3 minute de citit

Nicolae Sitaru: „Fără glifosat, cei ce practică agricultura no-till sunt în mare risc!”

Nicolae Sitaru Nicolae Sitaru: „Fără glifosat, cei ce practică agricultura no-till sunt în mare risc!”

Comisia Europeană şi-ar putea revizui propunerea de reînnoire a autorizaţiei pentru glifosat, după ce mai multe state membre par să nu agreeze decizia de prelungire pentru încă zece ani a utilizării acestui produs de combatere a buruienilor din culturile agricole.

Reprezentanţii statelor membre UE au avut ocazia să aprobe sau să blocheze proiectul într-un vot cu uşile închise care a avut loc în cadrul Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje (SCoPAFF), însă pentru că nu s-a înregistrat o majoritate calificată există acum posibilitatea ca executivul european să vină cu o altă propunere privind condiţiile de autorizare a glifosatului. S-ar putea chiar ajunge la interzicerea totală a acestui erbicid controversat dar atât de necesar fermierilor.

Dacă nu se va obţine prelungirea autorizaţiei, mulţi fermieri, inclusiv din România, şi-ar putea vedea profiturile mult diminuate, în condiţiile în care o astfel de măsură ar însemna automat creşterea costurilor pe hectar, dar şi un impact mai mare asupra mediului.

Vor creşte costurile pe hectar!

„Este o contradicţie totală cu ceea ce părea că autorităţile de la Bruxelles doresc de la noi. Vorbim de reducerea numărului de lucrări şi a cantităţii de substanţe chimice utilizate pe suprafeţele agricole. Ori dacă se va interzice glifosatul vom face mai multe tratamente pentru combaterea buruienilor pentru că nu avem alternative. Iar costurile vor fi mult mai mari. Pe de altă parte, fără glifosat, cei ce practică agricultura no-till sunt în mare risc”, avertizează Nicolae Sitaru, preşedintele FAPPR (Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România).

Proprietarul societăţii Elsit Com din Ialomiţa foloseşte în jur de 2.000 litri de glifosat pe an, ceea ce nu este totuşi o cantitate foarte mare, raportat la suprafaţa pe care o lucrează – 2.300 hectare. Acesta este dezamăgit însă de faptul că multe dintre deciziile importante care se iau la Bruxelles nu ţin cont de părerea fermierilor. „Noi, FAPPR-ul, avem o comunicare bună cu membrii din Comisia de agricultură, dar din păcate în această comisie sunt şi oameni care nu au legătură cu agricultura. E greu să-i convingi că glifosaul nu este periculos, deşi există studii care au demonstrat asta, inclusiv Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a concluzionat că nu există riscuri legate de utilizarea acestui erbicid”, ne-a declarat Sitaru în exclusivitate.

Având în vedere că nu a existat o majoritate suficientă – care necesită 15 din 27 de state membre şi reprezentând cel puţin 65% din totalul populaţiei UE – nici în favoarea, nici împotriva propunerii, executivul UE a decis să înainteze propunerea comisiei de apel, care o va examina din nou în prima jumătate a lunii noiembrie.

Cisteste si...

Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →