MULSUL OILOR fără mulgători, o problemă stringentă - Revista Ferma
2 minute de citit

MULSUL OILOR fără mulgători, o problemă stringentă

Cererea pe piaţa internă şi externă pentru lapte de oaie proaspăt şi procesat este tot mai mare. Laptele de oaie, muls igienic, este un aliment cu valoare nutriţională ridicată, care, consumat sub formă de iaurt, sana, chefir, lapte acru şi chiar brânzeturi, măreşte vigoarea fizică, fortifică starea de sănătate şi prelungeşte durata de viaţă a omului.

Oierii autohtoni doresc să obţină mai mult lapte de oaie, dar este o criză acută de ciobani mulgători. Mulsul mecanic ar rezolva parţial această problemă, însă oile din rasele autohtone tradiţionale în mare parte nu au ugerul selectat pentru această tehnologie, cum au rasele de lapte. Oierii se întreabă tot mai des dacă să continue mulsul sau nu? Dacă vor mulge oile în continuare, cum să muncească mai uşor şi cum să producă mai mult lapte?

oi Lacaune la aparatul de muls 2_b

OAIA DE IMPORT REZOLVĂ PARŢIAL PROBLEMA

Un număr însemnat de oieri au ales să importe, pe bani mulţi, berbeci şi chiar oi din rase de ovine specializate pentru producţia de lapte (Lacaune, Assaf, Sardă, Friză, etc), dar în multe cazuri rata de supravieţuire a fost semnificativ mai redusă comparativ cu rasele noastre autohtone tradiţionale.

Vezi AICI care sunt 7 puncte forte ale oilor de lapte Palas!

un articol de
IOAN PĂDEANU
USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →