În epoca fierului, omul a inventat foarfeca pentru tunderea oilor şi pentru obţinerea lânii, instrument folosit şi în zilele noastre.
În Franţa, până nu demult, tunsul oilor la munte, după topirea zăpezilor, era o sărbătoare la care participa toată comunitatea, majoritatea familiilor având un nucleu de oi.
Evoluţia tehnicii a influenţat în timp şi acest domeniu, astăzi existând o varietate de maşini pentru tunsul oilor folosite cu succes de crescătorii de oi din întreaga lume.
Record la tuns cu maşina electrică de la Heiniger
Prima maşină pentru tunderea oilor a fost fabricată în anul 1820, iar în timp a apărut chiar şi o nouă meserie, cea de tuns oi.
Pasiunea şi dorinţa de performanţă au condus la organizarea unor concursuri în toată lumea. În România, cele mai renumite concursuri de tuns oi se desfăşoară în judeţul Sălaj, unde organizatorii sunt onoraţi cu participarea campionului mondial. La ultimele ediţii, acesta a făcut adevărate demonstraţii, dintre care cea mai remarcabilă a fost tunsul unei oi în doar 56 de secunde, fiind legat la ochi! Recordul mondial este de 20 secunde.
Desigur că operaţia nu s-a executat manual, cu foarfeca, ci cu o maşină electrică, profesională, marca Heiniger, fabricată în Elveţia.
Menţionăm că în lume există mai mulţi fabricanţi, dar liderul mondial în acest domeniu este firma elveţiană Heiniger, care încă din anul 1941 a început producerea primelor maşini de tuns, azi fabricând mai multe modele, chiar şi pentru alte animale. Peste tot în lume, în Europa, America de Nord sau de Sud, Oceania, Asia sau Africa, milioane de oi, vaci, cai, capre, câini, pisici şi alte animale sunt tunse cu maşinile Heiniger.
Modele din ce în ce mai eficiente
Pentru a se menţine în top, experţii departamentului de cercetare şi dezvoltare al firmei, în colaborare cu diverşi cercetători de la prestigioase universităţi din lumea întreagă, cercetează şi elaborează continuu modele noi, în vederea îmbunătăţirii maşinilor de tuns şi întreaga producţie.
Pentru tunderea unei turme de trei-patru sute de oi a fost realizată maşina model Xtra. Cu o putere de 320 W, aceasta este dotată cu un sistem de tăiere brevetat în exclusivitate de Heiniger. Datorită unei mişcări echilibrate a părţilor de tăiere, vibraţiile se reduc semnificativ.
De dimensiuni acceptabile (350 mm) şi cu o greutate de numai 1530 grame, dar cu 2400 turaţii/min., această maşină simplifică munca a zeci de mii de oameni, printre care şi mulţi români. Trebuie reţinut faptul că aparatul a fost conceput în aşa fel încât să poată fi folosit şi la tunderea vacilor sau a cailor, necesitând doar schimbarea capului de tăiere.
Pentru profesionişti, asociaţii ale crescătorilor de oi, sau pentru cei care doresc să tundă mai multe oi pe sezon, este recomandat modelul One, cu o putere de 300 W şi o viteză de 2950 turaţii/min, dar şi maşina Evo, cu trei viteze de 2700/3200/3500 rotaţii/min.
Aceasta este singura maşină profesională de tuns oi din lume dotată cu un dispozitiv electronic de securitate şi are trei componente distincte: motorul suspendat, cu alimentare la 220 V, sistemul de transmisie, funcţional cu ajutorul unei curele sau printr-un cardan – ax elicoidal, şi dispozitivul de tundere, dotat cu sistemul de fixare a pieptenului şi a cuţitului de tăiere şi cu cel de reglare-strângere.
Majoritatea profesioniştilor folosesc maşina electrică suspendată, cu motor separat, având transmisia prin cardan (ax elicoidal).
Chiar dacă azi costul tunsului depăşeste preţului lânii, iar oile se tund într-o proporţie destul de mică în scopul obţinerii lânii de calitate pentru îmbrăcăminte, tunderea oilor continuă din necesitate, pentru a proteja animalele de căldura excesivă, pentru o igienă corespunzătoare, înlăturarea paraziţilor şi pentru sănătatea oilor.
EVOLUŢIA DAN – REPREZENTANT HEINIGER ÎN ROMÂNIA
Singurul reprezentant, importator şi distribuitor din România al maşinilor de tuns şi al accesoriilor fabricate de firma Heiniger din Elveţia este S.C. Evoluţia Dan SRL din Tg. Lăpuş, Maramureş.
Tuturor celor care doresc să achiziţioneze o maşină de tuns le propunem să ne solicite cu încredere informaţii de specialitate la telefon 0744 870 201 sau 0262 385 777, iar experţii noştri vă vor consilia în vederea alegerii maşinii potrivite. Menţionăm că ascuţirea părţilor de tăiere se face numai pe maşini special concepute pentru aceasta, disponibile la firma Evoluţia Dan şi cu care specialiştii societăţii prestează servicii către clienţi.