NEGLIJENȚA, ca și NEȘTIINȚA, UCIDE! Mesajul ANSVSA pentru fermieri! - Revista Ferma
6 minute de citit

NEGLIJENȚA, ca și NEȘTIINȚA, UCIDE! Mesajul ANSVSA pentru fermieri!

tratament cu Diazinol mesaj ANSVSA NEGLIJENȚA, ca și NEȘTIINȚA, UCIDE! Mesajul ANSVSA pentru fermieri!
Credit foto @pagina de facebook ”Ferma lui Matei”

Neglijența face victime în ferme! Un tratament antiparazitar neadecvat cu Diazinol a mai omorât două capre!

S-a întâmplat în Vaslui, județul în care la începutul anului au murit 90 de oi în urma deparazitării cu același produs, administrat în concentrații mult peste cele permise

Cristian Buraga, crescător de animale din Valea Grecului (comuna Duda-Epureni), a pățit un necaz. A făcut un tratament antideparazitar la două căprițe și după câteva ore le-a găsit moarte.

„După 3 ani în care am folosit Diazinol fără a avea nici ce-a mai mică problemă la animale din cauza lui, a dat ghinionul peste noi. Am folosit la 2 capre și în dimineața următoare ambele erau moarte”, a anunțat vasluianul pe pagina lui – Ferma lui Matei.

Și a scris mai departe: „Nu suntem singurii care am avut animale moarte din cauza acestui tratament. Cel mai aproape de noi fiind cazul de la Bunești-Averești când au murit peste 100 de oi”.

„AM PUS CU SERINGA, NU ȘTIU CÂTE PICĂTURI!”

Contactându-l, iată ce ne-a declarat fermierul: „Am tratat niște capre de viermi și mi-o murit două animale. Am cumpărat ieri (6 mai a.c.) Diazinol și tot ieri le-am făcut tratamentul. (E același produs pe care îl folosim de când creștem capre și nu am avut probleme).

Am pus cu seringa câteva picături (NU ȘTIU SĂ VĂ ZIC EXACT CÂTE!), direct pe organele de reproducție ale caprelor! Acolo fac viermi. Erau două animale, (un fiind și gestantă), de 2-3 ani, în greutate de 40-50 kg, cât are o capră carpatină.”

„M-a sunat Ovidiu, un crescător dintr-un sat vecin, și mi-a zis că a făcut și el tratament cu Diazinol la vreo 5-6 berbeci de rasă și e îngrijorat să nu-i moară și lui animalele!”, a ținut să sublinieze Cristian Buraga, cel care nici nu mai vrea să audă de Diazinol și o să caute altceva ca să înlocuiască produsul.   .

CE ESTE DIAZINOL 60%

Spicuim din prospectul produsului folosit, fotografiat și postat de fermier:

INDICAȚII:

Diazinol este un concentrat emulsionabil recomandat pentru prevenirea și tratamentul scabiei (sarcoptică, psoroptică, chorioptică, demodecică) și a ectoparazitismului produs de căpușe, păduchi, purici, și alte insecte la bovine, ovine, caprine și suine.

Animalele nu se tratează pe vreme umedă sau foarte caldă.

MOD DE ADMINISTRARE:

Produsul se administrează numai extern, sub formă de tratamente locale, pulverizări sau îmbăieri. Durata și frecvența aplicării tratamentului depind de natura parazitului, condițiile climatice și gradul de infestare.

Soluțiile se prepară și se utilizează în aceeași zi.

La bovine:

Pulverizare: 20 ml Diazinol/20 litri apă, diluţie 1:1000 (600 ppm s.a.).

Stropirea animalului se face pe toate părţile corpului.

Tratamente locale: 5 ml Diazinol/1 litru apă, diluţie 1:200 (3000 ppm s.a.).

Ovine, caprine:

 • Îmbăiere: soluția inițială de umplere a bazinului – 420 ml Diazinol în 1000 litri apă, diluție 1:2400 (250 ppm s.a.).
 • Reumplerea (completarea) băii – 250 ml Diazinol în 200 litri apă, diluție 1:800 (750 ppm s.a.).
 • Tratament local: 5 ml Diazinol/1litri apă, diluție 1:200 (3000 ppm s.a.).
 • Pulverizare: 20 ml Diazinol/20 litri apă, diluție 1:1000 (600 ppm s.a.).

Pentru îmbăiere este necesar ca înălțimea soluției în baie să fie de 70 cm pentru miei şi  tineret și 100 cm pentru oile adulte. Este esențial să se mențină concentrația băii prin reumplere atunci când volumul scade cu 10 %.

Animalele trebuie să fie complet scufundate în baie cel puțin o dată.

ATENŢIONĂRI SPECIALE:

 1. Nu se aplică tratamentul cu Diazinol la tineretul bovin sub 6 săptămâni şi la purceii sugari.
 2. Nu se îmbăiază oile în primele 14 zile după tundere, animalele debile şi gestante, însetate sau cu plăgi provocate de tuns şi nevindecate.
 3. Soluţia de îmbăiere se utilizează doar în ziua preparării, după care se goleşte baia şi se spală bine.
 4. Nu se adaugă la baie sulfat de cupru sau alţi agenți de umectare.
 5. A se spăla ugerul animalelor lactante după îmbăiere.
 6. A se evita contactul cu ochii şi pielea.
 7. A se spăla mâinile şi orice alte părţi ale corpului care au intrat în contact cu produsul.
 8. Substanţa activă, diazinonul, este foarte toxică pentru organismele acvatice şi pentru albine.

IMPORTANT: Prospectul prevede ca produsul DIAZINOL să fie administat DOAR în DILUȚIE (cu apă!)!! Și NU se administrează animalelor gestante!  

GREȘEALA… UCIDE!

În articolul „FERMA LUI MATEI sau provocarea lui Cristian Buraga. Cum a ajuns de la șoferie la… ferma de capre?”, publicat de revista Ferma în februarie 2024, crescătorul vasluian a recunoscut că a pierdut 120 de ieduți că nu a tratat la timp animalele.

„Anul trecut a fost tare prost, am avut vreo 150 de ieduți de la 115 capre, dar am pățit un necaz și nu am avut parte de ei. Fiind la început, nu am știut cum e cu tratamentele și din păcate a intrat boala în turmă. Iezii au murit pe capete, câte 5-6 pe zi, de am rămas cu 30 în toamnă! Greșeala a fost a noastră și ne-a costat… Ar fi trebuit să mă informez!”

TRAGEDIE LA FERMA DE OVINE

Reamintim tragedia care a lovit o mică fermă vasluiană de ovine cu 120 de capete. În urma tratării animalelor afectate de rapăn cu Diazinol, în concentrații mult peste cele permise de prospect, au murit 90 de oi, mare parte gestante. Din neștiință sau din neglijență, (evitând consultul medicului veterinar) astfel de evenimente tragice sunt tot mai frecvente și produc suferință și pierderea de vieți nevinovate.

TRATAMENTELE LA ANIMALE – SUB CONTROL SANITAR-VETERINAR  

ANSVSA interzice fermierilor să administreze tratamente medicamentoase la animale fără supraveghere veterinară!

„Noi am făcut recomandări că astfel de tratamente se efectuează la indicarea medicului veterinar sub control sanitar-veterinar.

Produsele de uz veterinar se achiziționează doar în baza prescripției medicului veterinar care asigură supravegherea exploatației respective, urmare a unui diagnostic pe care îl stabilește medicul veterinar.

Foarte importantă este urmărirea evoluției după tratament care trebuie să fie realizată tot de către un medic veterinar.

Dacă se administrează produse medicinale de uz veterinar, fie că vorbim de antimicrobiene, antiparazitare sau de altă natură, de persoane care nu dețin competențe, cunoștințe în domeniu se ajunge la situații de acest gen și, din păcate, cu consecințe tragice”, ne-a declarat pentru revista FERMA dr. Ioan Oleleu, vicepreşedinte al ANSVSA.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →