Astăzi 18.01.2023 s-au purtat ultimele discuții dintre fermieri și Ministrul Agriculturii Florin Barbu, având ca scop stabilirea listei finale de cerințe și propuneri ce urmează a fi implementate pentru rezolvarea crizei din agricultură. Totodată, începând cu ora 13, la palatul Victoria, a avut loc ședința de guvern în cadrul căreia au fost discutate și propuse primele măsuri concrete, mai precis:
- Hotărârea de Guvern privind completarea HG nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură – document pe care îl puteți consulta aici: HG-reducere-acciza-motorina
- Ordonanța de Guvern privind instituirea unei scheme de ajutor de stat de sprijinire a întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei – document pe care îl puteți consulta aici: OUG-sector-vegetal-cadrul-Ucraina
Primul document stabilește actualizarea accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare la un plafon de 104,47 lei/1000 litri, reprezentând conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1.000 litri calculată la un curs de schimb a monedei euro de 4,9748 lei pentru 1 euro. Prevederile hotărârii de guvern se aplică pe toată durata anului 2024.
Cel de-al doilea document prevede acordarea unui grant direct sub formă de plată compensatorie în valoare de 100 de euro/hectar, întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru suprafețele de teren arabil cultivate în toamna anului 2022 și recoltate în anul 2023.
Numărul maxim de beneficiari este de 162.640, iar valoarea maximă a compensației nu poate depăși 280.000 euro per fermă.Data limită pentru efectuarea plăților prin această schemă compensatorie este 30 iunie 2024 inclusiv.
Schema se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat, iar autoritatea responsabilă cu implementarea acesteia este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultur (APIA).
Nu în ultimul rând, trebuie spus că sumele acordate în condiţiile noi scheme compensatorii nu sunt supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită.
Pentru a putea beneficia de această schemă, conform articolului 10, producătorii agricoli trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) au depus o cerere de plată în anul 2023, pentru o suprafața determinată de minimum 1 ha, pentru una sau mai multe dintre culturile prevăzute în anexa nr. 1 până la termenul limită de depunere din anul 2023
b) nu sunt în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.
Culturile pentru care se vor face plăți conform noului act normativ sunt:
1.Grâu comun de toamnă
2. Grâu dur de toamnă
3. Triticale de toamnă
4. Secară de toamnă
5. Orz de toamnă
6. Orzoaică de toamnă
7. Ovăz de toamnă
8. Rapiță de toamnă