alături de Dan Alexandru Laszlo, reprezentant Sigma CVM România
George Iacşa (stg.) alături de Dan Alexandru Laszlo, reprezentant Sigma CVM România

Semănat, erbicidat, chiar şi arat

Tractorul Massey Ferguson 5S, de 135 CP, este utilizat la semănat, cu o semănătoare de prăşitoare, la erbicidat, cu o maşină de erbicidat cu lăţimea de lucru de 18 m şi capacitate de 1.000 de litri şi chiar şi la arat, cu un plug cu 3 trupiţe: ”Nu arăm tot terenul, ci arăm prin rotaţie, o dată la patru ani, parcelele la care le vine rândul, şi tractorul s-a descurcat foarte bine”, mai spune George Iacşa.

”Să ştiţi că nu există model de tractor mai uşor de condus şi cu vizibilitate mai bună ca Massey Ferguson 5S. Capota este mai lăsată în faţă, cabina este destul de încăpătoare pentru clasa sa de mărime”, adaugă fermierul.

FINANȚARE BUNĂ ȘI SERVICE RAPID

Tractorul Massey Ferguson 5S, cu care George Iacşa a lucrat deja 600 de ore în fermă, a fost achiziţionat în leasing, în condiţii de finanţare despre care tânărul fermier spune că este mulţumit, deşi a cumpărat tractorul înainte să ştie că preţurile cerealelor vor scădea. Va achita integral noul tractor în şapte ani, plătind câte două rate sezoniere pe an. ”Cu cei de la Sigma România am colaborat foarte bine. Au parteneri de finanţare care ne-au făcut o ofertă foarte bună. Au şi o echipă de service destul de bună, băieţii de la service au fost foarte operativi, toate piesele pe care le-am comandat de la ei au venit repede”, mai spune George Iacşa.

 

logo SIGMA ”Nu există tractor mai uşor de condus ca Massey Ferguson”

DATE DE CONTACT

Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4,
013981, Bucureşti, Romania
T: + 40 21 233 10 64;
office@saracakis.ro;
www.saracakis.ro

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →