Astfel, lucrările efectuate în cele mai importante etape ale unei culturi devin mai eficiente şi implică mai puţine resurse. Indiferent de suprafaţa terenului sau de condiţiile de lucru.
Semănat mai eficient
Semănatul de cereale bob-cu-bob este o tehnică modernă ce dobândeşte o din ce în ce mai mare importanţă în ţările vestice, precum Germania sau Franţa, în ţările nordice şi câştigă tot mai multă popularitate şi în România. Motivul este, pe de-o parte obligativitatea reducerii cantităţii de îngrăşământ, pe de altă parte economia de seminţe şi asigurarea unei producţii relativ constante. Iar Horsch răspunde prompt, ca întotdeauna, nevoilor şi provocărilor ce apar în permanenţă în acest domeniu. „Fermierii din aceste zone încearcă tot mai mult să lucreze în sistemul de culturi intercalate înainte de cultura principală, cu care să fixeze azotul. Foarte mulţi, după ce recoltează, fac o cultură intermediară fixatoare de azot, de exemplu de mazăre, soia, lucernă sau trifoi, pe care o distrug mecanic înainte de semănat, pentru a mări aportul natural de azot. Sigur, nici un fermier nu vrea să îşi diminueze producţia, care este direct proporţională cu cantitatea de îngrăşământ aplicat, şi caută soluţii. Una dintre soluţii este semănatul cât mai timpuriu, bob-cu-bob”, spune Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România.
Pentru a asigura o producţie constantă, chiar cu cantităţi mai mici de îngrăşământ, se consideră ideală o distanţă între plante de 2 şi 6 cm. În momentul în care fiecare plantă are un spaţiu de nutriţie perfect echilibrat, în care nu există concurenţă pentru lumină şi hrană, atunci, din punct de vedere genetic, planta se va dezvolta şi va produce cât mai mulţi fraţi, care la maturitate vor fi productivi. Distribuţia perfectă a seminţelor în sol şi oferirea unui spaţiu de nutriţie perfect echilibrat duc la menţinerea producţiilor la acelaşi nivel.
Acest sistem a fost prezentat în premieră la Agritechnica, în 2017, şi a avut un succes chiar mai mare decât s-au aşteptat producătorii. În ultimii doi ani, cererea a luat o tendinţă ascendentă, astfel că, în momentul de faţă, aproximativ fiecare a patra semănătoare este comandată cu acest sistem. Astfel, Horsch anunţă că sistemul de semănat bob-cu-bob se regăseşte acum pe toate tipurile de semănători cu brăzdar dublu disc.
Semănătorile Serto 12 SW şi Focus
O altă noutate de la Horsch este semănătoarea Serto 12 SW, cu o lăţime de lucru de 12 metri, ce poate fi ataşată după un bazin de capacitate mare, fiind astfel soluţia ideală pentru fermele mari. „Serto 12 SW este potrivită pentru fermierii care îşi doresc o semănătoare de capacitate mai mare, care să poată fi prinsă după un bazin de 12.000 sau 17.000 de litri. Este foarte simplu construită şi e foarte eficientă”, adaugă Constantin Curcă.
Tot începând din acest an, la semănătoarele Focus este disponibil un nou tip de brăzdar, tip daltă, care ajută la semănatul direct în condiţiile în care există foarte multe resturi vegetale. „Brăzdarul urmează de fiecare dată un cuţit, care aplică fertilizantul şi îndepărtează resturile vegetale, dar, fiind foarte multe paie, posibilitatea ca acestea să curgă înapoi, în zona de însămânţat, este foarte ridicată. Din acest motiv este necesar acest cuţit, tip daltă, care merge prin sol, fereşte paiele şi pune sămânţa în sol, nu pe paie. Fermierii vor înţelege imediat utilitatea acestui nou brăzdar. De exemplu, la rapiţă e un lucru primordial să nu fie semănată pe pat de paie”, mai spune reprezentantul companiei germane.
Echipamentul de erbicidat ideal pentru fermele mijlocii din România
Noul echipament de erbicidat tractat de la Horsch, Leeb AX, şi-a demonstrat eficienţa pe teren, spun reprezentanţii producătorului german. După cele şapte demonstraţii, realizate în toamna anului trecut, ei afirmă că utilajul este clar destinat pieţei şi specificului agriculturii româneşti. Echipamentul a impresionat fermierii prezenţi, făcând faţă fără reproş condiţiilor de lucru, uneori nefavorabile din punct de vedere meteorologic. În urma experienţei de pe teren s-au făcut unele optimizări şi s-a lărgit paleta de opţiuni, Leeb AX fiind disponibil începând cu luna martie a acestui an.
„Leeb AX este un concept nou, adus pe piaţă de Horsch, care se adresează clienţilor din Europa de Est, dar nu numai. Integrează foarte multe caracteristici din gama aparatelor de erbicidat mai mari, Leeb GS şi LT, dar în acelaşi timp are o structură puţin mai simplă din punct de vedere al construcţiei, iar necesarul de putere din partea tractorului este unul redus. În mare parte, este independent hidraulic de tractor, având doar angrenare prin priza de putere. Capacitatea sa maximă este de 4.000 de litri. Punctul forte îl constituie dotarea cu bine-cunoscutul sistem Boom Control, specific companiei Horsch, comanda şi controlul rampei fiind realizate electoronic, printr-o interfaţă destul de simplă. Lăţimile de lucru sunt între 18 şi 30 de metri. Demonstraţiile vor continua şi în primăvara acestui an, începând din luna martie, astfel încât fermierii interesaţi să poată vedea noul echipament de erbicidat în acţiune, în câmp”, declara Paul Bajko, brand manager nutriţia plantelor MEWI
Demonstraţiile continuă
În configuraţia sa actuală, promovată în România, utilajul vine cu foarte multe opţiuni în preţul de bază. Sunt foarte multe funcţii utile, care adăugate ulterior, ar fi aproape imposibil de ataşat iar costurile ar fi mult prea mari.
Printre opţiuni se numără: un monitor cu touch screen, pe care se regăsesc toate funcţiile active şi care uşurează foarte mult modul de lucru, de coordonare a utilajulu; sistemul joystick, pe care se regăsesc toate funcţiile din monitor; Track-Leader; sistemul de GPS, antenă de GPS montată pe utilaj sau pe tractor, care indică poziţia de lucru; senzori automaţi, care reglează distanţa faţă de sol – lăncile se autocontrolează; sistemul autonom de control al hidraulicii (nu există schimb de ulei cu tractorul, care trebuie să aibă doar o priză de putere activă şi putere de tracţiune, adică nu este necesar sistem Load-sensing sau de aer comprimat pentru controlul lăncilor). O altă opţiune e proţapul virator şi axa cu ecartament variabil. Leeb AX are foarte multe opţiuni în plus, special pentru a răspunde tuturor provocărilor întâlnite în exploatare.
Demonstraţiile vor continua şi în primăvara acestui an, începând din luna martie, astfel încât fermierii interesaţi să poată vedea noul echipament de erbicidat în acţiune, în câmp.
Text şi foto: www.mewi.ro
AVANTAJE ÎN PLUS FAŢĂ DE CONCURENŢĂ
Unul dintre cele mai importante avantaje pe care Leeb AX le are în plus, faţă de concurenţă, este stabilitatea rampelor de pulverizare. ”Mi-a plăcut foarte mult cum a lucrat în demonstraţii. În Oltenia am făcut un pariu cu fermierii care veniseră la demonstraţie. Le-am spus că oricine poate face o probă practică şi eu îi asigur de faptul că nici măcar o singură dată rampa nu va lovi pământul, atâta timp cât are sistemul activat. Au fost destul de mulţi cei care au acceptat provocarea, au încercat să întoarcă pe arătura din capătul terenului, dar rampele au stat fix la 50 de cm, nu s-au mişcat deloc în stânga sau dreapta. Multora nu le-a venit să creadă”, afirmă Constantin Curcă.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/231 (ediţia 1-14 martie 2019)