MARIN NEDU: Combina IDEAL 9T de la Massey Ferguson înlocuiește trei combine! - Revista Ferma
6 minute de citit

MARIN NEDU: Combina IDEAL 9T de la Massey Ferguson înlocuiește trei combine!

Marin Nedu si combina IDEAL T9 de la SIGMA ROMANIA_b

Marin Nedu, managerul fermei Miracom din comuna Căzănești, jud. Ialomița, este primul deținător al combinei Massey Ferguson IDEAL 9 din țara noastră, pe care a achiziționat-o în vara anului 2019 de la General Leasing, actuala Sigma Romania. După 500 de ore de lucru și 25.000 de tone recoltate, spune că „rezultatele au depășit așteptările”, chiar dacă inițial avea unele îngrijorări: „A fost o investiție mare, de aproape 500.000 de euro, și aveam unele emoții. Acum, după două campanii și jumătate, căci 2020 a fost foarte slab și nu prea am avut ce recolta, pot spune că a atins parametrii pe care îi doream și chiar i-a depășit”, a declarat fermierul.

 

Agricultura ca stil de viață

Marin Nedu cultivă cereale păioase, porumb, rapiță și floarea soarelui pe 1.700 ha și este unul dintre cei mai experimentați fermieri din România. După absolvirea facultății de Agronomie în 1976 a lucrat în mai multe exploatații de stat, iar în 1992 și-a înființat propria fermă pe care a dezvoltat-o și a optimizat-o pe parcursul a aproape trei decenii, ajungând la producții medii, în ultimii ani, de 7-8 t/ha la grâu și 9-10 t/ha la porumb, în teren neirigat.

 combina IDEAL t9 poze producator_b


MF IDEAL 9T: 3 sezoane, 3 puncte de reper

Marin Nedu a ales combina IDEAL după ce a avut ocazia să o vadă la o demonstrație în Cehia, impresionat fiind de calitățile acesteia (cel mai mare buncăr – 17.100 litri, cea mai mare viteză de descărcare – 210 l/sec., cel mai lung rotor și cea mai mare suprafață de separare – 4,84 m). „Aveam în plan să îmi iau o combină mai mare, să le înlocuiesc pe cele vechi. Imediat după expoziție am și comandat-o, iar apoi am verificat la noi în fermă specificațiile ei: am pus-o într-o solă de 60 ha și am făcut 500 de tone într-o zi. Mi-am dat seama că toți parametrii descriși de producător sunt reali, singurul lucru este să ai ce să îi dai de făcut, să o pui la treabă”, explică fermierul.

După mai multe sezoane de recoltat, inginerul agronom consideră că există trei puncte forte ale acestei combine: capacitățile tehnice, calitatea lucrărilor de treierat și dotările, în special cele electronice, care reduc necesarul de mentenanță.

 

„Înlocuiește trei combine”

Dotată cu un motor MAN de 15 litri și 647 CP, combina IDEAL 9T din dotarea firmei Miracom a avut un consum mediu de 1,5-1,8 litri/tonă, la o viteză de lucru de 2-7 km/h, în funcție de cât de bogată a fost cultura. „Pare mult, dar trebuie să ne gândim că la aproape 650 CP ea are consumul uneia de 300-400 CP și o capacitate de treierat cu mult peste”, ne-a asigurat fermierul.

În plus, conform lui Marin Nedu, viteza mare de descărcare a buncărului se traduce printr-un timp redus al transferului: „parcă zici că i-a rupt fundul, la 17.100 de litri, adică 14-15 tone încărcătură, umple o remorcă în 80-90 de secunde. Practic nu stai să descarci”.

combina IDEAL 97 in ferma lui Marin Nedu_b

Comparativ, înainte de achiziția combinei IDEAL, pe aceeași suprafață erau folosite trei combine de 370 CP, fiecare cu costurile ei și fiecare necesitând un operator, în condițiile în care există o lipsă a forței de muncă în agricultură.

 

Batere lungă și calitate bună a recoltării

Combina MF IDEAL 9 are nu mai puțin de 36 de senzori care gestionează întregul flux de producție: de la gura de alimentare, la sistemul de batere și până la buncăr sau la melcul de descărcare. „Interesant este că analizează calitatea boabelor, are niște senzori și o cameră video care îți trimite pe tabletă, la fiecare câteva secunde, datele de recoltare din buncăr. Reglajele se fac automat în funcție de cultură. Să zicem că recoltezi grâu, ea își ajustează singură parametrii în funcție de densitatea culturii, de sistemul de batere ș.a.m.d. La mine pierderile sunt aproape zero, pentru că bobul nu este agresat în rotor”, a declarat Marin Nedu.

De altfel, unul dintre elementele specifice combinei IDEAL este procesatorul cu elice duble, care generează o forță centrifugă mare la turații mai mici, datorită lungimii de 4,84 m a rotorului și a suprafeței efective de treierare de 1,66 mp. După cum afirmă fermierul ialomițean, combina realizează „o prelucrare mai blândă, cu mai puțină spărtură a boabelor”.

 

Mentenanță facilă și dotări adaptate fermei

Alături de funcția „IDEALharvest”, ce permite autoreglarea electronică a funcțiilor combinei în tipul lucrărilor, modelul 9 de la Massey Ferguson vine și cu sistemul de telemetrie și diagnoză digitală MF Connect. „E un sistem care permite realizarea multor elemente de mentenanță și diagnoză la distanță prin intermediul aplicațiilor. Se poate vedea în timp real dacă există o eroare la combină sau dacă operatorul face ceva greșit. Orice problemă apare la combină, este trimisă automat și la service”, ne-a declarat Cristi Manole, manager zonal Sigma România.

Combina MF IDEAL_b

Poziția este împărtășită și de Marin Nedu, care consideră că, odată cu automatizările și sistemul digital de lucru și mentenanță, „IDEAL 9 este mai mult decât o combină…, este un întreg sistem de recoltare”.

În egală măsură, headerele s-au dovedit deosebit de utile în practica de zi din câmp. Modelul Power Flow pentru păioase (10,7 m), cu care combina e echipată din fabrică, este adaptat atât pentru cereale, cât și pentru rapiță și permite o alimentare uniformă pe toată lățimea headerului datorită bandei ce trage materialul către șnec.

La porumb și floarea soarelui, Marin Nedu a optat pentru un header OLIMAC Drago GT pe 12 rânduri, tot de la Sigma România, datorită transmisiei pe pinioni care îl face mult mai ușor de întreținut, dar și datorită celor două tocătoare pentru coceni.

 

Anul nou cu un tractor nou

În 2022, Marin Nedu intenționează să achiziționeze un nou tractor Massey Ferguson, de 400 CP, tot de la Sigma România. „ Pe George Păun îl știu de peste 15 ani, de când a început munca la General Leasing și la fel și pe Cristi Manole, care este cumva juniorul echipei. Eu colaborez cu ei de aproape 30 de ani și pot să spun că e o relație bazată pe profesionalism și încredere: dacă am avut nevoie de un utilaj, toată documentația s-a făcut foarte rapid; dacă au fost probleme tehnice, cei de la service au intervenit imediat”, a afirmat fermierul.

Marin Nedu si Cristi Manole, manager zonal Sigma România_b

 FOTO:  Cristi Manole, manager zonal Sigma România și Marin Nedu


DATE DE CONTACT SIGMA ROMÂNIA

 logo SIGMA

Sigma CVM Romania S.R.L.
Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4,
013981, Bucuresti, Romania

T: + 40 21 233 10 64;

office@saracakis.ro;

www.saracakis.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →