3 minute de citit

ManuRob – un nou concept de manipulator autonom

Alături de numeroase maşini autonome şi roboţi deja „consacraţi”, lansaţi în ultimii ani, la ediţia de anul acesta aSIMAau fost expuse în premieră şi numeroase noutăţi şi concepte.

ManuRob, un start-up cu sediul în Rennes (Franţa), înființat în 2019, a prezentat un manipulator (încărcător) autonom, acţionat electric, care cântăreşte 4,5 tone și poate ridica greutăţi de până la 2 tone la o înălţime de 4 metri.

Loadix Manurob 2_b

Autonomie de 2-4 ore

Loadix, robotul încărcător dezvoltat de către ManuRob, este acţionat complet electric, cu ajutorul a două motoare, unul pentru transmisie/deplasare şi unul pentru sistemul hidraulic. Încărcătorul atinge o viteză maximă de 7,2 km/oră şi are o autonomie de două până la patru ore de lucru, în funcţie de sarcinile de manipulare la care este supus.

ManuRob are anvelope pline, pentru a evita orice deformare a pneurilor, şi are direcție independentă, față și spate.

Timpii de funcționare/autonomia variază în funcţie de complexitatea lucrărilor şi de sarcinile de manipulat, dar Loadix îşi poate „organiza” programul de lucru prin adăugarea/intercalarea de timpi/pauze de încărcare între lucrări, pentru a fi încărcat pe tot parcursul zilei.

Programare online

Maşina este programată cu ajutorul unei interfeţe online. „Sarcinile de lucru” – tipul de muncă, locația și intervalul de timp sunt programate online, după care mașina va determina cea mai bună rută de urmat folosind sistemulGPSRTKpentru navigație și un sistem de camere inteligente pentru a recunoaște materialul pe care a fost însărcinat să îl deplaseze. Camerele stereo inteligente, cu tehnologie LiDAR, sunt folosite şi pentru a identifica şi cupla ataşamentul selectat, precum şi pentru detectarea obstacolelor și pentru a comanda oprirea utilajului dacă se întâlnește un obiect necunoscut sau o persoană.

Loadix poate identifica diferite materiale organice, iar fermierul îi poate programa misiunile de pe smartphone-ul său și poate urmări evoluția sarcinilor alocate. Un alt element important este faptul că Loadix poate schimba instrumentele/ataşamentele între două sarcini.

Loadix Manurob 1_b

ManuRob este parte a grupului francez M-Extend, care este şi producătorul încărcătoarelor frontale MX şi Manip. Aflat deja în faza de testare în ferme, aşa cum a declarat producătorul, noul încărcător electric autonom se așteaptă să intre în producția de serie în viitorul apropiat.

BATERIE CU LITIU, FĂRĂ COBALT

Loadix este alimentat de o baterie cu litiu de 60 kW, special dezvoltată, fără a folosi cobalt, ceea ce reduce semnificativ amprenta sa asupra mediului. Deoarece acest tip de baterii sunt mult mai grele decât bateriile convenționale (cu cobalt), acestea acționează, în acelaşi timp, ca o contragreutate în partea din spate a mașinii pentru a echilibra sarcina din față.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →