Se consideră că, astfel, se poate interacționa direct cu beneficiarii și se pot face cunoscute atât produsele, cât și specificul zonei de obținere a alimentelor, precum și istoria locurilor. Un asemenea eveniment s-a desfășurat în ziua de sâmbătă, 10 septembrie 2022, la Baza sportivă din comuna Bălțați, județul Iași, sub genericul ”Clacă pe toloacă”.
”Clacă pe toloacă este festivalul organizat de Grupul de Acțiune Locală Microregiunea Belcesti Focuri, în parteneriat cu Asociația Rural Development Research Platform Iași. Este prima comună din teritoriul GAL Microregiunea Belcești Focuri, județul Iași, care a găzduit un asemenea eveniment. Vom continua acțiunea și în alte localităţi, pentru a crea ocazia să cunoaștem specificul zonelor, prin interacțiuni directe cu localnicii din cele opt comune componente ale GAL-ului, respectiv Bălțați, Belcești, Coarnele Caprei, Erbiceni, Fântânele, Focuri, Scobinți și Sirețel, iar in noua strategie de dezvoltare locală ni s-a alăturat şi orașul Hârlău. Participanții sunt invitați să asculte câteva momente muzicale susținute de artişti locali, copiii participând la o serie de ateliere educative. La Bălțați, de exemplu, s-a pătruns în fascinanta lume a albinelor cu Ferma Apicola BIO Prisaca Moldova, au fost Povesti moldovenești cu și despre papanași cu Frau Ulman, mesagerul de la Magazia Morăriţei, Magia Tăițeilor cu Laura Grădinaru de la Tăiţei Grădinărești-Paste cu gust și s-au confecționat „bomboane” din ingrediente locale de la Ulei Zorian si Stupina BIO Taina Vie, zbenguindu-se împreună Andirino, imaginând personaje de basm”, arăta Sebastian Brumă, Președinte al Asociației Rural Development Research Platform Iași.
Un alt obiectiv important al GAL Microregiunea Belcesti –Focuri, județul Iași, este acela de a promova produsele aglimentare cu specific local, între care se numără turta cu julfă, preparată tradițional după rețetele bunicilor cu folosirea seminței de canepă bătută in piuă ori plăcinte poale-n brâu preparate de gospodinele satului.
”Am îmbinat gastronomia cu arta și istoria, în cadrul acestui proiect. La Bălțați, a putut fi admirată expoziția de pictură naivă a artistului local Gheorghe Ciobanu sau s-a putut sculpta în lemn sau modela lut cu sculptorul Narcis Straton, om al comunei Erbiceni. Fiind în apropiere, Stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură de la Sârca a delectat participanții cu fructe proaspete, iar cei de la VEERA au parfumat atmosfera cu mirosul fin al florilor de lavandă, în timp ce Carmangeria cu Gust a pregătit un ceaun cu produse tradiționale, atestate. Participanţi la clacă au fost şi Ignis Vultus, asociație înființată in 2018 de un grup de tineri pasionați de domeniul reconstituirii istorice. Acum, aceștia răspândesc această pasiune fiind prima asociație de reconstituire medievală din Iași ce susține autenticitatea istorică. Împreună cu ei, copii au participat la activități precum demonstrații de tir cu arcul, voinicii au reconstituit lupte între cavalerii medievali și au asistat la o prezentare tehnică de luptă. Festivalul s-a încheiat cu proiectarea filmului „QR4ALL”, în care se prezintă și se promovează teritoriul GAL Microregiunea Belcești-Focuri, județul Iași”, preciza Sebastian Brumă.
Proiectul QR4ALL este un proiect de cooperare între nouă Grupuri de Acțiune Locală, finanțat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale coordonat de GAL Colinele Iașilor. Obiectivul general al acestui proiect îl constituie stimularea turismului prin identificarea și valorificarea obiectivelor locale din teritoriile GAL-urilor partenere, utilizând metode inovative și interactive. ”Se dorește ca până la finalul proiectului să se realizeze o aplicație software interactivă, cu elemente QR, care să centralizeze informațiile privind obiectivele turistice identificate, gastronomia locală, să conțină o hartă interactivă și trasee turistice, inclusiv ciclotrasee. Un element de noutate pe care proiectul QR4ALL îl propune ca rezultat este adresarea către persoanele cu deficiențe de vedere și auz. În cadrul proiectului, se va realiza un ghid turistic, cu elemente QR, adaptat persoanelor cu astfel de deficiențe, ghid care va fi publicat și pe site-ul proiectului, iar filmele realizate sunt traduse mimico-gestual”, menționa specialistul ieșean.
Cum nu este de ajuns ca obiectivele cu potențial turistic să fie identificate, catalogate și prezentate doar virtual publicului prin intermediul aplicației software și a ghidului turistic, proiectul propune experiențe în teritoriu, în spațiul rural din toate cele nouă GAL-uri partenere, prin organizarea de ture demonstrative pe traseele cartate, utilizând bicicletele sau ATV-urile achiziționate prin proiect.
În fiecare GAL se va organiza câte un festival de promovare a obiceiurilor, tradițiilor, resurselor turistice, meșteșugurilor, a producătorilor locali și nu în ultimul rând a rezultatelor proiectului QR4ALL.
”Până în acest moment, în colaborare cu Asociația Iași Travel, au fost colectate informații cu privire la obiectivele turistice din teritoriul GAL: monumente, biserici, personalități, persoane resursă care pot contribui la promovarea turistică a zonei prin povești, cântece la instrumente tradiționale, îndeletniciri, obiceiuri, rețete gastronomice străvechi și tradiționale. Obiectivele turistice identificate au constituit elemente centrale pentru realizarea unui film de prezentare a teritoriului GAL Microregiunea Belcești Focuri și a câte un film dedicat fiecărei comune componente. A fost organizat un atelier de fotografie unde au participat oameni din teritoriu care sub îndrumarea unui specialist in fotografie, le-au fost împărtășite informații de bază despre cum se face o fotografie – inclusiv, pentru etichetarea produselor agro-alimentare pe care le vând sub formă ambalată, despre ce înseamnă arta fotografică, cu exemple practice si teoretice, aceste ateliere finalizându-se cu un concurs. GAL Microregiunea Belcesti Focuri oferă premiul cel mare, ce consta într-un zbor cu parapanta in teritoriul GAL, zbor în tandem, alături de ZBOARĂ LA IASI, si această entitate fiind beneficiară a unui proiect finantat tot de GAL Microregiunea Belcesti Focuri, activitate de agrement inovativă si inedită ce se desfășoară in teritoriu. S-au achiziționat 10 biciclete mountain bike si 3 ATV-uri pentru realizarea și parcurgere traseelor turistice în teritoriul GAL, ATV-urile fiind destinate in special spre a fi utilizate persoanelor cu dizabilități”, mai puncta Sebastian Brumă.
Se are în vedere realizarea a 8 trasee cicloturistice, câte unul în fiecare comună din teritoriul GAL Microregiunea Belcesti-Focuri, județul Iași, obiectivele turistice identificate fiind puncte de reper pentru aceste trasee. Nu în ultimul rând, se dorește promovarea producătorilor locali și a gastronomiei zonei, motiv pentru care ciclotraseele vor trece și pe la poarta producătorilor. Turiștii au ocazia să cunoască teritoriul GAL Microregiunea Belcești Focuri, județul Iași, atât vizual cât și să deguste din produsele specifice locului.