Minimisul: s-a tras linie! - Revista Ferma
6 minute de citit

Minimisul: s-a tras linie!

Ministerul Agriculturii a publicat deja lista cu beneficiari și sumele încasate de aceștia.

Berbec

Noi beneficiari
Peste cinci milioane de lei au ajuns în conturile crescătorilor de ovine din județul Arad. Potrivit MADR, au fost achiziționați 2034 de berbeci de rasă. O sumă și mai mare, 5.755.000 lei, a ajuns în județul Bistrița-Năsăud, fiind cumpărați 2302 berbeci de rasă. În județul Timiș au intrat peste 3 milioane de lei, iar în Satu Mare peste 2 milioane de lei. Aplicanții din Hunedoara au încasat 1.150.000 lei, iar cei din Maramureș, un total de 1.439.312 de lei. În cele mai multe județe, au ajuns sume cuprinse între 100.000 de lei și un milion de lei.
Un survol asupra datelor furnizate de MADR relevă că în mandatul lui Achim Irimescu au fost alocați mai mulți bani pentru cumpărarea de berbeci de reproducție decât în mandatul lui Daniel Constantin.
Noutatea cea mai importantă adusă de HG 638/2016, în comparație cu HG 873/2014, a fost scăderea numărului de ovine de la 150 la 60 pentru ca un fermier să aibă dreptul să aplice. Astfel, numărul beneficiarilor a crescut semnificativ. Desigur, la aceasta a contribuit și mai buna informare a oierilor.
De data aceasta, au fost numeroși fermierii care au achiziționat între 2 și 5 berbeci, adică fermieri care dețin un efectiv de până la 150 de oi. În Teleorman, au beneficiat, în 2014, de ajutorul de minimis atât pentru berbeci, cât și pentru juninci, 10 fermieri. În 2016, 32 de fermieri au beneficiat de sprijin pentru achiziționarea berbecilor. Numai doi crescători au cumpărat 11, respectiv 13 berbeci, restul au achiziționat între 1 și 8 masculi. Aceasta dovedește cu prisosință că oierii cu turme sub 150 de oi, lăsați pe dinafară de vechea HG, au beneficiat din plin de actuala HG.

Valorează toți berbecii 2500 de lei?
Programul de subvenționare de către stat a achiziționării de berbeci de rasă pentru reproducție are parte de susținători, dar și de critici. Într-un reportaj difuzat de Viața satului în 27 noiembrie 2016, fermierul Iancu Polifronie, președinte al ACOC Dobrogea (asociație deținătoare a RG pentru Merinos de Palas) a pledat pentru continuarea programului și emiterea anuală a unei HG. Un alt fermier, Pavel Iovăneasă, președinte al Asociației Oierilor de Munte Retezatul Hațeg, a susținut și el continuarea programului, solicitând însă ca o nouă HG să prevadă și obligativitatea ca berbecii să fie livrați cu un certificat de sănătate. Dumitru Andreșoi, președintele ACO Dacia – Hunedoara (a doua asociație care deține Registrul Genealogic pentru rasa Țurcană), a spus că ajutorul e binevenit. Desigur, pentru cei care vând berbeci de reproducție, programul este binevenit, fiindcă ei încasează 2500 de lei pentru un exemplar. Valorează toți berbecii 2500 de lei? Unele exemplare ajung, într-adevăr, pe piața liberă și la 4500 de lei, dar altele ar fi vândute pe piața liberă sub 2500 de lei, prețul putând să coboare până la 1300-1500 de lei. Președinții asociațiilor care conduc Registrul Genealogic sunt la rândul lor fermieri, proprietari de efective mari, și, prin urmare, furnizori de berbeci de reproducție. Au în mână, cum se spune, ”pâinea și cuțitul”, ca să își califice berbecii drept exemplare performante. Criticile auzite în rândul crescătorile de ovine îi vizează tocmai pe acești fermieri-președinți care ar fi adevărații beneficiari ai ajutorului de minimis, la ei și apropiații lor ajungând sumele cele mai importante. Ce-i drept, aceste critici le-am auzit din partea unor oieri care nu au beneficiat încă de ajutorul de minimis.

Care sunt avantajele?
Subvenționarea achiziționării de berbeci de rasă a început în 2014 și a fost continuată în 2016. Beneficiarii au obligația să păstreze berbecii în fermă timp de 3 ani. Anul acesta expiră prevederea pentru cei care au cumpărat berbeci în baza vechii HG. Îi pot păstra, vinde mai departe sau sacrifica. Orice oier susține că după trei monte, berbecul și-a făcut datoria genetică. Fermierii care au cumpărat berbeci în baza noii HG, adică în 2016, vor trebui să-i păstreze în exploatație până în 2019. Cei mai mulțumiți, din punct de vedere financiar, trebuie să fie fermierii care au livrat berbeci în baza celor două HG.
Dacă unii crescători sunt curioși cine sunt furnizorii de berbeci, eu aș pune o altă întrebare care vizează interesul public: se regăsesc aceste ajutoare financiare în creșterea producției de carne și lapte? În nota de fundamentare a HG 638/2016, guvernul argumenta că: ”Susținerea achiziției de berbeci de reproducție, prin ajutor de minimis, a avut în ultimii ani efecte deosebite asupra producției de carne la specia ovine. Astfel, de la o producție de 108 mii de tone carne în viu în anul 2014, aceasta a crescut la 182 mii de tone carne în viu în anul 2015”. O fi crescut producția de carne, dar nimeni nu poate garanta că plusul de câteva zeci de mii de tone de carne s-a datorat exclusiv ajutorului de minimis. O monitorizare profesionistă și onestă ar putea releva efectele adevărate în rândul populației de ovine la nivel național. De profesioniști știu că nu ducem lipsă. Onestitatea pe plaiurile mioritice e însă marfă rară, mai ales când e vorba de mulți bani la mijloc, bani oferiți de stat. Să nu uităm însă că în bugetul public ajung tot bani din buzunarele noastre.

 

LISTA CU FURNIZORII DE BERBECI!
Am găsit pe o rețea de socializare solicitarea ca MADR să publice și lista celor care furnizează berbecii subvenționați: Asociația Agricolă Țara Loviștei susține că „Important este să fie prezentată lista cu furnizorii de berbeci pentru minimis… De ce trebuie sa fie secretă…? De ce nu vrea MADR să o facă publică?!” Știu, curiozitatea e mare. Un posibil răspuns ar putea fi acela că ministerul nu are bază legală să publice o astfel de listă. Cel mai probabil nici nu a centralizat datele. Motivul e simplu: ajutorul de minimis nu este acordat furnizorilor de berbeci de rasă, ci fermierilor care i-au achiziționat. Între aceștia și furnizori s-a consumat un act comercial privat care iese din sfera interesului public.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →