Monitorizarea vacilor, la un minut distanță - Revista Ferma
5 minute de citit

Monitorizarea vacilor, la un minut distanță

Colectarea şi analiza automată a datelor în timpul procesului de muls a deschis noi perspective pentru monitorizarea automată și inteligentă atât a efectivelor, cât şi a fiecărui animal în parte. Sistemele de control al mulsului, colierele şi senzorii Allflex, împreună cu platforma DataFlow II oferă o soluţie completă, integrată, pentru managementul mulsului şi monitorizarea vacilor.

Monitorizarea vacilor, la un minut distanta3_b

„Rasă, masă, casă” plus monitorizare şi optimizare

La celebra triadă a zootehniei „rasă, masă, casă” se adaugă acum și monitorizarea şi optimizarea pentru un management eficient al fermei. Observaţiile directe asupra animalelor de către fermier (şi/sau îngrijitori) sunt dificil de efectuat, mari consumatoare de timp (şi de forţă de muncă) şi, totodată, greu de centralizat, mai ales pentru efectivele mari. După care, analiza şi interpretarea acestor date este şi mai dificilă.

 

Informații ”de acțiune”

În schimb, sistemele digitale de monitorizare a fiecărui animal oferă în timp real informaţii concrete. „Fermierul are mare nevoie de optimizare și de ajutor în a-şi creşte preformanţa în fermă. Sistemele digitale de monitorizare a animalelor ajută fermierul prin informaţia clară, precisă pe care o primeşte din partea sistemului, o informaţie aşa-numită «de acţiune». Informaţia pe care fermierul o primeşte este direct folosită de medicul veterinar, de nutriţionist, de genetician şi de către fermier”, ne-a declarat dr. Lucian Vana, director vânzări Animal Monitoring Solutions, MSD Animal Health România şi Ungaria.

Echipa MSD Animal Health la Agromalim 2022_b

Echipa MSD Animal Health la Agromalim 2022

Aplicaţii utile în fermă

Cu ajutorul aplicaţiilor Allfelx Livestock Intelligence, animalele sunt monitorizate non stop, „24/7”, în tot ceea ce înseamnă reproducţie, sănătate şi comportamentul animalelor. Informaţiile rapide şi concrete oferite de aplicaţiile Allflex Livestock Intelligence permit fermierului să adopte cele mai bune decizii pentru activităţile zilnice din fermă. „Fermierul poate să primească alarme în timp real legat de starea generală a animalului, momentul optim de însămânţare, dacă animalul are o problemă de sănătate, dacă grupul de animale sau cireada are o schimbare de comportament. Practic, pe aplicaţia din telefon fermierul primeşte informaţii foarte precise şi de mare ajutor în deciziile şi activitatea lui de zi cu zi”, consideră Lucian Vana.

 

Controlul reproducţiei şi al stării de sănătate

Detectarea căldurilor este „motorul” activităţii de reproducţie dintr-o fermă de vaci de lapte. În cazul efectivelor mari, mai ales dacă acestea au şi o producţie ridicată de lapte, comportamentul specific estrului este mult atenuat şi mai greu de identificat. Aplicaţiile Allfelx Livestock Intelligence pentru monitorizarea reproducţiei oferă o mare acurateţe a detectării căldurilor şi reduc la minim informaţiile fals pozitive.

dr. Lucian Vana, director vanzari Animal Monitoring Solutions, MSD Animal Health Romania si Ungaria_b

Lucian Vana

Eficiente și pe pășune

”Fermele de vaci de lapte au nevoie de o foarte mare precizie în activitatea de reproducţie, dar, în aceeaşi măsură, şi fermele de bovine de carne sunt un mare consumator, dacă putem spune aşa, al produselor noastre, deoarece animalele care stau în câmp nu sunt atât de vizibile fermierului, aşa cum este vaca de lapte. Spre exemplu, vaca de lapte intră la muls de două ori pe zi, pe când vaca de carne stă într-o păşune, care de foarte multe ori are inclusă şi o pădure, iar animalele sunt sau nu vizibile în momentul în care fermierul face vizita în teren, o dată pe zi sau o dată la două zile. Aşa că şi vacile de carne sunt de cel mai mare interes pentru a fi monitorizate. Practic, vaca de lapte deja are un istoric, prin pedometre și diferitele soluţii de monitorizare care s-au implementat în sălile de muls, pe când vaca de carne este la început în acest domeniu”, ne-a explicat Lucian Vana.

 

Alerte online în timp real

Senzorii de monitorizare aplicaţi la gât (colier Neck Tag) sau la ureche (EarTagFlex V2) transmit constant informaţii pe platforma online la care au acces fermierul şi persoanele autorizate, pe toată durata vieţii productive a animalelor. Toate aceste informaţii sunt uşor de accesat şi oferă date despre starea de sănătate a animalului şi, în acelaşi timp, permit şi identificarea unor suferinţe subclinice, înainte de evidenţierea şi manifestarea acestora. „Fermierul poate să primească o alarmă de sănătate de la un animal cu 1-2 sau chiar 5 zile înainte ca repectivul animal să fie clinic bolnav, adică să fie vizibil că suferă, ceea ce oferă un mare avantaj veterinarului şi fermierului, aceștia putând să intervină mult mai repede şi cu costuri mult mai mici, pentru a pune din nou, pe linia bună, acest animal”, a precizat Lucian Vana.

Monitorizarea vacilor, la un minut distanta_b


Soluţii flexibile, informaţii inteligente

 

Allflex Livestock Intelligence, aflat acum în proprietatea MSD Animal Health, este lider mondial în proiectarea, dezvoltarea, fabricarea şi livrarea de soluţii pentru identificarea, monitorizarea şi trasabilitatea animalelor. Soluţiile flexibile şi informaţiile inteligente oferite cu ajutorul SenseHub® permit îmbunătăţirea sănătăţii, a performanţei şi a bunăstării animalelor, în acelaşi timp cu creşterea profitabilităţii fermei.

Informaţii suplimentare obțineți pe site-urile: https://www.allflex.global și https://www.msd-animal-health.ro.

 

CÂŞTIGUL VINE DIN ECONOMIE

„Cu ajutorul sistemului SenseHub, animalele comunică cu veterinarul şi cu fermierul. Sistemele noastre de monitorizare oferă informaţii cu ajutorul cărora veterinarul şi fermierul, împreună iau decizii legat de ceea ce urmează să facă cu acest animal pe partea de reproducţie, nutriţie şi sănătate. Iar eficienţa în fermă se vede imediat după implementarea sistemului, pentru că fermierul începe să câştige bani prin evitarea unor costuri suplimentare cu reproducţia şi cu tratamentele. Optimizarea activităţii din fermă este cel mai mare câştig pentru fermier”, ne-a declarat Lucian Vana.

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →