3 minute de citit

Neliniște pe piața cerealelor. România a pierdut deja peste 4 miliarde de Euro!

export cereale camioane credit foto iStock Nikolay Malshakov Neliniște pe piața cerealelor. România a pierdut deja peste 4 miliarde de Euro!Organizațiile fermierilor români au anticipat negru pe alb impactul negativ al crizelor cumulate din ultimii trei ani (COVID, criza economică, războiul din Ucraina) asupra producătorilor de cereale. Evident, răspunsul autorităților naționale și europene a fost unul firav, de-a dreptul în pragul leșinului.

Între timp, România înregistrează pierderi de miliarde de euro la valorificarea cerealelor anului agricol 2022, la care se adaugă pierderile anului curent, cauzate de perturbarea pieței regionale a cerealelor, creșterea semnificativă a costurilor logistice, dar și de acordarea facilităților de export, prioritate logistică, renunțarea la controalele sanitar-veterinare și taxe vamale pentru cerealele din Ucraina. Cifrele au fost anunțate de Clubul Fermierilor Români.

Odată cu ridicarea interdicției de import pentru țara vecină, situația de pe piața cerealelor devine de-a dreptul dramatică. Ce și cum va fi vom afla abia când expiră termenul de 30 de zile cerut de Ministerul agriculturii pentru implementarea planului de măsuri care, zice MADR, ar trebui să protejeze fermierii români în fața afluxului de cereale ucrainene.

Cel puțin teoretic, ”dacă blocăm importurile ucrainene, vom avea prețuri mai mari (sau cel puțin, nu mai mici), dacă vom controla fluxurile de import și tranzit vom avea mai multă predictibilitate și transparență în piață”, sunt de părere cei de la AgroBrane.

Adevărul este că nimeni nu știe nimic sigur. Politica europeană stă pe un butoi de pulbere, conflictul ruso-ucrainean nu are o finalitate previzibilă și statele care depind exclusiv de importuri vor cerealele ieftine din Ucraina.

În primăvara, vara și începutul toamnei 2023, piața de desfacere a cerealelor din România a fost grav afectată de tranzitul și importurile cerealelor din Ucraina. Deși importul a fost interzis există în piață semnale că cerealele ucrainene au ajuns în România direct, prin Republica Moldova sau prin comerț intracomunitar via Polonia, la prețuri care au destabilizat puternic prețurile de vânzare ale cerealelor aparținând fermierilor din România.

Mai mult, sumele alocate de UE prin mecanismul de criză – cca 500 milioane euro – sunt epuizate, situația din sectorul agricol românesc este precară și majoritatea fermierilor sunt în situații dificile de achitare a datoriilor și continuarea activității agricole.

Deocamdată, MADR lucrează la mecanismul care să permită tranzitul mărfurilor din Ucraina și care ar trebui să fie agreat și de Bruxelles (citiți detalii în pag. 6). Agricultorii români au acordat ministerului păsuirea de 30 de zile și au suspendat temporar toate cererile înaintate autorităților. Dar, spun reprezentanții fermierilor, la cel mai mic semn că ministerul nu respectă propriile decizii, vor organiza proteste de amploare.

Sperăm și noi ca cele 30 de zile de păsuire, fără importuri din Ucraina să nu fie, de fapt, liniștea dinaintea furtunii…

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →