Mihai Mocanu: SĂMÂNȚA DE PORUMB nu mai are căutare! - Revista Ferma
3 minute de citit

Mihai Mocanu: SĂMÂNȚA DE PORUMB nu mai are căutare!

Mihai Mocanu fermier Braila Mihai Mocanu: SĂMÂNȚA DE PORUMB nu mai are căutare!

De ce nu mai este cerere pentru sămânța de porumb? În județul Brăila, cel mai mare bazin semincer din țară, producătorii de sămânță au redus suprafețele între 60 și 100 la sută.

„Sămânța de porumb nu se mai vinde! Seceta accentuată din ultimii trei ani și prețul foarte mic sunt cauzele! O situație asemănătoare a fost și în 2012. Și eu la fermă am scăzut cu 50 la sută suprafața, diferența o voi semăna cu porumb de consum sau cu soia”, ne-a declarat Mihai Mocanu, subliniind că o cunoscută companie producătoare și-a mutat activitatea seminceră în Ucraina unde are 3.000 de hectare.

„A CĂZUT RĂU DE TOT PIAȚA!”

„Toți producătorii de sămânță au redus drastic suprafețele pentru că au depozitele pline. Nu se mai multiplică cum se multiplica odată! Eu, de exemplu, anul trecut am avut 200 ha și anul ăsta doar 20!”, ne-a declarat ing. Constantin Mocanu, cultivator care în anii buni avea loturi de hibridare de 500 ha.

„Acăzut rău de tot piața, nu știu dacă și-o reveni anul ăsta!”, a continuat fermierul din Siliștea – județul Brăila.

„Prețul și cu seceta i-au făcut pe cultivatori să nu mai semene. Cu seceta asta cine mai pune porumb? Nici cei care au instalații de irigare prin picurare nu se mai încumetă.”

ȘI ION BĂLAN A RENUNȚAT LA PRODUCEREA DE SĂMÂNȚĂ!

„Pe lângă sutele de probleme nu mai vreau să mai am și pe cea a loturilor de hibridare!”

Și ing. Ion Bălan a renunțat la lotul de hibridare de porumb din acest sezon. Au fost ani când avea și 200 ha de câmpuri semincere.

„Ce se întâmplă? E destul de greu; în ultima perioadă, firmele simt și ele, probabil, competiția pe piață și încearcă să reducă prețurile pe seama producătorilor. Evident, nu sunt niște contracte, cum să spun, sincere, sunt făcute cu vicleșuguri tot ca să te înșele după ce îți ia producția, că toată e lor, uită să ți-o mai plătească!”, ne-a declarat fermierul.

Fermierul din Baia susține că „forța de muncă se găsește din ce în ce mai greu, ai nevoie de lucrători, chiar dacă ai utilaje specifice pentru lucrările speciale de castrat. Oamenii trebuie să fie într-o anumită zi și într-o anumită oră; lucrarea nu poate fi amânată sub nicio formă”.

„RISCURILE SUNT MARI, M-AM SĂTURAT DE PROBLEME!”

Ion Bălan consideră că se poate câștiga mult mai bine în alte culturi, decât să te chinui.

„Chiar și în cultura porumbului de consum câștigi mai bine decât cu loturile de hibridare! Sunt și situații, depinde și de hibrid pentru că, în general, firmele nu aduc în România cei mai buni hibrizi, îi țin pentru ele.

Dacă ai norocul să ai și un hibrid bun, poți să scoși niște bani frumoși, dar riscurile sunt mari și m-am cam săturat de probleme! Adică pe lângă sutele de probleme nu mai vreau să mai am și problema asta cu multiplicarea loturilor de hibridare!”, precizează el.

Ion Bălan a preferat să multiplice sămânță de porumb; de floarea soarelui a făcut mai puțină, iar pentru celelalte culturi „nu se merită. Doar pe mazăre, dacă este piață și vânzarea asigurată!”

Cisteste si...

plug tras de cal scaled Agricultura cu UN CAL putere

Agricultura cu UN CAL putere

În Bucovina, agricultura de subzistenţă pare să se bazeze încă pe metode de lucru rudimentare şi pe cunoştinţe transmise de […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →