Dacă vreţi să găsiţi „Mirodeniile de grădină” de la Păuliş, „vă luaţi după miros şi ajungeţi la noi acasă”, spune Doina Ciuban, arădeanca pentru care grădina cu plante aromatice nu mai este doar un hobby.
Cam aşa mi s-a întâmplat şi la expoziţia Agromalim. Am luat urma aromelor şi am găsit imediat standul soţilor Ciuban. Ne-am împrietenit pe facebook şi le-am promis că ne vom întâlni la Arad. Nu regret! Pe lângă nebunia de miresme de la plantele aromatice am aflat şi povestea frumoasă din spatele pasiunii devenită astăzi o mică afacere.
„Pasiunea pentru plantele aromatice am descoperit-o acum 6 ani, în momentul în care ne-am apucat, intensiv, de legumicultură. Am pus printre legume câteva plante aromatice, pentru a le proteja de tot felul de probleme. Însă în momentul în care le-am gustat şi am văzut şi ce bune sunt şi, mai mult, pentru că sunt fan Jamie Oliver (n.a. – cunoscut chef englez) şi am văzut la TV cât de mult foloseşte mirodeniile, i-am spus soţului că eu nu mai arunc plantele ce nu se vând la piaţă. Le usuc şi încerc să le transform în condimente. Le-am dat prietenilor să le încerce şi toţi au spus WOW! Mi-au dat curaj şi aşa, de la patru tufe am ajuns acum la 20 de ari cu plante aromatice, la 20 de soiuri şi încă am soiuri noi, în aclimatizare. Lucrăm cu Institutul de la Buzău, pentru că dânşii ne dau tot ceea ce avem nevoie pentru grădina noastră, care este orientată spre tot ceea ce se poate folosi în bucătărie”, spune Doina Ciuban, cu priceperea omului care ştie şi iubeşte ceea ce face.
Siropuri, buchete parfumate, amestecuri aromate…
Dacă înainte, legumele ocupau 80 la sută din grădină, iar plantele aromatice restul de 20 de procente, acum soţii Ciuban mai cultivă legume doar pentru consumul familiei. Suprafaţa disponibilă este ocupată, în proporţie de 90 la sută, cu mirodeniile de grădină. Busuiocul, menta, roiniţa, lavanda, salvia, cimbrul sau tarhonul, toate îşi fac loc în grădina de la Păuliş.
Dorinţa Doinei şi a lui Ionel este să extindă cultura de plante aromatice la un hectar, aşa că sunt în căutarea unui teren. Se gândesc să înfiinţeze şi o parcelă cu plante medicinale, pentru consumul propriu, dar şi pentru a completa cererea de pe piaţă.
„Am căutat în cărţile vechi pe care le-am primit şi am găsit reţete de siropuri din plante aromatice. Le-am făcut pe gustul copiilor, dar m-a uimit cât de mult le-a plăcut şi adulţilor. Acum lucrăm la oţeturi aromatice, pastă de ardei, de busuioc… Încercăm să dezvoltăm un brand. Trimitem şi în ţară prin curier şi prin poştă şi am trimis mirodenii şi la cunoştinţe din Austria, Germania, Franţa. Lumea este foarte deschisă şi produsele noastre sunt gustoase şi organice. Nu le influenţăm cu nimic creşterea, le lăsăm în voia lui Dumnezeu. Zicea mama: De ce te ocupi de o afacere în care Dumnezeu hotărăşte? I-am răspuns: Pentru că lui Dumnezeu îi place afacerea mea!”, mărturiseşte Doina.
Am aflat cu surprindere de la tânăra arădeancă faptul că majoritatea celor care cumpără plantele aromatice nu sunt femeile, ci bărbaţii! Mai mult, a observat Doina Ciuban faptul că tinerele familii sunt foarte interesate de mirodenii iar copiii ronţăie cu plăcere frunzele verzi, aromate, atunci când vizitează grădina de la Păuliş.
Pe soţii Ciuban îi găsiţi uşor. Pe pagina de facebook „Mirodenii de gradina Paulis” sau la telefon 0730.942.010.
PS. Să vă spun un secret. Am încercat amestecurile de mirodenii pentru ciorbă, cel iute şi cel pentru carne, dar şi siropurile de lavandă şi din busuioc. Sunt o nebunie!
Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie 2017)