Reprezentantă a grupului Axial în România, având 14 puncte de lucru, compania Munax reprezintă un reper al pieței de comercializare a utilajelor agricole, a pieselor de schimb și a unui service de calitate, fiind una dintre cele mai stabile și longevive firme din acest domeniu. Dintre brandurile aflate în portofoliu amintim Landini, Krone, Kramer, Bergmann, Berthoud, Dondi, Bicchi, Oros, Nardi și Maschio Gaspardo.
Având peste 100 de angajați, cei de la Munax oferă o gamă completă de produse și servicii dedicate: de la achiziția de utilaje agricole, la piese de schimb, lubrifianți, anvelope, soluții conexe și service pentru reparații de utilaje agricole.
Ploiești, o alegere strategică
Cel mai nou punct de lucru din rețeaua Munax a fost inaugurat pe 15 iulie la Ploiești, pe Bulevardul București, numărul 88, și face parte din strategia de extindere și perfecționare a companiei, începută în 2019. „Primii doi ani ne-am concentrat pe eficientizarea activității interne și a fluxurilor operaționale, iar acum am început să ne extindem. Am pornit cu 12 puncte de lucru și, în prezent, am ajuns la 14. Am modernizat și relocat o parte din punctele vechi de lucru, precum cele de la Brăila, Brașov și Oradea și am deschis altele noi: la Constanța – în martie, cel de aici, de la Ploiești, iar pe 22 august mai deschidem încă unul în zona Moldovei, la Albița”, ne-a explicat Agata Dașcău, director general Munax.
De la stg. la dr.: Lajos Csaba, Agata Dașcău, Cătălin Muntean
Timpi de livrare mai scurți
Cu o suprafață de 2000 mp și dotat cu două mașini dedicate livrărilor de piese, sediul de la Ploiești este situat la ieșirea din oraș spre Capitală, fiind poziționat în mod strategic pentru a oferi o mobilitate cât mai bună, după cum susține Lajos Csaba, directorul de vânzări piese pe zona de sud a țării: „Pentru o mai bună acoperire geografică și pentru că ne aflăm într-o zonă agricolă importantă, am decis ca alături de sediile de la Slobozia, Alexandria și Brașov, să avem un punct de lucru și la Ploiești. Am ales exact această locație pentru că oferă acces facil și rapid către cele mai importante drumuri naționale, astfel încât timpii de livrare să fie cât mai scurți”.
Punctul forte: logistica
Cel mai important aspect în domeniul pieselor de schimb este rețeaua logistică a furnizorului, componentă care, de multe ori, face diferența. „În prezent, noi avem stocuri atât la utilaje, cât și la piese, pentru că strategia noastră logistică este de a gândi stocurile chiar și cu un an înainte. Zilnic primim un camion de 7,5 tone cu piese de la Axial și la fiecare 24 de ore completăm stocurile din sedii. Avem 15 mașini cu capacitate de 3,5 tone care asigură fluxul operațional între punctele de lucru, dar și livrările voluminoase către clienți.
În plus, avem o flotă de peste 100 de mașini mici dedicate livrărilor de piese și intervențiilor de pe teren, iar în departamentul de piese de schimb lucrează 64 de angajați. Practic, clientul comandă și în câteva ore piesa sau utilajul este la el în exploatație”, a completat Agata Dașcău.
Calitatea personalului, o prioritate
Resursa umană este un alt element important în care cei de la Munax au decis să investească în ultimii ani, fiind, după cum susține Agata Dașcău, atuul companiei pe care o conduce: „punem mare accent pe implicare și pe comunicare, de aceea încurajăm oamenii să fie cât mai activi în echipele din care fac parte și să împărtășească experiențele lor cu colegii din celelalte departamente, fie că vorbim de vânzări, de logistică sau de service”.
Manager de sediu cu experiență în service
De altfel, activitatea noului punct de lucru de la Ploiești este coordonată de Cătălin Muntean, care a lucrat timp de 10 ani în service și care a decis să revalorizeze această experiență și în comercial. „De 10 ani lucrez în agribusiness pe partea de service, eu fiind absolvent al Politehnicii București, specializarea mașini și utilaje agricole. E o nouă provocare pentru mine să coordonez acest sediu de la Ploiești și cred că experiența mea anterioară mă ajută să înțeleg mult mai bine nevoile clienților, pentru că știu ce presupune repararea unui utilaj și care e importanța pieselor de calitate. Sunt pregătit și îmi doresc ca 90% din timpul meu de lucru să fie pe teren, iar obiectivul meu este să fiu mai mult decât un furnizor de piese de schimb, să fiu un consilier al fermierilor”, ne-a declarat Cătălin Muntean.
TRAININGURI în fabrica Krone
În ceea ce privește piața de service, conform lui Lajos Csaba, pregătirea și calificarea personalului sunt esențiale, motiv pentru care fiecare dintre membrii echipei de service urmează periodic cursuri de perfecționare chiar în fabricile unde sunt produse utilajele comercializate. „Presele de balotat de la Krone sunt exemplul cel mai pertinent. Oferim cel mai bun service de pe piață pentru aceste utilaje, lucru care se datorează faptului că angajații noștri își fac școlarizarea chiar în fabrica unde sunt produse presele. Anual, personalul de la service merge două săptămâni în Germania, la Spelle, pentru cursuri și traininguri specializate oferite de cei de la Krone. Pentru noi este foarte important ca oamenii de service să fie la zi cu toate noutățile. La fel procedăm pentru toți producătorii din portofoliu”, ne-a explicat Lajos Csaba.
”Cea mai mare provocare este să ai oamenii buni și să îi menții, iar secretul nostru este că formăm echipe închegate și stabile.” – AGATA DAȘCĂU, Director general Munax
MEREU ÎN EVOLUȚIE
Alături de extinderea operațională, în 2022 cei de la Munax și-au mărit și portofoliul de produse, integrând în catalog noile șenile de la Camso, divizie a Michelin, dedicate tractoarelor de peste 300 CP. O noutate pentru acest an este introducerea noilor utilaje Arcusin ForStack, utilaje moderne de colectare a baloților.
Totodată, au fost extinse parteneriatele cu BKT și Industriehof, iar planurile de viitor sunt chiar mai ample: „la anul vom moderniza punctul de lucru de la Iernut și vom inaugura încă două sedii. Apoi urmărim cu mare atenție ceea ce se întâmplă pe partea de agricultură de precizie, drone și sisteme autonome. Cu siguranță vom ajunge să comercializăm și să oferim suport și pentru astfel de produse”, este convins Lajos Csaba.
un articol de
DANIEL PLĂIAȘU