Mătcașul Florinel Ciocan: Sfaturi pentru un tânăr legumicultor care se instalează în propria fermă cu bani europeni - Revista Ferma
4 minute de citit

Mătcașul Florinel Ciocan: Sfaturi pentru un tânăr legumicultor care se instalează în propria fermă cu bani europeni

TINERII FERMIERI: Dacă solicitantul provine din familie de legumicultori, deja are șanse de reușită de 50%

 

Florinel Ciocan MATCA colaj 2 BUN lat Mătcașul Florinel Ciocan: Sfaturi pentru un tânăr legumicultor care se instalează în propria fermă cu bani europeniFlorinel Ciocan are 47 de ani și aproape patru decenii de experiență în legumicultura din Matca. Cine nu l-a cunoscut încă trebuie să știe că gălățeanul s-a remarcat atât prin munca lui de fermier, dar mai ales ca președinte al Asociației Naționale a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zootehnice Matca. Familia Ciocan se ocupă și de organizația Legume Matca Cooperativă Agricolă, unde Anișoara – soția lui Florinel – este președintă, iar fiul său Florinel-Ionel, 24 de ani, este contabil și consultant accesare fonduri europene. Florinel-Ionel consiliază din propria experiență, pentru că anul acesta a aplicat și el pe Măsura DR-30 – Instalarea Tinerilor fermieri.

TINERII FERMIERI: CONDIȚII ABERANTE LA ACCESAREA FONDURILOR EUROPENE

Florinel Ciocan Senior ne-a enumerat câteva dintre provocările, ca să nu spunem aberațiile, de care s-au lovit la întocmirea dosarelor.

1. Condiția de a face parte dintr-o cooperativă agricolă a fost simplu de îndeplinit, la nivel de regiune existând Cooperativa sus-menționată.

2. La depunerea proiectelor în diferite centre ale AFIR s-au lovit de interpretările variate sau care se bat cap în cap de la o instituție la alta.

3. O altă speță în cerințele pe Instalarea tineilor fermieri se referea la interzicerea de la finanțare a acelor suprafețe care au fost anterior eligibile în Măsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. ”Dacă am luat 15.000 euro pe M 6.3, de ce nu am dreptul să dau solarul meu unui tânăr, băiatului meu de pildă, ca să-l instalez pe el ca să ducă treaba asta mai departe?! Aici s-a scurtcircuitat continuitatea în familie. Dacă ar fi fost instalare pe aceeași suprafață, înțelegeam. Chipurile, s-a remediat acest inconvenient”, spune mătcașul.

4. ”Sunt multe condiții care n-au logică. Logica e materie la școală, dar unora le lipsește. De exemplu, dacă-mi iau un atomizor, trebuie să-l aducă ei și să-l pună în funcțiune în fermă”, se miră fermierul.

5. O altă condiție a fost instalarea apometrelor pe ”fântânile noastre strămoșești și pe puțurile forate. Ulterior au eliminat și această cerință absurdă”, spune Ciocan.

TINERII FERMIERI:  PONTURI PENTRU REUȘITĂ

L-am întrebat pe Florinel Ciocan ce-i trebuie unui tânăr care vrea să continue afacerea părinților săi în legumicultură pentru a reuși.

A. Istoricul familiei în activitatea respectivă. ”Dacă tânărul provine din familie de legumicultori, deja are șanse de reușită de 50% – asta trebuie să înțeleagă guvernanții. Să țină cont de asta la programele europene. De altfel, în planul de afaceri pentru accesarea banilor europeni prin PNS 2023-2027 este cuprins și istoricul”, arată Florinel Ciocan.

B. Apoi, trebuie țintite două investiții majore:

a) Modernizarea solariilor. ”Avem pierderi de 30-40% cu sistemele noastre de producție, față de un sistem nou, nu foarte extravagant: cu structură de fier și aerisire pe sus. Dar astfel de investiții necesită sute de mii de euro. Am încercat modernizare pe alte măsuri, dar n-am reușit niciodată. Ar trebui gândit un program special pentru asta”, explică mătcașul,

b) Sisteme de încălzire. ”Asta se poate implementa prin Intervenția DR-30 – Instalarea tinerilor fermieri. DR 30 este dedicată pentru încălzire solarii, dar nu pentru modernizare. Fiul meu Florinel-Ionel are nevoie de două centrale termice de 250 kilowați fiecare și 30 de ventilo-convertoare – aeroterme. O astfel de investiție valorează vreo 30-35.000 de euro, cu tot cu instalarea panourilor fotovoltaice”.

TINERII FERMIERI: ALTE CONDIȚII DE ÎNDEPLINIT 

  • Să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 41 ani neîmpliniți la data depunerii proiectului.
  • Suprafața minima: 0,10 Ha solar
  • Sprijinul se acordă pentru ÎNCĂLZIREA și DEZVOLTAREA suprafețelor de legume în spații protejate.

Se va obține punctaj pentru:

– deținerea în proprietate a exploatației;

– studii superioare în domeniul agricol;

– preluare de exploatație;

– membru intr-o cooperativă agricolă, etc.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →