5 minute de citit

Noua tehnologie de împrăștiere la capete, Border TS, pentru distribuitoarele de îngrășăminte Amazone ZA-TS și ZG-TS

Cantitate maximă administrată de îngrășământ până la marginea câmpului

Pentru a putea distribui îngrășământul cât mai precis posibil la capetele solei, chiar și la lățimi mari de lucru, AMAZONE a dezvoltat deflectorul BorderTS pentru distribuitorul purtat ZA-TS și distribuitorul tractat ZG-TS. Spre deosebire de deflectoarele convenționale de limitare a distribuției îngrășământului la capetele solei, Border TS este integrat în software-ul mașinii centrifugale de împrăștiat îngrășăminte. Noul deflector are o structură lamelară deosebită si se utilizează în combinație cu sistemul de distribuție marginală, care este integrat în disc. 

 

AMAZONE și managementul distribuției la capetele solei – Precizie în perfecțiune

Distribuția marginală de înaltă precizie a fost întotdeauna foarte importantă pentru AMAZONE. In urmă cu mulți ani s-a identificat un potențial ridicat de producție în zonele marginale ale suprafețelor cultivate și că aici se poate economisi îngrășământ, asigurându-se totodată si protejarea mediului înconjurător. 

Sistemele de distribuției la capete precum limitatorul, au ajutat fermierii să poată schimba rapid, din confortul cabinei lor, între împrăștierea normală si împrăștierea la marginea solelor, in aproprierea apelor, sau la limita de proprietate.

Avantajul AutoTS devine evident la lățimi de lucru mai mari. Cu sistemul de distribuție marginală integrat în disc, se activează o paletă scurtă de distribuție, astfel încât accelerația îngrășământul se reduce și, ca urmare, îngrășământul este împrăștiat cu precizie maxima la distanța dorită. Cu AutoTS se poate efectua o fertilizare mult mai eficientă, până la marginea câmpului și astfel se poate obține un randament suplimentar de până la 17%, în comparație cu sistemele convenționale de distribuție marginală din acest domeniu.

Cele două sisteme de distribuție marginală funcționează începând de la prima cărare tehnologică înspre marginea câmpului. 

Pentru a obține randamente și mai mari pe suprafețele de la marginea câmpului, acum se poate utiliza și noul deflectorul BorderTS în combinație cu AutoTS. Cu BorderTS îngrășământul este împrăștiat direct de la marginea către interiorul culturii. Șuberul aflat către limita culturii rămâne închis. Noul deflector BorderTS a fost dezvoltat in special pentru sistemele de distribuție TS, astfel încât, folosit în concordanță cu AutoTS, să se obțină rezultate excelente în distribuția transversală până la marginea câmpului, fără a arunca îngrășământ peste graniță. În zona marginală, pe cei cinci metri exteriori, se poate obține un randament suplimentar de până la 27%, comparativ cu sistemele convenționale de distribuție la capete.

 

Fertilizare marginală precisă cu noul deflector BorderTS în combinație cu AutoTS 

Pe lângă utilizarea noului deflector BorderTS pe zonele cu culturi semănate in rânduri, sau sisteme speciale de cărări tehnologice, deflectorul poate fi folosit si este deosebit de eficient de la prima aplicare. Întotdeauna este esențial ca întreaga cantitate de îngrășământ să fie distribuită exact până la marginea culturii, fără a arunca îngrășământ dincolo de acesta. Astfel, creșterea plantelor din zona marginala nu este afectată la prima aplicare. 

Reprezentarea grafică a utilizării combinate a dispozitivelor BorderTS și AutoTS:

grafik_BorderTS_ro_b
(1)  Aplicarea îngrășămintelor cu deflectorul BorderTS, cu orientare de la marginea câmpului către interior, cu reducerea automată a cantității țintă la 50%. Șabărul aflat către interiorul culturii rămâne închis.

(2)  Cu AutoTS si prima cărare este folosită pentru împrăștierea la graniță cu 50% din cantitatea ținta, pentru a atinge valoarea țintă globală în zona de margine. Distribuția normală pe câmp cu cantitatea țintă de 100%.

(3)  Pe celelalte cărări tehnologice se aplică împrăștierea normală cu 100% din cantitatea ținta, pe ambele părți.

Toate valorile pot fi stocate în prealabil în setările distribuitorului, astfel încât parametrii corespunzători să fie selectați automat în funcție de aplicație.

 

 

Structura lamelară și integrarea în software

La lățimi mari de lucru, viteza îngrășământul trebuie crescută considerabil, pentru a obține o suprapunere ideală cu profilul de împrăștiere al primei cărări. Datorită energiei mecanice mari a granulelor, distribuția laterala cu sistemele convenționale din spatele tractorului este adesea nesatisfăcătoare. Deflectorul BorderTS are o structură lamelară specială și o placă de ghidare a cărei înclinare este reglabilă. Lamelele preiau granulele, absorbind energia mecanică de impact si le direcționează ușor către sol prin intermediul paletelor de ghidare. Paleta de ghidare poate fi reglată fără trepte, pentru o aplicare optimă până la marginea câmpului. În plus, un senzor de prezenta înregistrează poziția de lucru. Dacă deflectorul este activat, atât cantitatea aplicată, cât și punctul de cădere al îngrășământului pe disc sunt reglate automat, pentru a asigura cea mai bună distribuție transversală posibilă în combinație cu sistemul de împrăștiere marginală AutoTS integrat în disc. Desigur, pentru a reacționa la situații speciale, cantitatea ce trebuie aplicată poate fi anulată manual în orice moment.

BorderTS_DSC3282_d1_210827_b 

Deflectorul BorderTS este montat central în spatele distribuitorului și este acționat hidraulic.

 

BorderTS_d0_kw_P9089256_d1_211015_GO_b

Când este activat, deflectorul BorderTS de pe ZA-TS este pivotat de sus în jos, direct in fluxul de împrăștiere. Datorită structurii lamelare speciale și a plăcii de ghidare cu reglare continuă, granulele sunt ghidate ușor înspre sol.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →