MIERE DE LA MUNTE, cu patalama - Revista Ferma
4 minute de citit

MIERE DE LA MUNTE, cu patalama

Am discutat cu Ioan Bărbuţ despre recoltele de anul acesta, despre relaţia cu fermierii din cultura mare, iar la un moment dat, albinarul din Caraş-Severin mi-a spus că de un an, mierea albinelor lui este atestată ca ”Produs montan”.

 Stupi_b

Vânzări bune
Ioan Bărbuţ, trebuie să precizez din capul locului, este preşedintele Cooperativei Agricole Prisăcarii Hercules, cu sediul în comuna Mehadia. Fiind şi un apicultor experimentat, e cunoscut atât la Reşiţa, cât şi la Bucureşti. Atestarea a obţinut-o prin Direcţia Agricolă Judeţeană Caraş-Severin. ”M-a sunat directorul anul trecut şi mi-a propus să atest mierea ca «Produs montan». N-a fost complicat să depun documentele. Rezultatul se vede în vânzări. Sigur, trebuie să respect nişte reguli. Când merg în pastoral, trebuie să am documente semnate de primăriile unor UAT-uri care se află în zona montană. Eu deţin certificatul nr. 30”, mi-a spus prisăcarul. Anul acesta, un alt membru al Cooperativei Prisăcarii Hercules a obţinut atestatul de ”Produs montan” pentru mierea din stupina sa. El se numeşte Ilie Mutaşcu şi este din comuna Cornea, având ca formă de organizare juridică PFA. Preşedintele cooperativei m-a asigurat că i-a îndemnat şi pe ceilalţi membri să depună actele pentru atestare, dar deocamdată aceştia ezită, speriaţi de birocraţie, deşi Bărbuţ le-a spus că lucrurile merg repede: ”Într-o lună am avut certificatul. Autorizarea nu costă nimic. Îi îndemn pe apicultorii din zona montană să aplice pentru a obţine eticheta de «Produs montan». E spre binele nostru. Cum am spus, mi-au crescut vânzările, merg la târguri, am clienţi”.

Stupi_b

Cine le va da miere şcolarilor?
Ioan Bărbuţ e bucuros că reprezentanta în teritoriu a MADR i-a autorizat mierea ca produs montan, dar e un pic supărat că ministerul nu a ajutat cooperativele din sectorul apicol să fie apte să livreze mierea în cadrul Programului Naţional ”Miere în şcoli”, care urmează să fie derulat de la 1 ianuarie 2019. ”Am avut discuţii chiar cu dl. Daniel Botănoiu, ne-a promis că ne ajută să ne dotăm cu nişte mici linii de îmbuteliere. Noi ar fi trebuit să amenajăm spaţiul, iar MADR-ul, printr-un program de minimis, să ne ajute să achiziţionăm linii de îmbuteliere, care după calculele noastre ar fi ajuns la 7-10.000 de euro. Discuţia a rămas în aer. Noi am fi livrat elevilor miere din stup, miere curată. Procesatorii… ştiu eu ce îi vor mai face? Unii au omogenizatoare mari, care omogenizează şi 20 de tone. Vă daţi seama, pot omogeniza 5-10% miere naturală cu un sirop şi să scoată mierea pe care o vor da copiilor”, susţine Ioan Bărbuţ.

Stupi_b
Potrivit legii, elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional vor primi lunar un borcan de 250 ml, iar mierea va proveni ”exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi achiziţionată din lanţul scurt de aprovizionare”. De precizat că ”lanţul scurt de aprovizionare” include şi fermierii, deci, apicultorii, în măsura în care dispun de linie de îmbuteliere, pot participa la licitaţii pentru a obţine dreptul de a furniza miere şcolarilor. Rămâne de văzut, după 1 ianuarie 2019, dacă autorităţile centrale, judeţene şi locale vor respecta calendarul de implementare a acestui program, cine vor fi furnizorii de miere în şcoli şi câţi apicultori se vor regăsi printre ei. Iată, unii dintre ei, cum este Ioan Bărbuţ, au autorizat mierea ca ”Produs montan”, alţii, nu puţini, şi-au certificat ecologic prisaca. Sectorul apicol a beneficiat de fonduri europene substanţiale, mierea din România e de bună calitate, sunt convins că mulţi dintre apicultorii români merită să aibă şi ei acces la ”mierea bugetului public”.

Remorca cu Stupi_b

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/223 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →