Mai sunt şanse să RECÂŞTIGĂM SUPREMAŢIA în cultura NUCULUI? - Revista Ferma
2 minute de citit

Mai sunt şanse să RECÂŞTIGĂM SUPREMAŢIA în cultura NUCULUI?

SUA a luat poziţia secundă, cu o producţie de 500.000 tone anul trecut. Producţia mondială de nucă a crescut cu 40% în ultimii patru ani, de la 1,5 la 22,1 milioane tone. Echivalent cu producţia de anul trecut a SUA.

Din păcate, faptul că în ultimii 20 de ani, în România, cererea pentru material săditor de nuc a fost ca şi inexistentă, pepinierele şi staţiunile de cercetare din ţară au fost prinse în “off-said” de Subprogramul Pomicol. Conform afirmaţiilor preşedintelui Secţiei de Horticultură a ASAS, Gheorghe Glăman, „avem nevoie de parteneriatul cu pepinierele moldave, cel puţin doi ani, pentru acoperirea diferenţei de material săditor categoria biologică Certificat”. Nucul este în pom “bănos”, dar atenţie! Abia după 7 ani apare producţia.

Nucifere Regia_b

De unde puteţi obţine material săditor de nuc?
În ţară, producerea de material săditor de nuc a fost lovită de dispariţia staţiunilor de la Geoagiu (în totalitate) şi aproape 90% din staţiunea de la Târgu Jiu. Acum, nuc mai produc: ICDP Mărăcineni (soiul Jupâneşti), SCDP Vâlcea (Valcor, Valrex), SCDP Iaşi (Anica, Ovidiu, Miroslava şi Velniţa). ICDP Mărăcineni a vândut dreptul de multiplicare către două pepiniere private, una din Târgu Mureş, iar cealaltă din Medgidia.
Oferta Pepinierelor Voineşti din Republica Moldova este totuşi limitată. Dar comenzi pot fi preluate. Acestea se desfăşoară prin Pepinierele Pucheni, din judeţul Prahova.

Citiţi mai multe despre soiurile de nuc aflate la comercializare, în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →