Mega-fuziunea care pune pe jar agribusiness-ul canadian - Revista Ferma
2 minute de citit

Mega-fuziunea care pune pe jar agribusiness-ul canadian

hands gfc1a4a4f6 1280 1 Mega-fuziunea care pune pe jar agribusiness-ul canadian
Foto: reussir.fr

Doi dintre cei mai mari comercianți din domeniul agricol, la nivel mondial, și-au anunțat intenția de a fuziona. Autoritățile de reglementare a concurenței își exprimă de pe acum serioase îngrijorări.

Doi dintre cei mai mari comercianți de materii prime agricole din lume lucrează la o fuziune, încă din vara anului 2023: grupul Bunge Limited vrea să preia concurentul său Viterra Limited. Împreună, cei doi giganți de retail ar avea vânzări globale de aproximativ 120 de miliarde de dolari anual. Fermierii canadieni sunt îngrijorați de fuziune.

Autoritatea canadiană de reglementare în domeniul concurenței și-a exprimat îngrijorări serioase cu privire la fuziune. Într-un raport adresat guvernului, agenția a spus că achiziția „ este probabil să aibă ca rezultat efecte anticoncurențiale semnificative și o pierdere semnificativă a concurenței între Viterra și Bunge pe piețele agricole din Canada”.

Organele de supraveghere antitrust au concluzionat că tranzacția ar putea dăuna concurenței pe piețele pentru achizițiile de cereale din vestul Canadei și pentru vânzarea uleiului de canola în estul Canadei.

Într-o declarație comună, Bunge și Viterra au respins preocupările autorității de concurență ca fiind deplasate. Companiile vor acum să înlăture temerile cu informații suplimentare. Scopul lor rămâne să finalizeze achiziția până la jumătatea anului 2024.

Factorul decisiv va fi însă modul în care guvernul canadian reacționează la raportul autorității naționale de concurență.

Asociațiile producătorilor canadieni de cereale și rapiță din statul Saskatchewan și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la fuziunea planificată a Bunge și Viterra, în toamna anului 2023. Ei au cerut o analiză atentă a riscurilor și o evaluare riguroasă de către autoritatea de concurență și guvern.

Keith Fournier, președintele SaskCanola Farmer Group, și-a exprimat îngrijorarea că companiile ar putea reduce instalațiile de colectare a produselor și ar putea limita concurența în urma unei fuziuni.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →