Milan Kelo, Fermierul nădlăcan: Orzul, o surpriză plăcută. Grâul, cea mai păguboasă cultură pentru noi - Revista Ferma
3 minute de citit

Milan Kelo, Fermierul nădlăcan: Orzul, o surpriză plăcută. Grâul, cea mai păguboasă cultură pentru noi

În paralel a început şi recoltatul la rapiţă, procentul fiind de 10% din suprafaţa însămânţată în toamnă.

fermierul nadlacan rapita_b


Grâul, pe minus în ultimii doi ani

Producţiile la grâu sunt sub aşteptările din primăvară, din cauza ultimei luni de secetă pedologică din vestul ţării. „Media estimată este la 7-8 tone la hectar, în condiţiile în care cernoziomul din zona Nădlac nu prieşte culturii grâului. Pentru noi este cea mai păguboasă cultură, dar o folosim pentru rotaţie, în special pentru rapiţă”, ne spune Milan Kelo, preşedintele Cooperativei Agricole Fermierul Nădlăcan din judeţul Arad.

După doi ani în care grâul a produs minusuri în ferme, cu producţii sub 3-4 mii de kg care abia au acoperit arenda, agricultorii nădlăcani s-au reorientat spre culturile de primăvară.

Design fără titlu (27)_b

 

Orzul, cultura suprizelor plăcute

În schimb, orzul a fost o surpriză plăcută pentru membrii cooperativei, cu o medie de peste 8 tone la hectar. Rapiţa, aflată la începutul recoltării, înregistrează deocamdată 3,5-4 tone. “Este o producţie bună, dar dacă aveam măcar o ploaie consistentă, sigur rotunjeam producţiile”, explică Milan Kelo.

 

Iepurii, inamicul nr. 1

Probleme şi pierderi însemnate sunt şi la floarea soarelui şi la porumb, din cauza atacurilor masive ale iepurilor care s-au înmulţit necontrolat în zonă. Deja sunt mulţi fermieri care au întors culturile. Şi Tanymecus a dat iama în culturile de primăvară, însă intervenţiile la timp au mai diminuat din pagube.

 

“Avem nevoie de apă!”

Cu un sezon al extremelor termice, e greu de spus dacă există în acest an o cultură câştigătoare pentru Cooperativa “Fermierul nădlăcan”. “Floarea soarelui ne place, rezistă mult mai bine la temperaturile ridicate decât porumbul. Dar şi costurile sunt pe măsură, motiv pentru care s-ar putea ca de anul viitor să renunţăm la această cultură. Porumbul a avut din start un sezon prost, cu stres mare din cauza frigului. De la răsărire şi până la 8 frunze am avut temperaturi foarte scăzute noaptea. Cât s-a putut, am mai ajutat cu foliare. Apoi, de la 8 frunze s-a încălzit brusc, nu am înregistrat decât rar precipitaţii, cu maxim 10 litri, adică o udare superficială. Este şi motivul pentru care cultura are maxim 1,5 metri în înălţime. 50 la sută din suprafaţa pe care o lucrăm este cultivată cu porumb. 15 litri de apă ar revigora porumbul, în această fază”, expică preşedintele cooperativei.

fermierul nadlacan cultura porumb_b

Capacitatea de depozitare este de 6.500 de tone, silozurile fiind construite pe fonduri europene, la limită ca dimensiune pentru nevoile cooperativei, dar un nou proiect de extindere cu 3.000 de tone a fost semnat recent. Noua capacitate de depozitare va permite organizaţiei şi efectuarea de prestări servicii de stocare a cerealelor, începând cu anul viitor.

fermierul nadlacan _b

Cooperativa „FERMIERUL NĂDLĂCAN” a fost înfiinţată în decembrie 2015 şi are în prezent 21 de membri, fermieri mici şi mijlocii. Din cele 2100 de hectare pe care le lucrează în total fermierii cooperatişti, în acest an agricol 400 de hectare au fost însămânţate cu rapiţă, 450 cu grâu şi 100 hectare sunt cu orz. Floarea soarelui este pe 200 de hectare, soia pe 40 iar porumbul, cultura preponderentă, ocupă o suprafaţă de 910 hectare.

 

Un articol de NICOLETA DRAGOMIR

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →