Florinel Ciocan are 47 de ani și aproape patru decenii de experiență în legumicultura din Matca. Cine nu l-a cunoscut încă trebuie să știe că gălățeanul s-a remarcat atât prin munca lui de fermier, dar mai ales ca președinte al Asociației Naționale a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zootehnice Matca. Familia Ciocan se ocupă și de organizația Legume Matca Cooperativă Agricolă, unde Anișoara – soția lui Florinel – este președintă, iar fiul său Florinel-Ionel, 24 de ani, este contabil și consultant accesare fonduri europene. Florinel-Ionel consiliază din propria experiență, pentru că anul acesta a aplicat și el pe Măsura DR-30 – Instalarea Tinerilor fermieri.
TINERII FERMIERI: CONDIȚII ABERANTE LA ACCESAREA FONDURILOR EUROPENE
Florinel Ciocan Senior ne-a enumerat câteva dintre provocările, ca să nu spunem aberațiile, de care s-au lovit la întocmirea dosarelor.
1. Condiția de a face parte dintr-o cooperativă agricolă a fost simplu de îndeplinit, la nivel de regiune existând Cooperativa sus-menționată.
2. La depunerea proiectelor în diferite centre ale AFIR s-au lovit de interpretările variate sau care se bat cap în cap de la o instituție la alta.
3. O altă speță în cerințele pe Instalarea tineilor fermieri se referea la interzicerea de la finanțare a acelor suprafețe care au fost anterior eligibile în Măsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. ”Dacă am luat 15.000 euro pe M 6.3, de ce nu am dreptul să dau solarul meu unui tânăr, băiatului meu de pildă, ca să-l instalez pe el ca să ducă treaba asta mai departe?! Aici s-a scurtcircuitat continuitatea în familie. Dacă ar fi fost instalare pe aceeași suprafață, înțelegeam. Chipurile, s-a remediat acest inconvenient”, spune mătcașul.
4. ”Sunt multe condiții care n-au logică. Logica e materie la școală, dar unora le lipsește. De exemplu, dacă-mi iau un atomizor, trebuie să-l aducă ei și să-l pună în funcțiune în fermă”, se miră fermierul.
5. O altă condiție a fost instalarea apometrelor pe ”fântânile noastre strămoșești și pe puțurile forate. Ulterior au eliminat și această cerință absurdă”, spune Ciocan.
TINERII FERMIERI: PONTURI PENTRU REUȘITĂ
L-am întrebat pe Florinel Ciocan ce-i trebuie unui tânăr care vrea să continue afacerea părinților săi în legumicultură pentru a reuși.
A. Istoricul familiei în activitatea respectivă. ”Dacă tânărul provine din familie de legumicultori, deja are șanse de reușită de 50% – asta trebuie să înțeleagă guvernanții. Să țină cont de asta la programele europene. De altfel, în planul de afaceri pentru accesarea banilor europeni prin PNS 2023-2027 este cuprins și istoricul”, arată Florinel Ciocan.
B. Apoi, trebuie țintite două investiții majore:
a) Modernizarea solariilor. ”Avem pierderi de 30-40% cu sistemele noastre de producție, față de un sistem nou, nu foarte extravagant: cu structură de fier și aerisire pe sus. Dar astfel de investiții necesită sute de mii de euro. Am încercat modernizare pe alte măsuri, dar n-am reușit niciodată. Ar trebui gândit un program special pentru asta”, explică mătcașul,
b) Sisteme de încălzire. ”Asta se poate implementa prin Intervenția DR-30 – Instalarea tinerilor fermieri. DR 30 este dedicată pentru încălzire solarii, dar nu pentru modernizare. Fiul meu Florinel-Ionel are nevoie de două centrale termice de 250 kilowați fiecare și 30 de ventilo-convertoare – aeroterme. O astfel de investiție valorează vreo 30-35.000 de euro, cu tot cu instalarea panourilor fotovoltaice”.
TINERII FERMIERI: ALTE CONDIȚII DE ÎNDEPLINIT
- Să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 41 ani neîmpliniți la data depunerii proiectului.
- Suprafața minima: 0,10 Ha solar
- Sprijinul se acordă pentru ÎNCĂLZIREA și DEZVOLTAREA suprafețelor de legume în spații protejate.
Se va obține punctaj pentru:
– deținerea în proprietate a exploatației;
– studii superioare în domeniul agricol;
– preluare de exploatație;
– membru intr-o cooperativă agricolă, etc.