Măsuri pentru interzicerea practicilor comerciale neloiale - Revista Ferma
3 minute de citit

Măsuri pentru interzicerea practicilor comerciale neloiale

Operatorii mai mici din lanţul de aprovizionare cu alimente, inclusiv fermierii, sunt vulnerabili faţă de practicile comerciale neloiale utilizate de partenerii din cadrul lanţului. Adesea, aceşti operatori nu au putere de negociere şi alternative pentru vânzarea produselor lor către consumatori.

Piata_b„Există dezechilibre în ceea ce priveşte puterea de negociere în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente, iar prin această propunere Comisia combate ferm practicile comerciale neloiale. Luăm măsuri deoarece comportamentul neloial în afaceri subminează viabilitatea economică a operatorilor din cadrul lanţului. Stabilind standarde minime şi consolidând aplicarea reglementărilor, propunerea ar trebui să garanteze că aceşti operatori pot concura în mod echitabil, contribuind astfel la eficienţa lanţului în ansamblu”, consideră vicepreşedintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate.

La rândul său, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Tăria unui lanţ este dată de cea mai slabă verigă a sa. Un lanţ de aprovizionare cu alimente eficient şi eficace este un lanţ echitabil. Propunerea se referă, în esenţă, la echitate, la a da o voce celor fără voce, celor care, fără vreo vină proprie, sunt victimele unei poziţii de negociere slabe”.

Autorităţile naţionale pot impune sancţiuni

Practicile comerciale neloiale care urmează a fi interzise sunt plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor şi obligarea furnizorului la plata produselor irosite. Alte practici vor fi permise numai dacă fac obiectul unui acord prealabil, clar şi lipsit de ambiguitate între părţi: faptul că un cumpărător returnează unui furnizor produsele alimentare nevândute; faptul că un cumpărător impune unui furnizor o plată pentru garantarea sau menţinerea unui acord de furnizare pentru produse alimentare; faptul că un furnizor plăteşte pentru promovarea sau comercializarea produselor alimentare vândute de cumpărător.

Propunerea Comisiei impune statelor membre să desemneze o autoritate publică responsabilă cu aplicarea noilor norme. În cazul unei încălcări dovedite a normelor, organismul responsabil va avea competenţa de a impune o sancţiune proporţionată şi disuasivă. Această autoritate de punere în aplicare va putea iniţia investigaţii din proprie iniţiativă sau pe baza unei plângeri. În acest caz, părţile care depun plângeri vor avea dreptul de a solicita confidenţialitate şi anonimat pentru a-şi proteja poziţia faţă de partenerul comercial. Comisia va institui un mecanism de coordonare între autorităţile de punere în aplicare, pentru a permite schimbul de bune practici.

Măsurile propuse completează măsurile existente în statele membre şi codul de conduită al iniţiativei voluntare privind lanţul de aprovizionare. Dacă doresc, statele membre pot lua măsuri suplimentare.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →