Nava spaţială Pământ, încotro? - Revista Ferma
3 minute de citit

Nava spaţială Pământ, încotro?

Noi, oamenii de rând, ştim prea puţin, dar istoricul Yuval Noah Harari, în cartea sa 21 de lecţii pentru secolul XXI, ne spune cum fiecare dintre aceste trei mari scenarii pot pune omenirea la grea încercare. Însă niciunul nu poate sta în calea ştiinţei şi a noilor tehnologii precum sisteme de calcul bazate pe algoritmi, inteligenţă artificială sau bioinginerie.

De ce? Pentru că în condiţiile unei crize ecologice, progresul tehnologic, cu toate riscurile pe care le presupune, probabil s-ar intensifica şi ar putea fi răspunsul perfect la o astfel de problemă majoră. În plus, şi câştigurile ar creşte. Orice criză naşte oportunităţi! Iată ce spune Yuval Noah Harari: „De fapt, este posibil ca schimbarea climatică să ajungă să îndeplinească acelaşi rol pe care l-au jucat cele două războaie mondiale. Între 1914 şi 1918 şi apoi din nou între 1939 şi 1945, progresul tehnologic s-a accelerat deoarece naţiunile implicate în războiul total au lăsat prudenţa şi economia la o parte şi au investit resurse imense în fel de fel de proiecte îndrăzneţe şi fantastice. Multe dintre ele au eşuat, dar unele au produs tancuri, gaze toxice, radare, avioane supersonice, rachete intercontinentale şi bombe nucleare. În mod similar, naţiunile care se confruntă cu un cataclism climatic ar putea fi tentate să investească în proiecte tehnologice disperate”.

Veţi spune, probabil, că vorbim despre lucruri prea îndepărtate…. Dar NU. Seceta extremă din acest an, din România până în Australia şi America de Nord, a fost cât se poate de reală şi efectele ei se vor resimţi pe termen lung. Acest fenomen nu este un accident trecător, ci o consecinţă a schimbărilor climatice.

Ce putem face? Este prea târziu pentru a opri declinul. Dar ne putem adapta. Noile tehnologii, inteligenţa artificială, algoritmii şi bioingineria sunt în slujba omului. Încă mai sunt. Le putem utiliza pentru a rezista, încercând în acelaşi timp să limităm efectele colapsului ecologic.
Cum? Aplicând o tehnologie care păstrează apa în sol, limitând utilizarea pesticidelor dăunătoare mediului, cultivând hibrizi şi soiuri adaptate zonal şi climatic, apelând la roboţii destinaţi fermelor zootehnice, pentru a economisi timp şi energie, folosind sisteme integrate, aplicaţii şi gadget-uri care ne ajută să luăm decizii la timp şi să intervenim punctual pentru protecţia plantelor şi limitarea pierderilor.

Deşi par departe, toate acestea sunt foarte aproape. Cei care au înţeles, deja au „pornit motoarele”.
Viitorul nu aşteaptă. De aceea, dragi fermieri, resursele (financiare) de azi trebuie să fie investiţiile de mâine! Să facem tot ce ţine de noi pentru a rămâne la bordul navei noastre spaţiale – Pământ!

PAULA CIUPAG
Redactor Ferma Media Grup
E-mail: paula.revistaferma@gmail.com

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →