Reziduuri de thiacloprid au fost depistate în numeroase probe de miere analizate în 2019, în cadrul programului european. Neonicotinoidul a fost interzis în 2020. Datele relevate de raportul EFSA arată că neonicotinoidele rămân frecvent în miere, contrar a ceea ce susţine ASAS.
Un raport neobservat
Cum era de aşteptat, publicarea raportului Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) pentru anul 2019 nu a provocat dezbateri în spaţiul public românesc, nici măcar în presa agricolă. Este siderant cum date statistice oficiale care dau seama despre calitatea hranei produse în Uniunea Europeană sunt ignorate la Bucureşti.
Proiect de cercetare
Este bine ştiut că Academia de Studii Agricole şi Silvice a susţinut constant că nu există remanenţă a neonicotinoidelor în miere, fiind invocate rezultatele unor analize de laborator efectuate în Franţa, Bulgaria şi Germania. De amintit că ASAS a lansat un proiect propriu de cercetare a acestui subiect, la realizarea studiilor participând un consorţiu format din cinci parteneri: SCDA Secuieni, SCDA Piteşti, INCDA Fundulea, ICD Apicultura SA şi ICDPP Bucureşti, sub coordonarea preşedintelui ASAS.
Click AICI şi află detaliile cercetărilor derulate de ASAS!
Rezultatele ASAS
Cu ocazia videoconferinţei organizate în 10 martie 2021, pentru a face publice rezultatele unui studiu întins pe trei ani (2018, 2019, 2020) preşedintele ASAS, Valeriu Tabără, a declarat, preluat de Agerpres: ”în fiecare din aceşti ani şi în care am obţinut rezultatele, analizele au fost făcute în străinătate pentru a nu fi discuţii legate de influenţa acestor rezultate de analiză”. Şefa de proiect, cercetătoarea Carmen Mincea, a declarat la rândul ei: “procentul de probe cu conţinutul cel mai mare în reziduuri l-am avut în probele de sol şi, dacă ne gândim, este normal, pentru că sămânţa este pusă în sol, acolo se distribuie şi rămâne, în funcţie de condiţiile meteo, cea mai mare cantitate de reziduuri. Este foarte edificator faptul că procentul de flori, de albine, de polen şi de miere de probe cu reziduuri este foarte scăzut (s.n.)”.
EFSA arată altceva
Iată rezultatele oficiale europene: 173 probe de miere şi produse ale stupului au conţinut urme de thiacloprid, din categoria neonicotinoidelor, din care o probă a avut reziduuri peste nivelul maxim admis. Totodată, 49 probe au conţinut urme de acetamiprid, tot din categoria neonicotinoidelor. Raportul publicat pe site-ul EFSA nu precizează în ce ţări au fost prelevate probele analizate.
un articol de
STELIAN RĂDESCU