Nou dăunător la cultura porumbului! Cât e de aproape de noi? - Revista Ferma
3 minute de citit

Nou dăunător la cultura porumbului! Cât e de aproape de noi?

Viermele frunzelor de porumb (Spodoptera frugiperda) provine din America de Sud și este cunoscut aici de aproximativ 200 de ani. În 2016, insecta a „trecut Oceanul”, fiind semnalată pentru prima oară în Africa, în doar doi ani „cucerind” mare parte din acest continent. În mai 2018 a fost semnalată pentru prima dată în India, în regiunea Karnataka, și după un singur an, această specie invazivă a „ocupat” toată țara. Pe lângă India și Bangladesh, dăunătorul invaziv a fost semnalat și în Yemen, iar în anul 2019 a fost descoperit în China, Indochina, Coreea de Sud și Cambodgia. Se estimează că în cel mai scurt timp va ajunge și în Japonia.

vierme frunze de porumb_b 

Adult de Spodoptera frugiperda
Sursa foto: entomologytoday.org

Pagube imense

 

Dar viermele frunzelor de porumb nu este prezent numai în Africa și Asia. Se găsește și în America de Nord (inclusiv în sudul Canadei). S-a estimat că în Africa, pagubele produse porumbului de acest dăunător invaziv variază între 8 și 16 milioane de tone/an, în timp ce pierderile financiare produse variază între 2,4 și 4,8 miliarde de dolari/an! În India, în perioada iulie 2018 – februarie 2019, pagubele la porumb au variat între 20 și 80%. Pe lângă porumb, S. frugiperda produce daune importante și la sorg, orez, mei, trestie de zahăr, diferite specii de ierburi (în total are 80 de plante gazdă).

 

Cercetătorii avertizează!

 

Dăunătorul invaziv este rezistent la o serie de substanțe active din diferite clase chimice, iar dacă se folosește mai mult timp numai o anumită substanță activă pentru combaterea lui, riscul apariției fenomenelor de rezistență este foarte ridicat.
Cercetări mai recente efectuate în Brazilia au scos în evidență riscul ridicat al apariției în câmp a rezistenței la insecticidele din noua clasă chimică, diamide! De asemenea, în această țară s-au raportat cazuri de rezistență a viermilor frunzelor de porumb la biopreparatele pe bază de Bacillus thuringiensis sau baculovirusuri, folosite în combaterea biologică.

 

Monitorizare atentă pe teritoriul UE

 vierme frunze de porumb 2_b

Spodoptera frugiperda – larvă
Sursa foto: www.sanbi.org

Deocamdată viermele frunzelor de porumb nu a fost semnalat pe teritoriul Uniunii Europene, dar este considerat un dăunător de carantină și, anual, au loc monitorizări pentru detectarea timpurie a acestei specii în caz de apariție. Principalul factor limitativ al acestei specii sunt temperaturile. Dar încălzirea globală ar putea duce în viitor la extinderea acestei specii înspre latitudini nordice, inclusiv în unele țări europene.
Prin urmare, este necesară supravegherea anuală în țările UE, conform recomandărilor EFSA, precum și un control strict la granițele Uniunii. Să nu uităm că insectele sunt foarte adaptabile! Prin urmare, posibilitatea ca viermele frunzelor de porumb să se obișnuiască, în timp, la zone cu climat temperat nu este total exclusă!
Tocmai din acest motiv trebuie să tratăm această problemă cu cea mai mare responsabilitate, să nu ne trezim cu surprize neplăcute, în viitorul apropiat.

Există 5 explicații ale răspândirii rapide!

PUNCTUL SENSIBIL AL INSECTEI
Viermele frunzelor de porumb nu este adaptat sezonului hibernal și nu iernează, dar încălzirea globală ar putea duce în viitor la extinderea acestei specii înspre latitudini nordice, inclusiv în unele țări europene. Deja S. frugiperda este semnalată în sudul Canadei, dar numai pe timpul verii, ca urmare a migrației adulților dinspre sud.

un articol de
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →