5 minute de citit

MARS şi-a redus estimările privind producţia de rapiță și floarea-soarelui în UE

productii cereale uniunea europeana MARS şi-a redus estimările privind producţia de rapiță și floarea-soarelui în UE
credit foto @iStock DancingMan

În sezonul-2023/2024, randamentul mediu (kg/ha) la floarea-soarelui în țările UE va fi cu 5% mai mic decât valoarea medie a ultimilor cinci ani și va ajunge doar la 2,12 tone la hectar. Această nouă prognoză a fost publicată de specialiștii agenției MARS în raportul din 24 iulie şi este cu 0,09 t/ha mai redusă decât estimarea din iunie.

Ajustarea estimări lunare privind producţia de floarea-soarelui s-a produs pe fondul secetei din statele Uniunii Europene. Cea mai mare reducere a randamentelor culturilor de oleaginoase este așteptată în România, care este şi principalul producător de floarea-soarelui din UE. Condițiile meteorologice, respectiv temperaturile ridicate au avut un inpact negativ asupra rezervelor limitate de umiditate a solului în mare parte din vestul, centrul și nordul Europei şi au condus la deteriorarea stării culturilor.

O situație similară se observă și în cazul recoltei de rapiţă, unde randamentul mediu prognozat pentru sezonul 2023/2024 s-a redus faţă de luna iunie cu 3%, până la 3,2 tone/ha. Cu toate acestea, dacă prognoza actuală se va confirma, randamentul va fi cu 3% mai mare decât valoarea medie a ultimilor 5 ani.

Prognoza MARS privind producţia medie la principalele culturi

Estimările MARS privind randamentul la grâu prevăd o producţie de 5,59 t/ha la nivelul statelor UE, cu puţin mai bună decât anul trecut (5,56 t/ha) şi media ultimilor cinci ani (5,58 t/ha). Pentru România, producţia medie estimată este de 4,73 t/ha, cu 13% mai mare decât anul trecut (4,18 t/ha) şi cu 10% în plus faţă de media realizată în ultimi cinci ani (4,3 t/ha).

La orz, prognoza MARS indică un randament mediu de 4,74 t/ha, mai puţin cu 6%, faţă de anul trecut şi cu 3% mai puţin faţă de media ultimilor cinci ani. În România, randamentul mediu prognozat de MARS este de 4,16 tone orz/ha, cu 2% mai puţin faţă de anul trecut (4,25 t/ha), dar cu 5% mai mult faţă de media ultimilor cinci ani (3,97 t/ha).

Randamentul mediu la rapiţă în UE este estimat la 3,2 t/ha, mai puţin decât anul trecut (-4%), dar cu 3% mai mult decât media obţinută în ultimii cinci ani. În România, MARS estimează că randamentul la rapiţă va fi de 2,83 t/ha, cu 8% mai mare decât anul trecut (2,62 t/ha) şi cu 10% în plus faţă de media ultimilor cinci ani (2.56 t/ha).

La floarea-soarelui randamentul european va fi de 2,21 t/ha, cu 13% mai mare decât anul trecut (1,87 t/ha) şi cu 5% mai puţin decât media ultimiilor cinci ani (2,21 t/ha). Producţia medie estimată a se obţine în România este de 2,16 t/ha, cu 12% mai mare decât anul trecut (1,92 t/ha), dar mai mică cu 11% faţă de media ultimilor cinci ani (2,43 t/ha).

În ceea ce priveşte producţia de porumb, analiştii MARS sunt mai optimişti şi estimează că se va obţine o producţie medie de 7,53 t/ha la nivelul statelor UE, cu 28% peste nivelul de anul trecut (5,90 t/ha) şi foarte aproape de media ultimilor cinci ani (+1%; 7,48 t/ha). Pentru România estimarea este mult mai optimistă faţă de producţia de anul trecut. Astfel, MARS prognozează un randament de 5,03 t/ha, cu 67% mai mare decât anul trecut (3,01 t/ha), dar încă sub producţia medie realizată în ultimii cinci ani (5,39 t/ha).

Campania de recoltare a fost întrâziată

În România, perspectivele de randament pentru cerealele de iarnă sunt apropiate de tendința istorică și mai bune decât anul trecut. Totuşi, campania de recoltarea a fost îngreunată de precipitațiile frecvente. În acelaşi timp, condiţia culturilor de primăvară este bună în vest, dar s-a deteriorat în estul țării.

Aprovizionarea limitată cu apă și temperaturile ridicate au afectat negativ culturile de iarnă în perioada de umplere a cerealelor în regiunile de est. În timp ce condițiile excesiv de umede din partea de vest a României au dus la creșterea presiunii dăunătorilor și la apriţia căderii/”culcarea” culturilor de păioase, ceea ce a afectat negativ calitatea cerealelor și pierderile de recoltă.

Ploile abundente din iunie refăcut rezerva de umiditate a solului pentru culturile de vară din regiunile vestice și, în consecință, au facilitat extinderea suprafeței frunzelor și acumularea de biomasă în faza vegetativă a acestor culturi. În schimb, în regiunile importante de producție de cereale din estul României, aprovizionarea cu apă pentru culturile de vară este limitată, cu efecte negative asupra creșterii culturilor. Astfel că, în general, „perspectivele de randament pentru porumb și floarea-soarelui boabe au devenit mai pesimiste, iar prognozele noastre de randament au fost reduse sub media pe 5 ani” apreciază MARS.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →