Massey Ferguson: Soluții adaptate oricărei ferme - Revista Ferma
7 minute de citit

Massey Ferguson: Soluții adaptate oricărei ferme

La doar 27 de ani, Eusebiu Andrușcă este absolvent al Facultății de Agricultură din cadrul USAMV Iași și lucrează, alături de tatăl său Radu Andrușcă, aproximativ 210 hectare (170 ha teren arabil și 40 ha pășune) pe raza localității Mihălășeni din județul Botoșani. De altfel, familia Andrușcă are o lungă tradiție în domeniul agricol, tatăl fiind cunoscut în regiune ca un important crescător de ovine din rasa Karakul, iar în ultimii ani s-au extins și pe cultura vegetală. 

fermierul Eusebiu Andrușcă_b

Foto: Eusebiu Andrușcă


Producții bune, dar condiții de lucru dificile

În prezent, cresc 250 de oi și 40-50 de vaci plus viței și cultivă porumb, floarea soarelui, grâu, ovăz și lucernă, o parte importantă din producție fiind destinată furajării.

În 2021 Eusebiu a avut recolte bune (7-8 t/ha la porumb, 2,5-3 t/ha la floarea-soarelui și 6 t/ha la grâu), însă condițiile de lucru au fost extrem de dificile: „la noi a fost secetă severă în toamna asta, nu mai plouase din vară. Din acest motiv am și decalat lucrările solului”, spune tânărul.

 

Tractoare cu care poți lucra tot timpul

În momentul vizitei noastre, cu puțin înaintea Sărbătorilor de Crăciun, Eusebiu se pregătea de arat ultimele 20-30 ha rămase. Pentru această operațiune, dintre cele trei tractoare pe care le deține (Case International de la finalul anilor 80, Massey Ferguson 5710 și Massey Ferguson 7716S), tânărul fermier a optat pentru modelul 7716S, de 165 CP, pe care l-a echipat cu un plug pe 4 brazde.

Modelul 7716S a fost achiziționat la începutul anului 2021 special pentru muncile grele din fermă, iar după câteva luni Eusebiu a decis să mai cumpere încă unul, de 105 CP, destinat lucrărilor adiacente. „În sezon sunt foarte multe lucruri de făcut în fermă: avem și animale, avem și teren, avem și pășune. De multe ori chiar ai nevoie de două tractoare în același timp. În primă fază am zis că luăm unul la mâna a doua, dar după ce l-am testat pe cel mare am ajuns la concluzia că e mai bine un Massey Ferguson nou. Modelul MF 5710 ni s-a părut cel mai potrivit”, ne-a povestit Eusebiu.

 Tractor Massey Ferguson 7716 S_b


MF 7716S: lucrări de calitate chiar și în pământ dur

Dotat cu un motor AGCO Power de 6,6 litri în 6 cilindri, cu un sistem hidraulic îmbunătățit, dar și cu sistemul digital ELC, ce permite controlul de precizie al tracțiunii, Massey Ferguson 7716S este un tractor versatil și fiabil, fapt confirmat și de Eusebiu Andrușcă: „Cu cel mare am ajuns la peste 500 de ore și chiar am lucrat în toate condițiile cu el. Poate că în primăvară și în vară nu au fost lucrări grele de făcut cu el, dar în toamna asta pământul era foarte uscat. Au fost condiții foarte grele pentru arat, dar s-a descurcat fără nici o problemă. Aș zice că a avut consumul un pic mai mare, dar chiar și așa motorul nu a trecut de 1800-1900 de turații”.

După cum susține tânărul fermier, pentru realizarea unei arături la adâncimea de 30 cm, tractorul MF 7716S, echipat cu un plug cu 4 trupițe, a avut un consum mediu de 30-35 l/ha, consum care s-a redus după primele precipitații. Suprafața lucrată a fost de aproximativ 5-10 ha în 8 ore, pe sole a căror lungime s-a situat în jurul a 1000 m, însă trebuie spus că multe parcele sunt situate în zonă deluroasă și prezintă pantă accentuată.

 

„Fără ambreiaj totul este mai simplu”

Transmisia semi-powershift de tip Dyna 6 și maneta de Power Control sunt cele pe care Eusebiu le apreciază în mod deosebit: „Mie îmi place transmisia Dyna pentru că îmi dă posibilitatea să schimb vitezele dintr-un capăt în altul fără să calc ambreiajul, doar din inversor sau din manetă. Înainte am avut un alt tractor și, deși era în garanție, am schimbat de 3 ori în 3 ani ambreiajul. Fără ambreiaj totul este mai simplu, tractorul este mai ușor de condus și manevrabilitatea e crescută; cu plugul atașat fac întoarceri în 3-4 metri”.

 Tractoarele Massey Ferguson Massey Ferguson 5710 È™i 7716S in ferma lui Eusebiu Andrusca_b


Te simți ca în mașină

În ceea ce privește interiorul și bordul tractorului, fermierul botoșănean le aseamănă cu cele existente în industria auto. „Eu folosesc cel mai mult acest tractor și sincer mă simt ca în mașină. Scaunul are foarte multe reglaje, sistemul de climatizare este excelent, iar de suspensie nici nu mai zic, nu simți nimic. Apoi, îmi place partea de electronică a bordului pentru că îți arată toate detaliile: accelerație, turațiile motorului, consumul în modul drum și în modul lucru, ba chiar îți calculează estimativ. De exemplu, are o setare în care introduci lățimea utilajului și tipul de lucrare pe care urmează să îl faci, iar el îți calculează ce consum vei avea în funcție de istoric”, ne-a explicat Eusebiu Andrușcă în timpul unei scurte demonstrații practice. 

 

MF 5710: simplu și agil

Cu excepția lucrărilor solului, toate celelalte activități din cadrul exploatației familiei Andrușcă au presupus utilizarea alternativă a ambelor tractoare. Astfel, timp de aproape 400 de ore de lucru, Eusebiu a avut ocazia să testeze capacitățile noului său tractor Massey Ferguson 5710 într-o gama variată de situații (semănat, erbicidare, balotarea furajelor sau operațiuni de transport) cu rezultate promițătoare: 30 ha lucrate pe zi la semănat sau consum de sub 10 l/ha la erbicidat.

Deși motorul de 4,4 litri cu 4 cilindri exercită mai puțină putere (105 CP față de 165 CP), modelul 5710 este la fel de ușor de operat ca și MF 7716S, datorită manetei Power Control (similară ambelor tractoare) și a transmisiei Dyna 4, care la rândul ei permite schimbarea treptelor de viteză fără a fi necesară utilizarea ambreiajului.

 Tractoarele Massey Ferguson Massey Ferguson 5710 È™i 7716S in ferma lui Eusebiu Andrusca_1_b


Fermierii recomandă SIGMA România 

Pentru Eusebiu, achiziția primului tractor a însemnat și debutul colaborării cu Sigma România. „Înainte de a-l cumpăra, l-am văzut în lucru la un prieten din zonă. L-am testat la el în fermă și mi-a plăcut, e ușor de condus și are un raport calitate-preț foarte bun. După aceea l-am întrebat de unde l-a luat și ce a presupus achiziția. Apoi am făcut dosarul de finanțare prin leasing și pot să spun că s-au mișcat foarte repede și cei de la bancă, și cei de la vânzări. După ce am terminat, în două zile aveam tractorul în curte; în total dosarul și livrarea au durat sub o săptămână. Sunt punctuali și de aceea am și ales ca al doilea tractor să fie tot de la ei”, a declarat Eusebiu Andrușcă.

 

DATE TEHNICE:

Massey Ferguson 7716S

  • Motor: AGCO Power de 6,6 litri în 6 cilindri SCR;
  • Putere maximă: 165 CP;
  • Transmisie: Dyna 6, semi-powershift cu 6 rapoarte distribuite în 4 game;
  • Capacitate de Ridicare: 9.600 kg.

Massey Ferguson 5710

  • Motor: AGCO Power de 4,4 litri cu 4 cilindri;
  • Putere maximă: 105 CP;
  • Transmisie: Dyna 4;
  • Capacitate de ridicare: 4.300 kg.

 

DATE DE CONTACT

SIGMA ROMANIA

Sigma CVM Romania S.R.L.
Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4,
013981, Bucuresti, Romania

T: + 40 21 233 10 64;

office@saracakis.ro;

www.saracakis.ro

 

un articol de

DANIEL PLĂIAȘU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →