Mihai Paraschiv: „E AL TREILEA AN consecutiv cu SECETĂ EXTREMĂ! NU vom avea PRODUCȚII de GRÂU și ORZ!” - Revista Ferma
3 minute de citit

Mihai Paraschiv: „E AL TREILEA AN consecutiv cu SECETĂ EXTREMĂ! NU vom avea PRODUCȚII de GRÂU și ORZ!”

Mihai Paraschiv fermier din judetul Galati Mihai Paraschiv: „E AL TREILEA AN consecutiv cu SECETĂ EXTREMĂ! NU vom avea PRODUCȚII de GRÂU și ORZ!”

Fermierii gălățeni se confruntă și în acest sezon de producție cu seceta. „Este al treilea an cu secetă extremă! La momentul ăsta, tot ce s-a semănat în toamnă aproape că este uscat! Grâul și orzul sunt cu un picior în… groapă!”, ne-a declarat cu mult amar inginerul Mihai Paraschiv, ferma Prodgrain.

Potrivit fermierului, anul trecut a semănat o suprafață de 500 de hectare cu grâu și 300 cu orz, prelucrând solul cu cât mai puține treceri cu utilajele. De câțiva ani folosește „tigăruiește”, utilizând cultivatorul Horsch Tiger, urmat de o semănătoare performantă marca Horsch.

CULTURILE DE TOAMNĂ, CALAMITATE!

„Dacă ne referim strict la grâu și orz, culturile au suferit enorm din cauza lipsei umidității din sol, dar și în urma diferențelor mari de temperatură din lunile martie și aprilie. În cazul ăsta putem anunța oficialitățile că avem culturile de toamnă calamitate și că NU vom avea producții de grâu și orz”, a susținut Paraschiv.

Potrivit spuselor lui, fermierul a făcut primul tratament fitosanitar și cam atât, considerând „să nu mai risipească banii, deoarece plantele se uscau ireversibil”, în medie investiția pe hectarul de cultură nedepășind 4.000 de lei.

CRĂPĂTURILE DIN SOL AVANSEAZĂ ÎNGRIJORĂTOR!

În ceea ce privește culturile de primăvară, Mihai Paraschiv a semănat  500 hectare cu porumb și 300 cu floarea soarelui.

Deocamdată, semănăturile sunt frumoase, urmează un parcurs de creștere și dezvoltare vegetativă oșișnuit.

„Vom erbicida culturile de primăvară în zilele următoare, încă nu au cel mai mare consum de apă, dar îngrijorător e faptul că nu plouă și crăpăturile din sol avansează rapid din pricina uscăciunii”, a explicat fermierul care ar fi vrut să încerce să semene sorg; a pus un fermier vecin și nu răsărise!

„LIVADA MEA S-A USCAT!”

O declarație seacă și amară a lui Mihai Paraschiv. Vestita plantație pomicolă de la Greaca, a Societăţii Prodgrain, întinsă pe 70 ha, a suferit enorm.

În 2020, de pe 15 ha de piersic „Recordul” la cules (demn de Cartea Recordurilor) a fost de 13 kg/ha!

„În anii în care aveam o producţie normală, rămâneau mai multe prune în pom decât am cules în urmă cu 4 ani! Îmi amintesc că am adunat mai puțin de 40 kg de cireşe de pe un hectar. Rar mi-a fost dat să văd o cireaşă fără pulpă, doar sâmbure și pieliţă!”, a susținut inginerul Mihai Paraschiv.

Inginerul Mihai Paraschiv: „Ne gândim să cum să achităm SALARIILE la oameni, cum să REDUCEM CHELTUIELILE, să le optimizăm, astfel încât să ne putem DESFĂȘURA ACTIVITATEA!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →