Pe una dintre solele pregătite pentru rapiţă, tractorul condus cu priceperede tânărul Aurel Cioranu, în agregat cu semănătoarea Tume Nova Combi, a făcut câteva probe de lucru. Specialiştii şi fermierii prezenţi la demonstraţie au putut observa modul de funcţionare a modelului propus de companiile Tume şi Munax, precum şi acurateţea lucrării de încorporare a seminţei şi a îngrăşământului în sol.
De asemenea, în câmp au fost evidenţiate caracteristicile tehnice şi performanţa maşinii de semănat Tume Nova Combi: productivitate mare; adâncime de semănare precisă şi constantă; uşurinţă în reglare şi funcţionare; utilizarea unor buncăre mari pentru sămânţă şi fertilizant; lăţime de transport redusă; monitorizarea computerizată şi, nu în ultimul rând, economia în ceea ce priveşte costurile de exploatare.
“Oferim fermierilor un utilaj performant”
“Am prezentat în faţa fermierilor invitaţi o semănătoare performantă importată de noi din Finlanda de la compania Tume. Fiecare participant a avut opţiunea de a o compara cu ceea ce există deja pe piaţa din România, mă refer aici la alte branduri consacrate. Am vrut să demonstrăm producătorilor agricoli din judeţele Brăila şi Ialomiţa prezenţi la demonstraţia din câmp că putem oferi un utilaj bine construit care poate face aceeaşi treabă, poate la nişte costuri mai mici, cu o mentenanţă mult mai redusă. În ceea ce mă priveşte, mi-am propus să fac pe această zonă popularizarea acestui utilaj performant şi cu siguranţă că şi colegii mei de pe zona Ialomiţa şi Vaslui vor iniţia acţiuni de promovare a semănătorii şi a utilajelor noastre, cum de fapt o fac de ani buni cu bune rezultate, în baza unei strategii de marketing”, ne-a declarat Alexandru Dughiană, reprezentantul zonal Munax.
O semănătoare universală
La evenimentul din judeţul Brăila a fost prezent şi reprezentantul pentru România, Ungaria şi Serbia al firmei finlandeze Tume, Endre Kovacs, care a ţinut să ne declare: “Astăzi, am oferit fermierilor brăileni o soluţie tehnologică de actualitate pentru înfiinţarea culturilor, care îmbină cerinţele agronomice cu avantajele economice. Tume Nova Combi este o semănătoare universală pentru însămânţat şi fertilizare pentru toate metodele de cultivare a solului, de la semănarea direct în mirişte, până la sol pregătit prin arătură minimă, tradiţională sau prin grăpare. Utilajul are o lăţime de lucru de 3 m şi poate lucra în condiţii dificile de sol, datorită presiunii mari pe fiecare secţie de semănat, care poate ajunge până la 200 kg. De asemenea, cu ajutorul acestei maşini se pot aplica îngrăşămintele chimice, care se încorporează în sol sub nivelul la care se distribuie sămânţa, asigurându-se o valorificare mai bună a substanţei active, reducerea daunelor provocate prin arderea seminţelor şi un start foarte bun culturii”.
Reducerea costurilor de exploatare
Semănătoarea Nova Combi este prevăzută cu dispozitive de fertilizare pe rânduri, metodă brevetată de către Tume, ce se bazează pe crearea de rânduri pentru fertilizare în acelaşi timp cu cele de semănare. Specialiştii susţin că reducerea costurilor între 3 şi 5 procente va fi posibilă prin folosirea semănătorii Tuner Nova Combi, în combinaţie cu o maşina de erbicidat de 15 m. De exemplu, dacă norma de fertilizare este de 450 kg/ha, iar suprafaţa totală de teren este de 100 ha, dispozitivul de fertilizare pe rânduri poate să economisească mai mult de 1.500 kg îngrăşământ într-un ciclu de producţie.
Model utilizat în cercetarea agricolă
E bine de menţionat că modelul Tume Nova Combi este utilizat cu succes la unele staţiuni de cercetare-dezvoltare agricolă din ţară şi la INCDA Fundulea, pentru că ele dispun de loturi şi experienţe care necesită folosirea unor semănători performante şi de precizie foarte ridicată. Studiile efectutate în cultivarea grâului de cercetătorii de la Fundulea au demonstrat versatilitatea şi calităţile semănătorii Tume Nova Combi în toate variantele tehnologice testate (însămânţare directă, însămânţare în arătură minimă sau însămânţare convenţională – arătură adâncă şi grăpare).
“Exact de ce aveam nevoie în fermă!
“Cu această semănătoare este o poveste. Am remarcat utilajul la ediţia din acest an a Târgului AgriPlanta de la Fundulea şi mi-am dorit să-l am în fermă. Conceptual e foarte simplu; este un utilaj fără prea mari complicaţii şi fără foarte multă electronică, fiabil, cu reglaje simple, ce asigură o distanţă de 12,5 cm între rânduri şi precizie de lucru constantă. De asemenea, semănătoarea poate fi utilizată împreună cu cultivatorul modular Tume CultiPack şi, în agregat cu acesta, poate semăna direct în mirişte. Este exact ceea ce îmi trebuia în fermă”, ne-a declarat fermierul brăilean Cristel Urse.
Endre Kovacs: “Compania Tume produce utilaje agricole de peste 50 de ani şi colaborăm cu Munax, care este dealerul nostru exclusiv pentru România de peste un deceniu”.
DOUĂ NOI SEMĂNĂTORI MARCA TUME: TITAN ŞI DRACO
Reprezentanţii celor două companii organizatoare – Tume şi Munax – ne-au făcut unele declaraţii privind unele noutăţi care vor intra pe piaţa din România începând cu campaniile agricole din anul viitor.
“Noi dezvoltăm continuu gama de semănători. Printre modelele noi care au ieşit de curând din halele de asamblare se numără două maşini de semănat performante – Titan şi Draco 4 000, pentru cerealele păioase. Acestea sunt echipate cu tehnică de ultimă generaţie, care monitorizează performanţele semănătorii în timpi reali şi utilizatorul poate regla în timpul mersului funcţiile semănătorii, având instalat un display în cabina tractorului. Noile semănători Titan şi Draco au finalizate testele de lucru şi urmează ca în perioada imediat următoare să le introducem pe piaţa din România”, ne-a declarat Endre Kovacs.
Cu siguranţă că în campania de anul viitor cele două modele de maşini pentru semănat Titan şi Draco vor fi prezentate fermierilor români de compania Munax, dealerul care deţine exclusivitate în comercializarea produselor Tume.
PREMOS 5000 – TOT MAI APROAPE DE LANSAREA OFICIALĂ ÎN ROMÂNIA
În completarea noutăţilor, Alexandru Dughiană, directorul zonal al Munax, a precizat: “Ne pregătim pentru ca anul viitor să comercializăm un produs special şi aşteptat de fermierii români. Avem o colaborare destul de bună cu partenerii noştri de la Krone, care vor să lanseze pe piaţa din România o maşină de procesat paiele direct din brazdă, transformându-le în peleţi. Aşteptăm lansarea oficială”.
Reprezentantul companiei Munax ne-a oferit şi alte explicaţii de natură tehnică. Este vorba despre Premos 5000, maşina premiată cu medalia de aur la ediţia din 2015 a expoziţiei Agritechnica de la Hanovra. Maşina produce peleţi cu diametrul de 16 mm, direct din brazdă, fără prezdrobire, prin folosirea a două role (inovaţia aparţine Bernard Krone GmbH, Spelle, Germania). Productivitatea utilajului este de 5.000 kg/h, iar capacitatea maximă a buncărului de stocare este de 5 tone. De asemenea, maşina dezvoltă o presiune de lucru de 2.000 bari şi trebuie antrenată de un tractor de circa 400 CP.
Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie 2017)