Motorul JCB pe hidrogen a strălucit în Orașul Luminilor - Revista Ferma
5 minute de citit

Motorul JCB pe hidrogen a strălucit în Orașul Luminilor

O echipă de 150 de ingineri lucrează la proiectul unic de a dezvolta motoare cu ardere pe hidrogen, iar peste 50 de prototipuri au fost deja produse la fabrica de motoare JCB din Marea Britanie.

Pe 14 martie a.c., la expoziția Conexpo 2023 din Las Vegas, ca parte a Expoziției Internaționale a Energiei Fluide (IFPE), a fost prezentat un nou motor cu ardere pe hidrogen JCB – soluția companiei pentru emisii zero de carbon la utilajele destinate agriculturii și nu numai.

„Echipa de ingineri JCB a făcut pași enormi într-un interval scurt de timp pentru a dezvolta un motor cu combustie internă pe hidrogen. Fiind prima companie de echipamente de construcții care a dezvoltat un motor cu ardere complet funcțional alimentat cu hidrogen, sunt încântat că acum putem prezenta această tehnologie pe scena internațională”, a declarat Președintele JCB, Anthony Bamford, cel care conduce proiectul de dezvoltare a tehnologiei JCB cu hidrogen.

Motorul JCB pe hidrogen a stralucit in Orasul Luminilor 1_b

„JCB și-a asigurat locul în istorie ca prima companie de echipamente de construcții care a dezvoltat un motor cu combustie complet funcțional alimentat cu hidrogen, producând deja primele 50 de motoare cu ardere pe hidrogen.” – ANTHONY BAMFORD, Președintele JCB

 

Echipament mobil de realimentare cu hidrogen


Prototipul motorului pe hidrogen JCB se folosește deja pe încărcătoare cu braț telescopic și pe buldoexcavatoare. JCB a făcut, de asemenea, un progres major în demonstrarea atractivității mai largi a tehnologiei de ardere a hidrogenului prin instalarea unuia dintre motoarele cu hidrogen super-eficiente într-un camion Mercedes de 7,5 tone – o operațiune care a fost finalizată în doar câteva zile.

JCB a dezvăluit, de asemenea, propriul echipament mobil de realimentare, proiectat și construit pentru a transporta hidrogenul către utilaje. Echipamentul mobil are suficient hidrogen gazos pentru a umple 16 utilaje cu hidrogen și poate fi transportat fie de un tractor JCB Fastrac modificat, fie pe o remorcă. ”Echipa de ingineri JCB a revenit la primele principii pentru a reproiecta complet procesul de ardere pentru a funcționa motorul cu hidrogen”, a declarat Lord Bamford.

Motorul JCB pe hidrogen a stralucit in Orasul Luminilor 2_b


Combustibili alternativi, cu emisii zero de CO2


JCB a fost, de asemenea, în fruntea dezvoltării tehnologiei electrice pentru a satisface cerințele clienților pentru utilaje fără emisii de carbon. În timp ce bateria electrică este potrivită pentru utilajele mai mici, care fac mai puține ore și de obicei folosesc mai puțin combustibil, utilajele mai mari au o cerință mai mare de energie, necesitând baterii mai mari, la care ar dura mai mult încărcarea. De aceea ele sunt mai puțin potrivite pentru utilajele care lucrează în mai multe ture zilnice și care nu au timpul disponibil pentru a se reîncărca.

Drept urmare, JCB și-a canalizat activitatea pentru a dezvolta utilaje electrice pe gama sa compactă, inclusiv încărcătorul cu braț telescopic 525-60E și miniexcavatorul 19C-1E – primul miniexcavator electric din lume.

Pe măsură ce compania studiază viitorii combustibili care produc zero emisii, nu a lăsat această nișă neacoperită. În căutarea unui combustibil mobil care să poată fi dus la mașină, asigurând timp maxim de funcționare și realimentare rapidă, HVO, biogazul, combustibilii E, amoniacul și hidrogenul au fost toate analizate. Interesant este că motoarele JCB au fost aprobate pentru utilizare cu HVO de când a intrat în vigoare legislația privind motorul Tier IIIB / Tier 4i.

„Majoritatea acestor combustibili alternativi necesită producția de hidrogen, așa că este perfect logic să folosim hidrogenul, deoarece este un combustibil curat, cu zero carbon, care poate fi produs din energie regenerabilă. Hidrogenul oferă, de asemenea, o posibilă soluție la instalarea bateriilor pe mașinile mai mari; permite realimentarea rapidă și este o soluție mobilă de combustibil, permițând transportul combustibilului la utilaj”, a precizat Anthony Bamford.

Motorul JCB pe hidrogen a stralucit in Orasul Luminilor 3_b


Primul excavator alimentat cu hidrogen


Ca parte a dezvoltării hidrogenului, JCB a investigat, de asemenea, utilizarea sa în celulele de combustie și, în iulie 2020, a dezvăluit primul excavator alimentat cu hidrogen din industria construcțiilor – modelul 220X de 20 de tone.

Deocamdată, JCB a ajuns la concluzia că pilele de combustie sunt prea scumpe, prea complicate și insuficient de robuste pentru utilajele de construcții și agricole. Motorul cu hidrogen JCB s-a născut din necesitatea ca echipa de ingineri JCB să gândească un concept diferit folosind tehnologia care ne înconjoară într-un mod care să evite emisiile de carbon.

 

O tehnologie rentabilă, robustă și fiabilă

 

„Proprietățile unice de ardere ale hidrogenului permit motorului cu hidrogen să furnizeze aceeași putere, același cuplu și aceeași eficiență care alimentează utilajele JCB astăzi, dar cu zero carbon emis. Motoarele cu ardere pe hidrogen oferă și alte beneficii semnificative. Prin valorificarea tehnologiei și a componentelor motoarelor diesel, acestea nu necesită elemente naturale rare și, în mod critic, tehnologia de ardere este deja bine testată pe utilajele agricole și de construcții. Este o tehnologie care este rentabilă, robustă, fiabilă și bine cunoscută nu doar în industria noastră, ci în întreaga lume”, a încheiat Lord Bamford.

Utilajele pentru agricultură JCB sunt vândute în România de către NHR Agropartners. Mai multe detalii, pe www.nhr.ro.

Motorul JCB pe hidrogen a stralucit in Orasul Luminilor 4_b


ANGAJAMENTUL JCB


Perocupările companiei de a reduce emisiile datează de aproape 25 de ani, iar cele mai recente motoare diesel concepute pentru a respecta reglementările europene Stage V au oferit deja o reducere de 97% a emisiilor de NOx și de 98% a particulelor, față de anul 1999. În plus, eforturile JCB de a reduce consumul de combustibil înseamnă că mașinile JCB de astăzi folosesc, în medie, cu 50% mai puțin combustibil decât cele fabricate cu mai bine de un deceniu în urmă. Astfel, s-au economisit 16 miliarde de litri de combustibil – echivalentul a 53 de milioane de tone de CO2.

 

un articol de

NHR Agropartners SRL

mai multe pe această temă www.nhr.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →