Apicultorii români au la dispoziție prin Planul Național Apicol peste 12 milioane euro. Jumătate din sumă este acordată din bugetul european. Care sunt noutățile prevăzute pentru acest an?
Sumele alocate prin PNA 2022
Cuantumul contribuției Uniunii Europene la Programul Apicol pentru România pentru anul apicol 2022 se menține la același nivel ca în anul 2021, respectiv 6.081.630 euro, potrivit comunicatului MADR. Prin actul normativ adoptat de Guvern, a fost actualizată valoarea în lei pentru anul 2022 și valoarea totală a sprijinului financiar.
Astfel, a fost modificată valoarea totală a PNA de la 168.639.000 lei la 169.621.000 lei, din care contribuția Uniunii Europene este de 50%, respectiv 84.810.500 lei, precum și valoarea pentru anul 2022, de la 59.214.000 lei la 60.196.000 lei.
PNA: 4 modificări esenţiale
Au fost efectuate o serie de modificări și completări la Programul Național Apicol menite să simplifice accesarea unor măsuri din program, astfel:
1. Debirocratizare
Au fost eliminate câteva documente, cum ar fi copia actului care atestă autorizarea sanitară-veterinară pentru comercializare a furnizorilor de medicamente, precum și documentul care confirmă notificarea produselor proteice solide. A fost introdusă posibilitatea depunerii copiei manualului de utilizare/a instrucțiunilor de montare și întreținere a acestor mijloace, după caz, în locul copiei cărţii tehnice.
2. Echipamente
Au fost definite produsele care intră în componența echipamentului de protecție, respectiv bluze/jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, mască apicolă si mănuși apicole, în vederea decontării corecte a acestora, ținând cont de faptul că au prețuri diferite la facturare.
3. Produse proteice
A fost definită categoria de „produse proteice solide”, respectiv produse proteice solide care se administrează ca atare, fără posibilitatea de a fi reconstituite, pentru clarificări și o aplicare unitară.
4. Consultanţă
A mai fost reglementat și faptul ca membrii formei asociative care sunt beneficiari ai serviciilor de consultanță, promovare și/sau perfecționare să nu fie furnizori de astfel de servicii în cadrul Programului, evitându-se astfel crearea de condiţii artificiale.
UNDE AJUNG BANII NEUTILIZAŢI
Hotărârea din 14 aprilie a reglementat și posibilitatea redistribuirii sumelor neutilizate în cadrul unei acțiuni către celelalte acțiuni. A fost, de asemenea, reglementată și sancțiunea de excludere de la plată pentru refuzul controlului la faţa locului la data comunicată, precum și pentru lipsa produselor pentru care s-a solicitat sprijin în cererea de plată.
Termenul limită de depunere a cererii de plată şi a documentelor justificative pentru anul 2022 este 31 iulie 2022!
un articol de
STELIAN RĂDESCU