Întrucât bărbaţii germani consumă cele mai puţine legume din Europa, potrivit unei publicaţii a consiliului ştiinţific consultativ al guvernului privind nutriţia şi protecţia sănătăţii consumatorilor, ministrul federal al alimentaţiei şi agriculturii consideră că un TVA de 0% ar putea remedia această problemă şi ar putea face hrana sănătoasă mai accesibilă, într-un moment în care preţurile alimentelor au crescut după invazia rusă în Ucraina.
Organizaţiile de consumatori şi sociale au cerut de multă vreme reducerea TVA-ului la alimentele sănătoase, însă experţii spun că, deşi această măsură ar putea fi un pas în direcţia corectă către o alimentaţie mai sănătoasă, ea ar trebui să fie însoţită de măsuri suplimentare. O astfel de măsură ar putea fi majorarea TVA la produsele din carne, pe care germanii le consumă în cantităţi mult mai mari decât este recomandat din punct de vedere al sănătăţii şi al climei, susţin specialiştii.
Chiar dacă legislaţia europeană stabileşte cote minime naţionale de TVA, reducerea la zero este posibilă printr-o scutire prevăzută în Directiva UE privind TVA. În conformitate cu regulile stabilite de această directivă, statele membre pot scuti complet de la TVA produsele considerate „necesităţi de bază”, cum ar fi alimentele şi produsele farmaceutice. Există şi alte produse care au fost deja scutite de TVA înainte de ultima reformă a normelor TVA din 2021. În prezent, Germania beneficiază de TVA 0% la o singură categorie de produse: panouri solare şi componente de stocare a energiei, conform informaţiilor furnizate de Ministerul German de Finanţe.