Nicolae Păun a vândut recolta la prețul din... 2007! A strâns cureaua cheltuielilor la maxim. A ieșit mai ieftin la semănat cu grâul cu înfrățire în primăvară. „Nu am fertilizat, că nu mi-a permis buzunarul!” - Revista Ferma
4 minute de citit

Nicolae Păun a vândut recolta la prețul din… 2007! A strâns cureaua cheltuielilor la maxim. A ieșit mai ieftin la semănat cu grâul cu înfrățire în primăvară. „Nu am fertilizat, că nu mi-a permis buzunarul!”

Nicolae Păun: „Nu am fertilizat grâul că nu mi-a permis buzunarul!” De frica lui „traistă goală” - un vânt uscat și fierbinte, ce aduce seceta.

Nicolae Păun a vândut recolta la prețul din... 2007!

Nicolae Păun a vândut recolta la prețul din… 2007! De la intrarea României în UE! În consecință a strâns cureaua de frica lui „traistă goală”! A ieșit mai ieftin la semănat cu grâul cu înfrățire în primăvară. Dar „nu am fertilizat, că nu mi-a permis buzunarul!”

După trei ani la rând cu producții extrem de proaste, de care nici nu vrea să-și aducă aminte, gălățeanul Nicolae Păun are un optimism rezervat, deși are o cultură de grâu care ar putea să-i dea speranță.

GRÂUL CU ÎNFRĂȚIRE ÎN PRIMĂVARĂ

Muncește o suprafață de 180 hectare, la Măstăcani, pe un teren de baltă, în lunca Prutului, pe care-l cultivă cu  grâu, floarea soarelui, porumb și mazăre. „Am jumătate din teren cu grâu. După inundațiile din județ din toamna trecută, când pe zona noastră a plouat în 12 ore cât pentru 3 luni, am scarificat, discuit și semănat. Nu am mai pus soiul Glosa ca în anii trecuți, că aș fi cheltuit mai mult. Ar fi trebuit să semăn aproape de 400 kilograme de boabe/hectar”, explică agricultorul cu o experiență de 40 de ani de câmp.

Așa că am ales soiuri cu înfrățire în primăvară cu normă mult mai scăzută de sămânță și am ieșit mai ieftin” – Nicolae Păun

„NU AM FERTILIZAT, CĂ NU MI-A PERMIS BUZUNARUL!”

„Rănile” ultimului an agricol (cu datoriile acumulate la bănci și la furnizorii de inputuri) nu s-au cicatrizat. Fermierul a strâns cureaua cheltuielilor cu încă o gaură-două. „Nu am fertilizat grâul că nu mi-a permis situația financiară.

A VÂNDUT RECOLTA LA PREȚUL DIN… 2007!

Vreau să uit de 2024, an greu în care am vândut producția la prețurile de acum aproape 20 de ani. Vă arăt factura la orz: 65 de bani kilogramul, achizitorul mi-a spus 70 de bani, dar dus în port, cu analize, am rămas cu 65 de bani/kg! O bătaie de joc, același preț ca în 2007, dar pe atunci motorina era 1,8 lei litrul și inputurile cu mult mai ieftine”, a răbufnit fermierul.

Nicolae Păun a vândut recolta la prețul din... 2007!

NICOLAE PĂUN: „A SCĂZUT PRUTUL. MĂ TEM CĂ NU VOM AVEA APĂ SĂ SALVĂM CULTURILE!”

Nicolae Păun este îngrijorat de seceta care ar putea urma în primăvară. Deși cultura are un parcurs vegetativ normal, va avea nevoie de apă, iar în sol umiditatea este până la 10 cm. „Dacă nu ne va ploua, la prima săptămână însorită și cu vânt fierbinte se va zvânta tot câmpul și vom intra în probleme. Va trebui să intru cu irigatul și să trag apă cu motopompele din Prut. Deja, suntem în februarie și nivelul râului e extrem de scăzut, cu 3,5 m.

Din 1985, de când sunt eu pe baltă, nivelul Prutului nu a fost atât de jos în această perioadă și tare mie teamă că nu o să pot uda”, susține fermierul.

Deși nu a fertilizat în toamnă, Nicolae Păun speră să facă lejer 6 tone de grâu la hectar, mizând pe terenul de baltă, unde cu două ploi sănătoase ar putea face ușor 4,5 tone/ha, iar cu toate angaralele (dările) spune că își acoperă cheltuiala.

„150 kg/ha de azot dau în prima mână și dacă ne vin ploi suficiente, mai dau 100 kg pe vegetație; acuma să nu vină nebunia aia de căldură în luna mai să ai 45°C  în mijlocul câmpului!”, speră gălățeanul.

DE FRICA LUI „TRAISTĂ GOALĂ”

Agricultorul gălățean ne pune că are terenul pregătit pentru prășitoarele de primăvară, de luna viitoare va intra cu un combinator ușor (să nu iasă buruiana odată cu floarea soarelui, să o concureze) și va semăna. Are o mașină adecvată cu pregătire și fertilizare și va administra ca starter 100 kg/ha de îngrășământ chimic complex.

Grija lui este să păstreze cât mai mult apa în sol, pentru că în Lunca Prutului bate „traistă goală”, un vânt uscat și fierbinte, ce aduce seceta.

CITEȘTE ȘI: Județul mistuit de secetă!” Apa era aici de aproape 2 metri… Acum sunt crăpături de 30 de centimetri în pământ!

Județul mistuit de secetă! Ionică Nechifor: ”Apa era aici de aproape 2 metri… Acum sunt crăpături de 30 de centimetri în pământ!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →