5 minute de citit

NECULAI BORCESCU – O legendă vie a agriculturii buzoiene

Vara aceasta, de câte ori l-am căutat la telefon pe fermierul buzoian Neculai Borcescu, acestaeraurcat pe combină. Nu poate să stea departe în campanie, îi place să lucreze meticulos, mai cu seamă că are o „bijuterie” nouă căreia a ţinut să-i facă „botezul” în lanurile cu orz.

 

Utilaje noi în noua campanie

Cu circa două luni în urmă, a cumpărat o combină Case IH 7250AFSHarvest Command, iar la începutul lunii iulie a completat flota de maşini şi utilaje cu o achiziţie de calibru: un tractor şenilat nou-nouţ, Case IH Quadtrac 500AFSConnect.

in ferma la Neculai Borcescu 3_b

Utilajele de mare putere întregesc zestrea de mecanizare a fermei, compusă dintr-un alt tractor articulat pe şenile Case IH Quadtrac 470 şi un cultivator Case IH Ecolo Tiger 875, achiziţionate în urmă cu trei ani. Deci, numai în ultimul timp, investiţiile în ferma Borcescu depăşesc 1 milion de euro, cele mai „vechi” utilaje nu au mai mult de 10 ani. „Mie îmi place să am lucruri de excepţie, dar e şi suprafaţa ce susţine investiţia. Întotdeauna am pus accent pe tehnică; având productivitate, fac lucrări la timp şi de calitate. Şi când ai performanţă, vine şi profitul!”,susţine agricultorul.

 

Şcoala tehnică, abecedarul agriculturii

Neculai Borcescu este unul dintre veteranii câmpului, o legendă vie a agriculturii buzoiene.

Fermierul din Ziduri, o aşezare întinsă în zona de câmpie din nord-estul judeţului, ajuns la o vârstă onorabilă (73 de ani), este mândru de ceea ce a realizat până acum. Pornind de la o suprafaţă de 30 ha, încredinţată de câţiva oameni plecaţi din sat, conduce acum o fermă de circa 2.300 ha (teren proprietate şi luat în arendă), ajutat de fiică şi de ginere: Cristina şi Teodor Radu.

in ferma la Neculai Borcescu 1_b

 

Neculai Borcescu şi-a dedicat toată viaţa câmpului. Activitatea i-a fost recunoscută prin conferirea Ordinului Meritul Agricol în anul 2007. „Din 1966 (deci, de 55 de ani) lucrez în agricultură. Mai întâi am absolvit şcoala tehnică de 4 ani, au urmat, firesc, liceul şi facultatea de agronomie, cu 13 candidaţi pe loc. Aşa am început meseria, bazele, abecedarul agriculturii le-am deprins în şcoala tehnică, facultatea a completat”,precizează agricultorul.

Fermierul şi … „vocaţia” creditelor!

 

A lucrat o vreme într-un IAS în judeţul Brăila, apoi a continuat în satul natal Ion Heliade Rădulescu. Afacerea pe cont propriu a început-o în 1994 ca o continuare firească. Spune că a fost o „aventură în care mi-am asumat riscurile. Ce ar fi viaţa dacă nu am avea curajul să riscăm ceva?”.Mai întâi a făcut un împrumut de 20 mii de dolari, din care şi-a cumpărat trei tractoare româneşti U 650 cu toate utilajele aferente. Între timp s-a devalorizat cumplit leul şi a ieşit din încurcătură prin… irigaţii. „Am cumpărat patru coloane de irigat de aluminiu de la fosta ARO Slatina şi am înfiinţat o suprafaţă de grădină. Legumele şi cartoful m-au scăpat de împrumutul nenorocit!”, îşi aminteşte Neculai Borcescu.

Şi cum pentru orice realizare, primul pas este curajul, prin anul 2000, a mai făcut un credit de un milion de euro de la o bancă germană, cu 12% dobândă. Şi-a cumpărat, între alte utilaje de prelucrarea solului şi semănat, o combină românească – Sema 110, de la Semănătoarea. Aşa de bine era făcută, încât, în timp ce o ducea spre casă, la Otopeni i-a căzut roata dreapta faţă. După eforturi susţinute, fermierul a reuşit să returneze creditul în doi ani. Între timp, a depus mai multe proiecte pentru modernizarea exploataţiei, care au totalizat circa 1,68 milioane de euro.

Viitorul se arată puternic

Fermierul a făcut investiţii majore în… elita mecanizării. Îl încearcă un sentiment de mâhnire pentru că operatorii nu sunt suficient de instruiţi să lucreze pe utilajele performante, computerizate. Spune căi-a luat de unde i-a găsit; pretenţiile lor sunt mari, ca în afară, dar calificarea… ioc!

Neculai Borcescu nu face pariu cu agricultura şi nici agricultură pe pariu. Ştie că pământul nu leneveşte dacă este muncit; şi nu oricum, ci bine! În ferma lui, cultivă cereale păioase (orz şi grâu) pe 1.300 ha şi culturi prăşitoare (floare şi porumb) pe 1.000 ha, în suprafeţe aproximativ egale.

„Rapiţă nu mai pun de vreo trei ani. Cultivam 4-500 ha, din cauza secetei s-a ales praful, cum s-a ales şi de sistemul de irigaţii. Acum e un an de excepţie; după estimările mele, voi produce în medie peste 7.000 kg de orz şi de grâu. De asemenea, floarea soarelui şi porumbul vor oferi satisfacţie, că se dezvoltă normal”,explicăNeculai Borcescu.

 

Ce face cu întreaga producţie? Click AICI şi vezi CUM ŞI CÂND VA VINDE!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →