Interviu cu Maria Loredana Rus, tânăra fermieră de la Cluj care visează să aibă o turmă de 150 de oi…
Maria Loredana Rus: „OILE PENTRU MINE SUNT TOTUL!”
Maria Loredana, încă nu ai împlinit 18 ani și deja îți construiești viitorul în ferma familiei. Povestește-mi despre tine, despre cum ai ajuns să iubești atât de mult viața de la fermă!
Maria Loredana: Mă numesc Maria Loredana Rus, sunt din comuna Cătina, satul Hagău-Fânațe, județul Cluj. Peste patru luni împlinesc 18 ani. După ce am terminat opt clase la Școala Gimnazială din Cătina, am decis să rămân acasă și să îmi ajut părinții la fermă, cu creșterea animalelor. Deocamdată nu m-am gândit să merg la liceu, pentru că am preferat să îmi ajut părinții. E o alegere pe care o fac cu drag.
Îmi spuneai că ai o soră mai mare. Îți împărtășește pasiunea?
Maria Loredana: Nu, nu prea îi place ideea de a lucra la fermă. Ea are alt drum în viață, dar eu am crescut între animale și îmi sunt foarte dragi. Este o legătură specială, pe care nu o pot descrie în cuvinte.
Sunteți o familie de fermieri. Povestește-mi puțin despre tradiția voastră…
Maria Loredana: Da, sunt a treia generație de fermieri de la noi din familie. Bunicii mei s-au ocupat tot cu creșterea animalelor și am învățat de la ei și de la părinții mei multe lucruri despre viața la fermă. Acum, avem 25 de vaci și 15 oi.
În urmă cu trei ani, aveam 80 de oi, însă părinții mei le-or vândut din cauză că nu le-or mai putut ține, însă mi-au lăsat mie trei oi. De atunci le-am tot înmulțit și așa am ajuns la 15, iar pe viitor mi-aș dori să am măcar 150 de oi. Acesta e visul meu. Îmi plac foarte mult oile, acestea îmi sunt cele mai dragi animale.
Cum arată o zi din viața ta la fermă?
Maria Loredana: Mă trezesc devreme, la ora 6. Îmi beau ceaiul, ca orice copil, și apoi mă apuc de treabă. Prima dată dau mâncare la oi, după care împreună cu părinții mergem să hrănim vacile și să facem curățenie în grajd. După ce terminăm cu vacile și oile, trecem la porci, iar după aceea luăm totul de la capăt. De obicei, dimineața termin în jurul orei 10, iar după-masă reluăm treburile la ora 2 și terminăm seara, pe la 9. Vara e mult mai aglomerat, pentru că avem și mult fân de adunat.
Cât teren lucrați?
Maria Loredana: Lucrăm 10 hectare de pământ pentru a asigura hrana celor 25 de vaci și 15 oi.
Așadar, oile tale sunt mândria ta… Cu laptele ce faceți, îl procesați?
Maria Loredana: Produse nu facem, pentru că laptele de vacă îl ducem la un centru de colectare. De la oi facem brânză, dar pentru casă, pentru consumul nostru.
Dar pe viitor, când vei dezvolta ferma și vei crește efectivul de ovine, te gândești să îți faci un mic punct de procesare?
Da, mi-ar plăcea să am un punct de procesare și să fac brânză și alte lactate. Pe viitor, dacă voi avea mai multe oi, îmi doresc să încep să produc mai multe produse din laptele nostru.
Ai ales viața la fermă. Nu mulți tineri de vârsta ta ar fi renunțat, să zic, la distracție pentru a crește animale… Ai regretat vreo clipă că ai luat această decizie?
Maria Loredana: Nu regret deloc! Nu mi-aș dori să trăiesc în oraș. Viața la țară este mult mai sănătoasă. Mănânci natural, te bucuri de aer curat și nu îți pierzi timpul prin cluburi sau pe străzi.
Prefer să stau acasă, să îmi ajut părinții și să îmi construiesc un viitor aici, în fermă, la țară. Este un loc în care mă simt bine și în care sunt fericită.
Cum vezi viitorul fermei tale?
Maria Loredana: În primul rând, îmi doresc să pot să înmulțesc oile. Asta este prioritatea mea, iar cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să ajung la cele 150 de oi la care visez.
În ceea ce privește vacile, mă gândesc să păstrez doar câteva, pentru părinții mei. Dar oi vreau să am mai multe, pentru că oile pentru mine sunt totul!
Cum au reacționat părinții tăi la decizia ta de a rămâne alături de ei?
Maria Loredana: Părinții sunt foarte mândri de mine. În fiecare zi, îmi mulțumesc pentru că am ales să rămân alături de ei la fermă, să îmi fac un viitor aici. Sunt fericită că alegerea mea este apreciată și susținută de ei.
În final, un mesaj pentru cei care poate nu înțeleg pe deplin ce înseamnă și ce implică viața la țară și creșterea animalelor…
Maria Loredana: Viața la țară este frumoasă și sănătoasă. E mult mai bine să stai acasă, să muncești pentru ce îți dorești, decât să te risipești în alte locuri. Oile, vacile, pământul, toate sunt parte din viața mea.
Pentru mine, oile sunt totul și nu aș renunța la ele pentru nimic în lume. Prefer să îndur orice greutate decât să le rănesc. Am crescut printre ele și nu pot trăi fără ele!
Mă mândresc cu toți tinerii ale căror povești vi le-am spus și pe care le voi scrie în continuare. Pasiunea lor pură pentru agricultură, dragostea pentru pământ moștenită de la părinți și bunici, dorința de a deveni fermieri și de a duce mai departe tradițiile zootehnice ale familiei sunt pentru mine nu doar sursă de inspirație, ci și un motiv puternic să cred că încă mai avem speranță!