Mătcaşii nu se înghesuie la subvenţia de 3.000 de euro - Revista Ferma
2 minute de citit

Mătcaşii nu se înghesuie la subvenţia de 3.000 de euro

Deşi anul acesta ar putea încasa o subvenţie de 3.000 de euro pe hectar, nu foarte mulţi mătcaşi sunt interesaţi să cultive roşii. „De vreo şapte ani de zile, ponderea cea mai mare în planul de culturi o au castraveţii, urmată de ardei gras şi ardei kapia. Roşiile reprezintă abia a cincea opţiune„, ne-a declarat Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de Producători Legume-Fructe din localitatea Matca, judeţul Galaţi.

tomate_bMotivul pentru care a scăzut interesul pentru această cultură este lipsa de competitivitate a producătorilor locali în faţa importurilor la preţuri mult mai mici. „De obicei ieşim în pierdere şi de aceea mulţi nici nu mai cultivă roşii. Ne-am orientat spre alte culturi, mai profitabile. În aceeaşi situaţie se află şi vânăta. În hipermarket-uri preţurile sunt exagerate, iar când ieşim noi pe piaţă brusc ele scad”, consideră Mircea Croitoru.

Guvernul României a aprobat la începutul anului 2017 un program prin care producătorii agricoli sunt încurajaţi să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure o cât mai mare parte a necesarului de consum intern din producţia autohtonă. Pentru a fi eligibili la plata acestui ajutor de minimis pentru cultura de tomate, în cuantum de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 mp, să obţină o producţie de minimum 2 kg tomate/mp dar şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →