Trump vrea ca Europa să cumpere mai multe produse agricole americane, însă acest lucru pare imposibil. Ce obstacole de piaţă, fitosanitare şi politice stau în calea unui bun ”mariaj” comercial între SUA şi blocul comunitar!

Confruntându-se cu un deficit comercial în relaţia cu UE în valoare de 198 miliarde de euro, preşedintele american atacă toate sectoarele posibile. După ce a impus tarife de 25% pe oţelul şi aluminiul european, Donald Trump a cerut partenerilor de dincoace de Atlantic să cumpere mai multe maşini, combustibili fosili, arme, medicamente, dar şi produse alimentare americane. „Ei nu ne acceptă produsele agricole, în timp ce noi acceptăm totul de la ei…, cantităţi uriaşe de alimente şi produse agricole”, a declarat Trump, plângându-se de deficitul de 18 miliarde de euro al SUA în comerţul agroalimentar cu Europa.
Produsele agricole americane, prea greu de digerat pentru europeni
Potrivit jurnaliştilor de Politico, problema nu este legată de tarifele vamale discriminatorii. Atât UE, cât şi SUA aplică taxe vamale reduse pentru majoritatea produselor: zero pentru băuturi spirtoase, câteva procente pentru vinuri şi cereale şi între 5 şi 10% pentru fructe, legume, carne procesată sau conserve. Excepţiile includ produsele lactate şi carnea de porc europeană, pentru care tarifele UE depăşesc adesea 20%.
Citeşte şi:
Tarifele lui Trump pun frână exporturilor de utilaje agricole din UE
Atât SUA, cât şi UE protejează diferite segmente ale pieţei. De exemplu, SUA limitează importurile de carne de vită şi a impus tarife mai mari pentru produsele lactate europene în negocierile din 1988. În schimb, a obţinut promisiunea că UE nu va subvenţiona producţia de oleaginoase, domeniu în care fermierii americani excelează.
Standardele fitosanitare stricte ale UE, un obstacol major
Una dintre cele mai mari bariere în calea importurilor de produse agricole americane în Europa o reprezintă standardele stricte de siguranţă alimentară. În timp ce SUA folosesc un sistem bazat pe riscuri, unde orice produs este permis dacă nu s-a dovedit dăunător, UE aplică principiul precauţiei, cerând dovezi clare că un produs este sigur înainte de a-l aproba. Acest conflict de viziuni a dus la interdicţii dure pentru multe produse americane.
Exporturile de carne de vită din SUA sunt limitate la 35.000 de tone anual, din cauza interdicţiei UE asupra hormonilor de creştere. Puiul american, tratat cu clor, este aproape complet blocat pe piaţa europeană, iar cerealele modificate genetic se confruntă cu reglementări stricte şi etichetări care sperie consumatorii. În plus, peste 70 de pesticide interzise în UE sunt încă utilizate pe scară largă în agricultura americană.