3 minute de citit

Micii producători au propriile pieţe mobile

Prin acest proiect se doreşte atât evidenţierea calităţilor deosebite ale produselor obţinute în fermele crescătorilor de ovine din regiune, identificarea de noi şi moderne modalităţi de valorificare a producţiilor, cât şi atragerea consumatorilor către alimentele româneşti.

Mai aproape de consumatori

”Cu propriile pieţe mobile venim mai aproape de consumatori şi ne creăm profil comercial propriu, pe cheltuiala asociaţiei. Acum, a fost primul pas. Vor mai urma şi alţi paşi, care înseamnă alinierea formei de prezentare-etichetare a cât mai multor produse, care să fie valorificate în aceste pieţe volante, precum şi extinderea ariei în care vor fi prezente rulotele noastre, respectiv intrarea şi în alte oraşe ale judeţului şi, chiar, ale Moldovei”, preciza Ionică Nechifor, Preşedinte al Asociaţiei ”Moldoovis” şi Director al SCDCOC Popăuţi – Botoşani.
Fiecare rulotă a costat 7.000 de euro, toate fiind autorizate sanitar-veterinar şi deţinând gama completă de echipamente impuse de normele de profil, pentru depozitare/comercializare produse alimentare, inclusiv instalaţii frigorifice cu temperatură controlată.

piete mobile 1_b

Gratuitate pentru membri

Asociaţia”Moldoovis” Botoşani include 1128 membri, dintre aceştia 400 de fermieri sunt membri activi. ”Toţi membrii asociaţiei au acces gratuit la rulote, pentru a-şi vinde singuri marfa acolo. Sigurele cheltuieli sunt chiria pentru spaţiul de staţionare a rulotei şi utilităţile. Producătorii care nu sunt membri ai asociaţiei vor plăti o taxă. Produsele expuse spre vânzare trebuie să fie însoţite de buletine de analize şi etichetate”, sublinia Ionică Nechifor.

”Descoperă gustul produselor locale”

După inaugurarea celor patru rulote, în ziua de 10 aprilie 2021, timp de o lună, în acelaşi loc, în fiecare zi de sâmbătă, fermieri din toate colţurile judeţului au venit cu produse locale, pe care cumpărătorii le-au putut gusta şi achiziţiona. Acţiunea a fost intitulată ”Descoperă gustul produselor locale”. ”Pe mai departe, odată stabilit un program, care include ziua şi cartierul, consumatorii ştiu clar că pot cumpăra direct de la producători produse precum caş dulce, telemea, brânză sărată, caşcaval de casă, lapte de oaie şi de vacă, smântână, ouă, păsări, carne de oaie şi preparate din carne, etc”, puncta preşedintele ”Moldoovis”.

piete mobile 2_b

Dintre producătorii care nu sunt membri ai Asociaţiei ”Moldoovis” Botoşani, dar care, deja, sunt incluşi în circuitul economic aflat sub sloganul ”Manâncă româneşte”, primii au fost apicultorii. De exemplu, fermierul Iustin Marineac, exclusiv în rulotele de la Botoşani, a prezentat în premieră unele dintre cele mai noi dintre produsele sale apicole.
Următoarea etapă din strategia Asociaţiei de susţinere a micilor fermieri vizează atragerea unor finanţări prin proiecte europene, pentru realizarea unor activităţi de preluare, păstrare, etichetare (cu menţinerea numelui producătorului) şi de valorificare a produselor locale.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →