Muncă, ştiinţă şi dăruire - Ziua Câmpului în „Centrul de Excelenţă din IMB" - Revista Ferma
7 minute de citit

Muncă, ştiinţă şi dăruire – Ziua Câmpului în „Centrul de Excelenţă din IMB”

La această sărbătoare, ajunsă la cea de-a XVII-a ediţie, au participat aproape două mii de invitaţi. Şi aici vorbim de oficialităţi, cercetători, distribuitori naţionali şi regionali de inputuri pentru agricultură, lideri mondiali în domeniul fertilizanţilor, fermieri din întreaga ţară, dar şi din străinătate – Maroc, Serbia, Bulgaria, Germania, Republica Moldova – şi, nu în ultimul rând, din Emiratele Arabe Unite, reprezentată îndeosebi de persoane din conducerea companiei Al Dahra, deţinută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, emirul din Abu Dhabi, cumpărătorul pachetului majoritar al Agricost.
Dorinţa organizatorilor (Al Dahra Agricost) a fost ca întâlnirea din Insula Mare a Brăilei să constituie un eveniment manifest pentru promovarea unei agriculturi competitive pe plan naţional şi internaţional, menit să consolideze tot mai trainic relaţiile dintre fermieri şi companiile partenere, consacrate pe piaţa internă şi internaţională, dar în acelaşi timp să asigure cadrul optim în care specialiştii insulari să împărtăşească din experienţa acumulată în aproape două decenii de muncă, expunând tehnologiile performante practicate în incinta îndiguită a Dunării.

Ziua Câmpului în Centrul de Excelenţă din IMB

Tehnologii şi utilaje performante în fermele de elită din IMB
Turul insulei, desfăşurat pe parcursul a două ore, a cuprins vizitarea câmpurilor tehnologice din fermele de elită Filipoiu şi Gemenele, unde specialiştii Agricost au prezentat noile tehnologii de cultivare a florii-soarelui, a cerealelor păioase (grâu şi orz), a porumbului (cu semănatul în pătrat), a soiei sau a plantelor furajere (mazăre plus triticale), în timp ce la ferma Prundul grupurile de invitaţi au putut vedea fabrica de procesare a lucernei, cu extinderea capacităţii de deshidratare şi peletizare.
De asemenea, în Câmpul de testare şi pe platforma fermei Lunca, am văzut maşinile, utilajele şi echipamentele agricole performante din dotarea fermelor Al Dahra Agricost, laboratorul agrochimic, luând cunoştinţă de fertilizarea variabilă a culturilor, de sistemele de precizie şi de monitorizare a culturilor – GeoSCAN şi programul My John Deere, oferite de compania Vantage, dar şi existenţa noilor sortimente de îngrăşăminte ale grupului marocan OCP, lider mondial în industria fosfaţilor.

O sistemă de maşini optimă â o economie de 1.600.000 euro/fermă
IMB este organizată în 29 de ferme, fiecare având o suprafaţă de circa 2.000 de hectare. ~n viziunea specialiştilor insulari, dotarea optimă a unei subunităţi de producţie trebuie să cuprindă un modul de mecanizare format din două tractoare Fendt de 400 CP (dintre care unul şenilat), un Joker pentru prelucrarea solului, o semănătoare Focus 6,5 TD cu două echipamente de lucru (pentru păioase şi pentru prăşitoare), un John Deere Sprayer plus un utilaj de împrăştiere a îngrăşămintelor solide (Dry Box).
De asemenea, din inventar nu trebuie să lipsească nici combina Claas Lexion 780 (cu patru echipamente de lucru) şi două remorci de transport de mare capacitate. Toată investiţia se apropie de circa două milioane de euro.
Sistema de maşini şi utilaje agricole prezentată a fi optimă este destul de performantă, necesită costuri de exploatare mai reduse şi e mai ieftină cu aproape o treime, comparativ cu una convenţională. Potrivit specialiştilor, prin intermediul acesteia, a fost redus la jumătate timpul de amortizare a preţului de achiziţie şi a scăzut consumul de motorină pe tona de produse agricole recoltate de la 4 la 2 litri.
De asemenea, s-a micşorat la jumătate necesarul cu forţa de muncă, respectiv, de la opt persoane la patru, iar pierderile de recoltare au coborât cu două procente. „Dacă facem un calcul la cele circa 400.000 tone de produse agricole care se recoltează anual în Insula Mare a Brăilei, cu doi litri pe tonă şi un euro costul litrului de motorină, ajungem la o economie de 800.000 de euro. Iar de mai luăm în evidenţă şi pierderile diminuate cu doi la sută, dar şi alte asemenea avantaje, ajungem în final la o economie de 1.600.000 euro!”, a calculat Sorin Balaban, directorul cu mecanizarea.

Ionut Mortu, director tehnic adjunct Agricost_b

Program de înzestrare „90-60-90”!
„Acum vreau să fac o glumă. Programul de înzestrare tehnologică, pe care noi l-am asemuit cu chipul unei femei frumoase, cu talia unei femei perfecte, l-am intitulat 90-60-90! Asta reprezentând, de fapt, suma maşinilor achiziţionate, şi anume: 30 de Jokere, 30 de semănători, 30 de sprayere, 30 de combine, 60 de tractoare, 60 de remorci. Toate acestea au costat 35 milioane de euro. Mai avem de achiziţionat 200 de pivoţi şi 150 de alte utilaje, care înseamnă încă 30 de milioane de euro, la care se adaugă extinderea fabricii vechi şi construcţia alteia noi, care ne mai costă încă 20 milioane de euro. Toate acestea, în afară de celelalte investiţii, fac 70 de milioane de euro”, a apreciat Lucian Buzdugan.

2020 – AN CU SEMNIFICAŢII PENTRU IMB
Specialiştii din IMB îşi doresc ca la aniversarea a două decenii de când au venit în Insulă, în 2020, să aibă aproape întreaga suprafaţă irigată. „Am dorit să vă spun bun venit la polul secetei din România de azi! Vreau să vă imaginaţi ce este în zona neirigată a noastră, în sudul insulei, unde suma precipitaţiilor înregistrate pe parcursul perioadei de vegetaţie, a fost 137 mm în loc de 342,8 mm. Am avut luna februarie cu zero precipitaţii! Şi mai trist: avem o fermă unde de opt luni de zile nu a căzut nici un strop de apă”, a susţinut directorul Agricost, Lucian Buzdugan.
Anul acesta a fost supraînălţat digul de protecţie a terenurilor din incintă de eventualele catastrofe naturale. Două noi bacuri de mare capacitate pentru traversarea Dunării vor intra în curând în dotarea companiei Al Dahra Agricost. „De asemenea, anul viitor, se va extinde semănatul grâului şi al orzului bob cu bob, la distanţă fixă între boabele pe rând, ca şi la culturile de prăşitoare, cu semănători pneumatice produse – şi subliniez! – promise de firma Horsch. De altfel, tocmai de aceea va trebui să intervenim şi să modernizăm semănătoarea Focus pe care aţi văzut-o astăzi. Vor fi îmbunătăţiri substanţiale şi în ceea ce priveşte optimizarea spaţiului de nutriţie dintre plantele cerealiere păioase, creşterea capacităţii de înfrăţire şi a numărului de fraţi fertili, îmbunătăţirea randamentului fotosintetic şi reducerea normei de sămânţă la hectar”, a declarat directorul Agricost.

Khadim Abdulla Aldarei_b
Khadim Abdulla Aldarei, Managing Director al Al Ain Holding SRL, vicepreşedinte al Al Dahra Holding: „Suntem foarte mulţumiţi de prezenţa dumneavoastră. Mulţumim managementului Agricost, începând cu domnii Duluţe şi Buzdugan, apreciem eforturile depuse de echipa de profesionişti de aici. Ziua asta minunată înseamnă mult pentru noi şi să fiţi convinşi că vom face cel mai bun lucru pentru agricultură, pentru Insula Mare a Brăilei şi pentru România”.

Lucian Buzdugan_b

Lucian Buzdugan: „Toate acestea (inovaţii şi investiţii- n.r.) nu ar fi fost posibile dacă noii noştri patroni nu ar fi investit masiv încă din primele zile, fapt pentru care vreau să mulţumesc încă o dată Excelenţei Sale pentru ceea ce a făcut! Vreau să vă asigur că suntem hotărâţi (toţi cei 900 de salariaţi din IMB – n.n.) să transformăm acest pământ dintre ape într-o exploataţie agricolă de cea mai mare performanţă, să dovedim că, deşi exploatăm un teren cu destule dificultăţi, prin muncă, ştiinţă şi multă dăruire, Insula poate să rivalizeze cu cele mai moderne exploataţii agricole din lume”.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/238 (ediţia 15-30 iunie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →