Mitul celor 4,5 litri de colostru pentru viţei - Revista Ferma
5 minute de citit

Mitul celor 4,5 litri de colostru pentru viţei

vitel m Mitul celor 4,5 litri de colostru pentru viţei

Mitul celor 4,5 litri de colostru administrat viţeilor la naştere sună cam aşa: „Dacă administrezi 4,5-5 litri de colostru unui viţel din rasa Holstein-Friză imediat după naştere, acel viţel va trăi şi va fi sănătos”. Acest mit este adevărat, doar că trebuie respectate anumite reguli.

Ţineţi viţelul departe de gunoiul de grajd al vacilor mame. Un motiv pentru care mitul enunţat anterior devenea fals este acela că prea mulţi viţei înghit imediat după naştere bacterii coliforme înainte de a primi colostrul. Putem evita acest lucru dacă ţinem departe de gura viţelului nou-născut gunoiul de la vacile adulte.

Dacă sunteţi crescător de vaci de lapte, probabil că veţi reacţiona cu neîncredere referitor la acest sfat: „Haide! Chiar aşa? Fără gunoi de la vaca adultă? Asta nu se poate!” Se poate să aveţi dreptate.

Dar gunoiul vacii adulte (mame) pe spatele sau piciorul viţelului nou-născut nu reprezintă nici o problemă. Pericolul cel mare îl reprezintă dejecţiile care ajung în gura viţelului şi se îndreaptă către intestinul său.

Orice măsură luată pentru a evita ca cea mai mică cantitate de gunoi să ajungă în gura viţelului este foarte importantă. Părul murdar al vacii mame din jurul ugerului, sfârcurile murdare sau aşternutul neprimenit reprezintă tot atâtea ameninţări pentru starea de sănătate a viţelului nou-născut.

Mulgeţi un colostru curat şi menţine-l curat. Acest lucru este mai uşor de spus decât de făcut. Ar trebui ca periodic să verificaţi conţinutul de bacterii din colostrul vacilor. Se poate ridica o probă de colostru, în mod similar cu recoltarea probei de lapte de către procesator, din fermă, care se poate trimite la orice laborator pentru determinarea numărului total de germeni (NTG).

Unele laboratoare identifică şi speciile de bacterii şi pot face chiar antibiograma. Dacă acest colostru conţine peste 10.000 bacterii/ml, atunci trebuie verificate şi revizuite metodele de recoltare şi de manipulare a colostrului în fermă. Dacă speciile dominante sunt coliformele, atunci cu atât mai mult trebuie luate în considerare metode noi de recoltare şi de manipulare a colostrului.

Încălziţi lent colostrul păstrat la frigider sau la congelator, şi nu „prăjiţi” anticorpii. Atunci când cantitatea de colostru de la prima mulsoare (care este cel mai bogat în anticorpi) este mai mare decât necesarul pentru viţel, surplusul poate fi păstrat pentru tainurile următoare ale viţelului (prin depozitarea în frigider) sau pentru administrarea unui viţel a cărui mamă a murit sau nu a produs un colostru corespunzător (prin păstrare în congelator).

În ambele cazuri, înainte de a-l administra, colostrul trebuie încălzit prin scufundare în apă caldă. Atenţie! Apa fierbinte este inamicul anticorpilor din colostru. Pentru a nu-i distruge, încălzirea colostrului trebuie făcută într-o apă în care se poate ţine mâna, cu o temperatură de maximum 60oC.

Colostrul este important tocmai datorită anticorpilor pe care îi conţine, care ajută viţelul să supravieţuiască în primele zile de viaţă.

Administraţi cel mai bun colostru viţelelor în primul tain. Cea mai bună metodă de determinare a calităţii colostrului este să stabiliţi conţinutul de anticorpi. Pentru aceasta există diferite instrumente, cel mai uşor de utilizat fiind colostrometrul, care se bazează pe determinarea densităţii laptelui, ştiut fiind că proteinele (anticorpii sunt nişte proteine) au densitatea mai mare.

Deci cu cât densitatea colostrului va fi mai mare, şi concentraţia acestuia în anticorpi va fi mai mare.
Dar există şi metode de bun simţ. Una dintre ele ne spune să administrăm colostrul de la primipare la tăuraşi şi cel de la vacile adulte, viţelelor.

O metodă mai eficientă este cea a cantităţii de colostru de la prima mulsoare. Dacă la prima mulsoare se mulg mai puţin de 11 kg colostru, atunci acesta se va administra viţelelor, iar dacă se mulg mai mult de 11 kg, colostrul respectiv se va administra tăuraşilor. Cu cât diluţia este mai mică, cu atât anticorpii din colostru au o concentraţie mai mare.

Folosind metodele prezentate în acest articol vom transforma mitul celor 4,5 litri de colostru în realitate.

 

ŞTIAŢI CĂ …

– Apa fierbinte este inamicul anticorpilor: încălziţi lent colostrul de la frigider sau de la congelator;

– Numărul de bacterii coliforme se poate dubla la fiecare 20 de minute, în cazul în care colostrul nu este răcit imediat după recoltare;

– Gunoiul de la vacile adulte se ţine departe de gura viţelului nou-născut.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →