Tehnica utilizează nanoparticule magnetice pentru a simplifica extracţia pesticidului (piretroid), reducând procesul de screening la mai puţin de două ore. Aceste tipuri de pesticide sunt utilizate pe scară largă în agricultură şi chiar dacă îmbunătăţesc randamentul culturilor, consumul de fructe şi legume care au fost tratate cu acestea poate avea efecte negative asupra sănătăţii.
Metodele anterioare pot examina culturile selectate pentru reziduuri, dar acestea necesită proceduri costisitoare, cum ar fi filtrarea şi centrifugarea, care poate dura până la şase ore.
Pentru a simplifica procedura, Yang Hongshun, profesor asistent la Universitatea Naţională de Ştiinţe Alimentare şi Tehnologie din Singapore, împreună cu un doctorand de-al său, a dezvoltat nanoparticule magnetice acoperite cu polistiren care pot extrage efectiv reziduuri de piretroide din culturile vegetale pentru a fi apoi analizate printr-un proces de separare magnetică simplă.
Mai întâi, nanoparticulele sunt adăugate într-o probă lichidă obţinută din legume, care servesc drept „micro magneţi” pentru a atrage molecule piretroide. Ulterior, acestea sunt spălate cu o cantitate mică de solvent organic, iar „reziduurile” sunt apoi colectate pentru a fi analizate.
Conform futurity.org, analiza durează mai puţin de două ore şi detectează piretroide la un nivel de concentraţie de până la 0,02 nanograme pe gram de legume. Cercetătorii pot, de asemenea, reutiliza nanoparticulele de până la 30 de ori, făcând această abordare de screening extrem de facilă, atât din punct vedere al duratei procesului cât şi al costurilor.