Eficiență, nu exces: Când este momentul ideal pentru tratamentele la rapiță?
Chiar dacă în prima decadă a lunii ianuarie am avut parte de temperaturi de primăvară, nu e cazul să ne pripim cu decizia de a trata rapița contra insectelor.

La data redactării acestui articol (9 ianuarie), vremea era specifică mai mult începutului lunii aprilie, cu temperaturi de peste 18 grade Celsius, iar în sudul țării chiar de 20ºC, în Călărași. Prin urmare, am văzut pe rețelele de socializare poze cu capcane entomologice puse în solele cu rapiță, precum și recomandări cu efectuarea tratamentelor cu insecticide pentru combaterea dăunătorilor de sezon ai acestei culturi.
Primii „musafiri nepoftiți” din câmpurile cu rapiță
Știm foarte bine că primii „musafiri nepoftiți” din câmpurile cu rapiță sunt gărgărițele tulpinilor de rapiță (Ceutorhynchus napi) și gărgărițele tulpinilor de varză (Ceutorhynchus pallidactylus).
În mod normal, apăreau în ultima parte a lunii februarie sau luna martie, când temperatura aerului depășește 9°C (în cazul speciei C. napi), respectiv 8°C (în cazul speciei C. pallidactylus).
În continuare, femelele celor două specii depun ouăle în tulpini, ulterior larvele, în procesul de hrănire, pot distruge măduva tulpinii, plantele se pot frânge și nu mai pot fi recoltate. În cazul atacurilor mari, pagubele de recoltă pot depăși 50% sau chiar mai mult.

Cum ne orientăm pentru a efectua tratamentele la rapiță?
Acum, în alte articole din revista Ferma, scriam că nu trebuie să ne uităm la data din calendar atunci când vorbim de tratamente pentru combaterea dăunătorilor. Ci trebuie să ne uităm la câmp, să îl observăm, să vedem cum este vremea în prezent și cum va evolua în următoarele 7-10 zile.
În teorie, trebuie amplasate capcanele galbene pentru monitorizarea celor două specii de gărgărițe. Acestea trebuie să fie verificate zilnic pentru a se constata prezența insectelor.
Specialiștii francezi recomandau ca tratamentul să se efectueze la 8 zile de la apariția în capcane a primelor capturi, deoarece atunci este, de obicei, curba maximă de zbor, când nivelul populației este maxim. Cu o condiție, temperaturile să fie la fel sau să aibă un trend crescător. Dacă vor scădea, atunci clar că nu va fi curba maximă de zbor a dăunătorilor rapiței.
Este sau nu indicat să intervenim acum?
Pe rețelele de socializare am văzut recomandări de a se efectua un tratament în zilele cu temperaturi ridicate din ianuarie pentru combaterea gărgărițelor tulpinilor. Sincer, mie mi se pare o exagerare. Mai mult ca sigur că vor apărea gărgărițele tulpinilor în capcanele amplasate în lanurile de rapiță în această lună, cel puțin în sudul și sud-estul țării.
Deși în prima decadă a lunii ianuarie temperaturile au depășit cu mult valoarea de 8-9 grade Celsius, adică pragul termic la care apar cele două specii de gărgărițe ale tuplinilor, menționate anterior. Dar credeți că apare curba maximă de zbor în luna ianuarie? Eu nu aș crede. Totuși suntem în cea mai rece lună a anului.
Trebuie să consultăm prognoza meteo pe următoarele 7-10 zile. Există multe site-uri meteo, pe care puteți să le comparați. Prognozele nu sunt infailibile, cele mai exacte sunt cele pe 24 de ore, fiind urmate de cele pe 72 de ore. Dar consultând prognoza pe 3 zile și apoi pe 7 zile, vă puteți face o idee despre evoluția vremii.
Temperaturi ridicate au mai fost pe 10 ianuarie, după care vremea a intrat într-un proces de răcire, aproape de normalul perioadei, cu valori sub limita pragului biologic pentru cele două specii de gărgărițe ale tulpinilor. Și atunci revin cu întrebarea: De ce ne grăbim cu un tratament de combatere a dăunătorilor? A fost curba maximă de zbor a gărgărițelor rapiței în prima jumătate a lunii ianuarie?

În climatul nostru, iarna rămâne iarnă!
Vremea s-a schimbat, iernile nu mai sunt ca cele de odinioară, cu zăpezi mari sau geruri de crapă pietrele, dar cu toate acestea, România nu are un climat mediteranean. Climatul nostru este unul temperat-continental, cu temperaturi negative în sezonul hibernal, chiar în condițiile unei ierni blânde cum este aceasta.
Prin urmare, importantă este cumpătarea, să analizăm toate datele problemei, să consultăm prognozele meteo pe termen scurt și mediu și abia apoi să luăm decizia dacă efectuăm un tratament de combatere a gărgărițelor în luna ianuarie.
În ultimii ani, a fost ceva obișnuit ca în luna ianuarie să fie perioade cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal, care au ajuns (sau chiar depășit) 20 de grade Celsius în sudul țării. Dar aceste perioade alternează cu cele de iarnă clasică. Luna ianuarie nu este luna martie!
În luna martie putem vorbi despre un trend crescător al temperaturilor, asta dacă nu vine iarna și atunci (s-a mai întâmplat). Dar în ianuarie nu putem vorbi de un trend crescător al temperaturilor, pe termen lung. Invariabil, după câteva zile cu temperaturi mult mai ridicate decât în mod normal, urmează o perioadă cu temperaturi mai specifice datei din calendar.
Ce se întâmplă dacă apar gărgărițele în ianuarie?
Dacă apar gărgărițele în lanul de rapiță, e foarte posibil ca unele femele să depună ouăle în tulpini.
Dacă nu apare curba maximă de zbor, nivelul populației gărgărițelor este unul scăzut, prin urmare și numărul de larve în tulpini va fi unul scăzut. Iar tratamentul nu se justifică!
Pentru a fi siguri când să faceți tratamentele, întrebați specialiștii în protecția plantelor. În această perioadă trebuie să fim atenți la toate cheltuielile, inclusiv cele cu tratamentele pentru combaterea dăunătorilor. Ideal ar fi să tratăm numai la nevoie. Iar în această perioadă să ne gândim de trei ori înainte de a decide și să luăm în calcul și prognoza meteo.
CÂND putem scăpa de Gărgărița tulpinilor de rapiță?
