MARS - o tehnologie ruptă din viitorul agriculturii - Revista Ferma
5 minute de citit

MARS – o tehnologie ruptă din viitorul agriculturii

Pe lângă tractoarele ultra-performante pentru care Fendt este deja cunoscut în întreaga lume, în portofoliul de produse al acestuia se regăseşte o serie de utilaje şi maşini agricole purtând amprenta unei înalte tehnologii. Combine, prese de balotat, utilaje pentru protecţia plantelor, pentru obţinerea furajelor şi multe altele – Fendt îşi propune ca, până în 2020, să ofere toată gama de echipamente agricole necesare unui fermier modern.
Probabil, cea mai surprinzătoare completare a gamei Fendt, deja impresionantă, sunt roboţii MARS, ce par desprinşi dintr-un viitor ştiinţifico-fantastic. Însă Mobile Agricultural Robot Swarms (MARS) sunt cât se poate de reali. Mai mult, ei vor fi prezentaţi la târgul Agritechnica (Hanovra), la începutul lunii noiembrie 2017.
Ce sunt aceşti roboţi, care sunt specificaţiile lor tehnice şi, mai presus de toate, care este utilitatea lor?

Sistemul MARS_b

Plantare, planificare şi documentare de la distanţă
Sistemul MARS se foloseşte de roiuri („swarms”) de roboţi de dimensiuni reduse pentru a planta şi a urmări în detaliu fiecare bob de sămânţă. Roboţii sunt controlaţi prin satelit, cu ajutorul unei soluţii mobile oferite de Fendt (o aplicaţie special creată pentru a permite fermierilor să controleze flotele de roboţi MARS de oriunde ar fi, indiferent de oră, zi a săptămânii sau de condiţiile climaterice).
Acest sistem este conectat la o bază de date în Cloud, aşa că fiecare informaţie colectată de MARS pe teren va fi instant descărcată într-un spaţiu de stocare virtual. Toată această documentare este disponibilă 24/7, prin intermediul aplicaţiei de pe tabletă, aşa că fermierul va avea posibilitatea de a planifica şi verifica individual fiecare bob plantat.
Cu ajutorul algoritmului OptiVisor, desfăşurarea întregii acţiuni de plantare a cerealelor are loc în mod perfect calculat. Utilizatorul trebuie doar să introducă parametrii însămânţării, iar algoritmul OptiVisor va găsi cea mai eficientă soluţie pentru a duce la îndeplinire sarcina atribuită.
De aici înainte, sistemul MARS va măsura cu precizie parcursul fiecărei seminţe plantate. În consecinţă, fiecare decizie şi acţiune premergătoare recoltei (erbicidarea, spre exemplu) va fi făcută în deplină cunoştinţă de cauză, iar eficienţa recoltelor va fi şi ea pe măsură!

Toţi pentru unul… şi unul pentru toţi
MARS lucrează în flote de 6-12 roboţi, toţi conectaţi de la distanţă la o aşa-numită „unitate logistică”. O astfel de flotă are capacitatea de a lucra (sau analiza) circa un hectar pe oră, dar acest lucru depinde şi de numărul de roboţi şi de unităţi logistice folosite.
Flotele MARS sunt perfect coordonate, atât cu unitatea logistică din care pornesc, cât şi între ei. Astfel, toate informaţiile legate de plantarea cerealelor sunt colectate de roboţi şi transmise instant către unitatea logistică. Mai mult, dacă unul dintre roboţi întâmpină probleme pe teren, această informaţie este transmisă unităţii logistice, iar unul dintre roboţii funcţionali îi va prelua sarcina.
În acelaşi timp, roboţii MARS sunt capabili şi de sarcini individuale. Spre exemplu, fiecare dintre ei poate fi umplut cu diferite tipuri de seminţe, ceea ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a diversifica acţiunile de însămânţare.

Sistemul MARS_b

Consum mic de energie – perfect pentru un viitor verde
MARS funcţionează pe bază de motor electric (de 400 W) şi poate lucra în orice condiţii, pe orice sol (chiar şi în cazul lucrărilor grele, unde până şi echipamentele agricole clasice pot întâmpina probleme).
Deoarece are dimensiuni reduse, MARS asigură o excelentă protecţie a solului, având o presiune la sol de 200 g/cm cm². De asemenea, MARS foloseşte cu 70% mai puţină energie decât utilajele clasice. Prin urmare, aceşti roboţi emit şi mai puţin CO2. De asemenea, sistemul MARS nu foloseşte nici benzină, nici motorină, ceea ce înseamnă că nu există scurgeri ce pot dăuna mediului înconjurător.
Construcţia robustă şi necomplicată face din roboţii MARS echipamente agricole uşor de întreţinut. De la numărul redus de senzori, până la aplicaţia care controlează întregul sistem, toate caracteristicile acestei inovaţii sunt bazate pe conceptul simplificării.

Sursa: www.mewi.ro

FENDT MIZEAZĂ PE SIMPLIFICAREA PROCESELOR DE LUCRU
În condiţiile în care populaţia lumii este în continuă creştere, nevoile de hrană sunt, şi ele, în expansiune. Simplificarea proceselor prin care fiecare bob se transformă în plantă (şi mai departe în hrană) este, aşadar, mai mult decât un capriciu, devenind din ce în ce mai mult o necesitate. Fendt înţelege foarte bine acest lucru, iar MARS este pionierul unei noi generaţii de echipamente destinate agriculturii de precizie.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie 2017)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →