Fermierul Cătălin Popescu, a cărui fermă se află în localitatea Mircea Vodă, județul Constanța, a cultivat anul acesta, pentru prima oară, 14 ha de lucernă. El afirmă că lucerna este noua lui dragoste, prima fiind floarea soarelui.
”Am dormit numai 2 ore în ultimele 24 de ore. Ieri, după-amiază, am mers la fermă, am reparat niște utilaje, spre seară târziu, după ora 11, am urcat și eu la volan și am intrat în brazdă. Azi – dimineață la 7:30, a venit un băiat să baloteze. Acum am terminat”, mi-a spus fermierul pe la ora 15:00, când am vorbit la telefon.
”Este prima mea experiență cu lucerna”, recunoaște fermierul.
Terenurile agricole care însumează 200 de ha au devenit un fel de centru de cercetare pentru Cătălin Popescu. El folosește produse inovative ( microorganisme, biostimulatori organici ) fabricate într-o unitate din județul Dolj, în activitatea căreia este implicat.
”Suprafața cultivată cu lucernă este în conversie pentru agricultura ecologică. Am reușit anul acesta să obțin trei coase. Sunt mulțumit. La prima coasă procentul de îmburuienare a fost mare, acum a scăzut la 5%”.
Fermierul constănțean are principii proprii care formează o veritabilă viziune agricolă: solul este, în concepția sa, elementul principal de care trebuie ținut cont în permanență. Un sol sănătos poate garanta producții bune.
”Totul pleacă de la sol. Eu lucrez cu mare atenție solul. Trebuie să aibă microorganisme, care să-l îmbogățească organic, să-i formeze o anumită permeabilitate, dar și capacitate de reținere a apei. Nu-mi place să mă plâng. Dacă pui la capăt mai multe lucruri mici, dar importante, izbutești. De pildă, utilajele. Nu bag bani în fiare dacă nu am neapărată nevoie. Dacă o să măresc suprafața de lucernă, voi cumpăra utilajele necesare. Dacă nu, închiriez”.
Deși nu a calculat costurile de producție, fermierul aproximează o investiție de 2100 de lei/ha. Prețul unei tone de lucernă este de 600 de lei. La încasări trebuie adăugate și subvențiile agricole, care se ridică la peste 400 de euro, dacă suprafața este înscrisă în sistem ecologic.
”Trebuie să găsim soluții, să diversificăm culturile, activitățile agricole. Nu putem insista cu aceleași culturi dacă vedem că seceta se permanentizează”, susține Popescu.