„În general, soiurile străine de grâu de toamnă sunt destul de urâte, ca să spun aşa, dar în primăvară au o capacitate formidabilă de înfrăţire şi, ca atare, sunt productive. Pe câtă vreme, soiurile româneşti au indici calitativi superiori (proteină şi gluten) faţă de cele străine. Însă noi vindem producţie! Avem în testare un soi în care noi ne punem mari speranţe”, a precizat Ionuţ Mortu, directorul tehnic adjunct al Agricost.
O tehnologie performantă
În completare, Alexandru Constantinescu a venit cu explicaţii de specialitate. „Referindu-mă strict la tehnologie, în această solă demonstrativă planta premergătoare a fost soia. După ce am eliberat terenul, am încorporat resturile vegetale cu Jokerul, la 8-10 cm adâncime, apoi am semănat direct cu maşina Focus – special creată de specialiştii Horsch în colaborare cu omologii de la Agricost, care a permis încorporarea seminţelor în sol la 25 cm şi punerea îngrăşământului bază şi strater (s-a utilizat o fertilizare echilibrată cu complex NPK triplu 15), concomitent cu semănatul. Astfel, nutriţia de bază s-a realizat la o adâncime de 14 cm sub sămânţă, iar cea starter, odată cu sămânţa, pe rând”.
Program de fertilizare atent urmărit
Fermierul, provenit din generaţia nouă de specialişti insulari, a continuat susţinând că în schema de nutriţie „verigi tehnologice deosebit de importante pentru noi sunt cele trei fertilizări variabile pe vegetaţie, în strânsă corelaţie cu hărţile agrochimice de management al nutriţiei, elaborate de laboratorul nostru după cartarea de specialitate. Informaţiile sunt preluate prin Programul My John Deere şi utilizate de sprayer”.
Astfel, la pornirea în vegetaţie s-a administrat uree (100 l/ha), apoi la faza la împăiere – Uan (100 l/ha) şi ultima fază la formarea burdufului, tot cu Uan (80 l/ha).
De asemenea, la erbicidarea culturii de grâu cu Granstar Super plus Cerlit (un pachet/3 ha), de la compania FMC, s-a adăugat şi un regulator de creştere – Stabilan 750 (0,8 litri/ha), de la Nufarm.
Protecţie fitosanitară realizată cu produse inovatoare
Programul de protecţie fitosanitară a cuprins trei tratamente. Primul cu fungicidul Falcon Pro (0,6 litri/ha) de la Bayer, plus biostimulatorul Terrasorb complex (1,5 litri/ha) de la Aectra; al doilea tratament a fost compus din fungicidul Zantara (0,9 litri/ha) de la Bayer, produs sistemic pentru controlul complexului de boli foliare şi ale spicului, în amestec cu insecticidul Vantex 60 CS (0,07 kg/ha) de la FMC şi Terrasorb complex (1,5 litri/ha). Ultima aplicare fitosanitară s-a realizat cu fungicidul sistemic Nativo Pro 325 SC (0,525 litri/ha) produs de compania Bayer şi cu insecticidul de contact cu efect de şoc Kaiso Sorbie (0,1 kg/ha) de la Nufarm.
La toate cele trei tratamente s-a aplicat adjuvantul Spraygard (0,1 litri/ha), produs de Nufarm.
De asemenea, pe tot parcursul de dezvoltare vegetativă, cultura de grâu a fost irigată.
MAXIMIZAREA PRODUCŢIEI, OBIECTIV MAJOR ÎN IMB
Vorbind despre necesitatea sporirii randamentului productiv la cultura grâului ca obiectiv major al conducerii Insulei Mari a Brăilei, cunoscutul agronom Lucian Buzdugan, preşedintele CA al Agricost, a precizat: „Cel mai important aspect este să poţi maximiza producţia şi să ai opt tone în medie de grâu la hectar! Însă, nu poţi ţine această producţie pe o tulpină, pe un pai subţire. S-a dovedit că distanţa de 25 cm între rânduri ne permite ca atunci când paiul se dezvoltă să aibă o elasticitate mare. Pentru că fotosinteza a lucrat pe toată lungimea paiului până la frunza de jos, bolile, în special, făinarea, nu pătrund la tulpina paiului şi atunci ţinem o cultură sănătoasă”.
Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)