Netafim introduce credite de carbon pentru cultivatorii de orez - Revista Ferma
3 minute de citit

Netafim introduce credite de carbon pentru cultivatorii de orez

Compania israeliană, care revendică practic invenţia conceptului de irigare prin picurare, spune că tehnologia sa economiseşte apă, reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi îmbunătăţeşte randamentul culturilor. Prin tehnologia de irigare dezvoltată special pentru cultura orezului – care de obicei este cultivat pe câmpuri inundate – Netafim susţine că se poate ajunge la o economie de apă de 70%. Din testările efectuate până acum rezultă că sunt necesari 1.500 de litri de apă per kilogram de orez produs atunci când se utilizează irigarea prin picurare, faţă de 5.000 de litri cât necesită metoda convenţională.

Netafim-orez_bTehnica foloseşte, de asemenea, cu 30% mai puţin îngrăşământ şi cu 36% mai puţină energie, reducând în acelaşi timp emisiile de metan la aproape zero şi absorbţia de arsen cu până la 90%. În mod tradiţional, cultivarea orezului foloseşte 30% până la 40% din apa dulce la nivel mondial şi este responsabilă pentru 10% până la 15% din toate emisiile de metan induse de om.

Pentru început, Netafim a declarat că introduce irigarea prin picurare în Italia, Turcia, India şi alte părţi ale Asiei de Sud-Est.

Amortizarea investiţiilor

Dar pentru că sistemele de irigat sunt costisitoare, Netafim propune cultivatorilor de orez care folosesc tehnologia sa de irigare prin picurare să câştige bani din credite de carbon, pentru a-şi amortiza mai uşor investiţiile. Acestea sunt tranzacţionate între întreprinderi care permit scăderea sau absorbţia (sechestrarea) gazelor care sunt responsabile pentru încălzirea globală, cum ar fi dioxidul de carbon şi metanul.

John Farner, directorul global pentru sustenabilitate al Netafim, a declarat pentru The Times of Israel că agronomii israeleni şi colegii din SUA care lucrează pe partea de sustenabilitate s-au conectat cu ferma LaFagiana din Veneţia pentru a dezvolta această idee. Prin urmare, la începutul acestui an, în colaborare cu Universitatea din Torino, au fost introduse camere de flux în câmp – dispozitive care pot măsura direct emisiile (fluxul) de la sol în atmosferă în timp real.

10 credite de carbon pe hectar

Compania a angajat verificatori italieni pentru a garanta că măsurarea a fost efectuată conform normelor în vigoare. Rezultatele vor fi transmise în scurt timp către Verra, una dintre puţinele firme cu activitate la nivel mondial care verifică dacă metodele utilizate pentru absorbţia gazelor de încălzire globală îndeplinesc standardele internaţionale pentru proiectele de captare a carbonului. Fermierii care folosesc liniile de picurare Netafim vor putea câştiga anual 10 credite de carbon pe hectar. La preţurile actuale, când tona de metan variază între 20 şi 30 de dolari, se poate spune că e o mică avere.

În Italia, Netafim va servi ca manager de proiect şi se va asigura că fermierii urmează anumite proceduri şi prezintă datele necesare pentru verificare. Creditele de carbon vor fi emise spre vânzare de către verificator iar, odată ce vor fi cumpărate, Netafim va plăti fermierilor. Programul de credite de carbon va fi disponibil cultivatorilor de orez începând cu 2023.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →