Echipa de cercetători a primit recent un grant de 500.000 de dolari din partea Departamentului American al Agriculturii (USDA) pentru a dezvolta plante pe bază de nanocristale care acoperă şi protejează mugurii fructelor în timpul primăverii, când temperaturile cresc şi scad în mod imprevizibil. „Dacă vremea este caldă, pomii primesc un semnal pentru a se trezi şi devin vulnerabili la frig, schimbările climatice aspre provoacă cel mai adesea scăderea recoltei”, a declarat Matthew Whiting, profesor de horticultură Universitatea din Washington.
Primele teste au fost efectuate cu succes pe măr, cireş şi alţi pomi fructiferi. De remarcat faptul că cristalele au o bază vegetală. Aerosolul nanocristalin se aplică pe fructe şi creează o cochilie protectoare, care „înmoaie” efectul fluctuaţiilor de temperatură din primăvară. Echipa va continua studiile în următorii trei ani, încercând să perfecţioneze strategia de dozare şi aplicare, pe lângă tehnologia cu nanocristale. Dacă se dovedeşte fezabilă, tehnologia ar putea avea un impact important asupra industriei agricole.
„Rezultatele noastre preliminare arată că tehnologia este foarte promiţătoare, chiar mai bună decât ne aşteptam. Dacă dovedim că tehnologia funcţionează şi metoda de aplicare este perfecţionată, aceasta nu va avea numai aplicaţii în domeniul pomilor fructiferi, ci şi în multe alte culturi agricole. Potenţialul acestei tehnologii este imens”, a declarat profesorul Qin Zhang, coordonatorul proiectului.