Micul fermier visează la un tractor măreţ - Revista Ferma
6 minute de citit

Micul fermier visează la un tractor măreţ

Pe tânărul fermier din judeţul Călăraşi l-am cunoscut în numărul trecut al revistei. Acesta lucrează, împreună cu tatăl său, aproximativ 200 ha de teren. Au pornit la drum prestând servicii pentru alţi agricultori, aşadar în ferma lor au apărut mai întâi utilajele şi apoi terenul.

Primul tractor are 13 ani şi 10.000 ore de lucru

„Încă din 2008 am mers pe varianta de tractoare de la Deutz-Fahr, primul tractor din anul respectiv este încă în fermă. Are 13 ani şi 10.000 de ore de lucru şi mi se pare un tractor care şi-a scos banii poate de cinci ori. Faptul că nu ne-a lăsat la greu ne-a determinat să mergem în continuare cu gama Deutz-Fahr, iar la acest moment avem trei tractoare: două mici şi unul mare, toate de la acest furnizor”, precizează Matei.
Cea mai recentă achiziţie a familiei Lupşa în materie de tractoare a fost făcută în 2018 şi este una specială. „Este un tractor ediţie limitată, fabricat strict pentru fermierii din România – Deutz Fahr Agrotron 6165 Copper Brown. Este o mândrie să spunem că noi am fost primii fermieri din România care au avut acest tractor în curte şi unul dintre cele 70 de exemplare din întreaga lume”, spune mândru Matei, absolvent al unei facultăţi de aanagement agricol.

matei lupsa 2 ok_b

Parteneriat de cursă lungă

Şi în materie de combine, agricultorul a ales tot gama Deutz Fahr, astfel că acum din parcul de utilaje face parte şi o combină de 230 CP nominali, despre care Matei a precizat că „o deţinem de cinci ani şi nu ne-a lăsat la greu. Aici specific că am avut şi susţinerea din partea companiei NHR Agropartners, pentru că mai ales în 2020 nu ne-a presat cu plăţile, ne-au întrebat dacă avem nevoie de păsuială, nu ne-au pus dobânzi la dobânzi şi au fost foarte înţelegători cu privire la contextul anului secetos”.

De ce JCB Fastrac?

jcb fastrac_b

Familia Lupşa şi-a ales gama de maşini agricole raportându-se la dimensiunea fermei lor. Însă nu se vor opri aici. Matei este încrezător în propriile forţe şi are planuri mari. „Marca mea preferată de utilaje este Deutz-Fahr. În schimb, dacă aş fi avut la momentul actual undeva la 600 de hectare, aş fi aspirat la un tractor care m-a impresionat foarte tare. Se numeşte JCB Fastrac şi mi-l doresc în fermă. Tractoarele JCB Fastrac sunt unice pentru confortul lor de neegalat. Au suspensie independentă pe ambele axe, faţă şi spate, plus capacitatea de a se deplasa cu o viteză foarte mare în transport. Oferă capacitatea de viteză mare în lucru pe teren accidentat, acolo unde cu un tractor convenţional nu poţi lucra cu o viteză conformă, pentru că te zdruncină foarte tare. Un mare plus este şi garanţia extinsă de la JCB, care acoperă orice defecţiune, pe orice parte a tractorului, rapid şi eficient. Vizibilitatea şi siguranţa sunt iarăşi două mari puncte forte, pentru că acest tractor este dotat cu sistem de frânare ABS. Sunt tractoare pe care le vedem în Germania şi Marea Britanie atât pe câmp, cât şi pe autostrăzi”, spune entuziast Matei.

Cât teren e necesar pentru a fi rentabil?

Matei Lupşa şi-a setat deja o serie de obiective pentru următorii ani. Vrea mai mult, mai bun, vrea agricultură de top. „Am intenţia să mă extind, pentru că nu poţi face agricultură la un alt nivel doar cu 200 ha. Este rentabil, dar ai nevoie de o suprafaţă mai mare ca să poţi investi într-o tehnologie de top, şi aici vorbim nu doar de tractoare, ci şi de genetică şi protecţie fitosanitară pentru plante. Sper ca în următorii ani să ajung la 500 ha, ca să putem optimiza afacerea”, mi-a dezvăluit Matei.

matei lupsa recoltare 4 V2_b

Noi locuri de muncă

La dimensiunile actuale, ferma Lupşa este una de familie, neavând nevoie de forţă de muncă externă, însă nu se vor opri aici. „Dacă ne extindem, vom avea nevoie de angajaţi pe care să îi şi formăm, să îi instruim în spiritul firmei noastre. Este nevoie de implicare şi de asumare din partea fiecăruia. La ora actuală în agricultură nu se mai lucrează rudimentar, ci la un alt nivel, sunt utilaje în care ai confortul adecvat, ai satisfacţii, chiar şi o relaxare în câmp, dar trebuie să ştii să le foloseşti. Pentru mine este şi o pasiune să lucrez cu utilajele”, încheie tânărul fermier.

matei lupsa jcb_b

Sunt dezamăgit de facultate, pentru că nu se predă conform cu realitatea din teren. Numai din experienţele altor fermieri am învăţat ce înseamnă de fapt o afacere în agricultură
MATEI LUPŞA
Tânăr fermier din Călăraşi

3 SFATURI PENTRU TINERII FERMIERI

  1. Nu rişti, nu câştigi: „Fiecare an agricol este diferit, nimic nu e sigur”.
  2. La început investeşti şi apoi câştigi: „Nu urmăriţi profitul imediat. De exemplu, fără fiare nu poţi face agricultură de performanţă şi nici nu ai câştig, dar până le achiţi nu ai profit mare”.
  3. Comunicaţi cu ceilalţi tineri fermieri din ţară: „Nu neapărat cu cei din zona apropiată, pentru că este şi o anumită concurenţă pe terenuri”.

AGRICULTORI ÎN IMPAS
Matei Lupşa spune că statul ar trebui să-şi onoreze promisiunile faţă de fermierii aflaţi în dificultate financiară: „Nu ne văităm; nu am maşini de lux, nici nu mor de foame, dar suntem în impas mare. Este o situaţie excepţională şi avem nevoie de susţinere acum. Tot ceea ce am avut, am investit. Dar… avem şi credite de achitat. Fără bănci nu poţi să te dezvolţi, iar noi acum suntem îndatoraţi şi mai trebuie să pregătim şi campania de primăvară!”

AFLĂ DE AICI de ce a ales Matei LUPŞA să facă AGRICULTURĂ?

un articol de
PAULA CIUPAG

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →