Deşi locuieşte în Bucureşti, Nicu Anghel are un serviciu flexibil care-i permite să se ocupe cu entuziasm şi de pasiunea sa.
Primul solar avea 50 mp
“M-am apucat de legumicultură în anul 2015, atunci am făcut primul solar de 50 mp în care să produc legume pentru consumul familiei. Pusesem roşii şi cum nu am putut să le mâncăm pe toate le-am dus şi colegilor de muncă. Aceştia le-au apreciat gustul şi aroma şi au mai cerut. În următorul an, prinzând gustul banului, am mai făcut un solar de vreo 80 mp, apoi încă unul de 200 mp pentru roşii”, îşi aminteşte cultivatorul de începuturile noii pasiuni.
Clienţii apreciază calitatea
Acum a ajuns la circa 500 mp de solar şi 2.000 mp în câmp deschis. Tot ce produce vinde la prieteni sau de acasă pentru că, de câţiva ani, şi-a făcut o clientelă stabilă.
„Am mai încercat Mariţa, un soi de roşii bulgăreşti, foarte popular în sudul României, cultivat în special pentru gustul lor deosebit. Acum am ales hibrizi productivi de la mai mulţi producători. Merg numai pe hibrizi de calitate şi urmăresc gustul legumelor, că am învăţat clienţii la marfă de calitate. Eu am preţ fix, îmi apreciez munca şi clienţii mei plătesc calitatea şi gustul legumelor produse de mine. Anul trecut am vândut roşia foarte bine toată vara, cu 6 lei kilogramul, vânăta cu 4 lei, ardeiul gras sau capia cu 4-5 lei/kg. Ne-am scos cheltuielile, am fost mulţumit”, precizează Nicu Anghel.
Orice meserie când o faci plăcere şi cu pasiune, nu are cum să nu-ţi iasă!
NICU ANGHEL
Legumicultor Ştefăneştii de Jos, Ilfov
Mecanica fină a grădinăritului
Legumicultorul a învăţat să îşi facă singur răsadurile despre care spune că sunt „mecanica fină a grădinăritului”. Pe ciclu îi trebuie cam 6-7.000 de fire: 1.500 de tomate, 2.500 de varză, restul fiind răsaduri de vânătă şi ardeioase. „Am pregătit din timp răsadniţa şi după 10 februarie m-am apucat de semănat noile culturi. Aşa în mare sămânţa, turba, curentul electric, lemnele m-au costat cam 1.500 lei. Anul trecut am produs undeva la vreo 20 mii de fire, din care 13 mii le-am avut de vânzare, însă nu am reuşit să le dau pe toate. Cu toate astea, mi-au rămas undeva la 5-6.000 de lei numai din răsad, fără munca mea. Iar la grădină, după o vară plină, am scos curat 35 de mii de lei”, precizează ilfoveanul.
Munca se împarte în familie
Pe terenurile sale foloseşte mraniţă, gunoi de grajd de cal şi oaie. Într-un solar de 200 mp aplică în jur de 1,5 tone de îngrăşământ organic încorporat în sol cu cazmaua.
La muncă este ajutat în special de părinţi, care ştiu rosturile grădinăritului de la bunicii din partea mamei, ialomiţeni pricepuţi. În aceste zile de foc sunt în solar dis-de-dimineaţă la udat, săpat, iar lui Nicu Anghel îi revin celelalte activităţi: legatul, copilitul, tratamentele.
un articol de
MARIAN MUŞAT